NaslovnaNovostiRusi povećavaju pokretljivost trupa: Vojna avijacija kreira nove pukove na svim strateškim...

Rusi povećavaju pokretljivost trupa: Vojna avijacija kreira nove pukove na svim strateškim pravcima

Ruski dnevnik Izvestija piše, pozivajući se na izvore iz vojnog resora, da rusko Ministarstvo odbrane usvojilo odluku o povećanju mobilnosti trupa u svim strateškim pravcima. U tu svrhu počelo je formiranje nekoliko novih pukova u sastavu Vojno-transportne avijacije.

Prvi puk ovog tipa je već formiran u okviru Istočne vojne oblasti, a drugi će se pojaviti na strateškom pravcu Zapad. U bliskoj budućnosti počeće formiranje sličnih vojnih jedinica iu drugim vojnim rejonima.

Kako su primetili sagovornici ruskog izdanja, odluka je doneta na osnovu iskustava stečenih tokom neprijateljstava u Ukrajini. Vojno-transportna avijacija je odnedavno postala univerzalno sredstvo, koje pomaže da se trupe i vojna oprema pomeraju na velike udaljenosti, u najkraćem mogućem roku.

Misije novih avijacijskih pukova sastojaće se od transporta ljudstva, naoružanja i vojne opreme, kao i vazdušno-desantnih i izviđačkih trupa. Avioni opremljeni novim jedinicama obavljaće i zadatke snabdevanja trupa materijalom, gorivima i mazivima, kao i evakuaciju ranjenika.

Osnovu vazduhoplovnih parkova novih pukova činiće vojno-transportni avioni Il-76, uključujući i modernizovane avione Il-76MD-90A. Planirano je i da se uključe avioni An-26 i helikopteri Mi-26.

U glavnom gradu Republike Burjatije, Ulan-Udeu, 1. decembra održana je ceremonija ponovnog formiranja 600. transportnog avijacionog puka u sastavu Vojno-transportne avijacije u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije. Jedinica je ukinuta pre 25 godina, tačnije 1998. godine.

Ranije je isti ruski list objavio da će do kraja godine u Tambovu biti formiran i puk transportne avijacije. Da bi se to prilagodilo, lokalni aerodrom se proširuje kako bi postao velika i moderna vazduhoplovna baza.

Noć kada je Il-76 kružio nad Beogradom

Ministarstvo odbrane Rusije je već 2021. godine počelo da radi na pitanju formiranja novih pukova u okviru Vojno-transportne avijacije. Tako je do kraja decenije planirano da trupama stigne više od 100 novih aviona tipa Il-76.

Vojni ekspert Vladislav Šurigin rekao je za Izvestiju da se u poslednje vreme političko-vojna situacija u svetu mnogo promenila, a snage Vojno-transportne avijacije, na koje su se ruske trupe oslanjale, više nisu dovoljne.

„Manevre trupa i njihovo prebacivanje postaju glavne tačke koje obezbeđuju odbrambeni kapacitet zemlje. Ako je potrebno, moramo brzo prebaciti snage sa jednog strateškog pravca na drugi. S obzirom na veličinu naše zemlje, avioni najbolje mogu da podnesu ove misije. Međutim, postojeća Vojno-transportna avijacija nije dovoljna. Stoga će na glavnim pravcima biti raspoređeni novi pukovi. U početku će biti mešoviti, ali će u budućnosti morati da se oslanjaju na jednu vrstu opreme. To će znatno olakšati logistiku i održavanje aviona“, rekao je Šurigin.

Sa svoje strane, ruski pilot specijalizovan za testiranje vazduhoplovne tehnike Igor Malikov rekao je da Vojno-transportna avijacija igra vitalnu ulogu u logističkom obezbeđenju Oružanih snaga, uključujući i tokom operacija u Ukrajini.

„Trenutno najveći obim posla imaju piloti Vojno-transportne avijacije. Postoji stalna potreba za transportom osoblja, a korišćenje civilnih sredstava bilo bi skupo i nedovoljno brzo. Sopstveni avioni će odvesti vojsku od tačke A do tačke B što je brže moguće. A tu su i transporti za opremu, teret i moguće misije za izvođenje vazdušnih operacija. Pored toga, avijacija pomaže da se brzo isporuči municija iz skladišta iza fronta na jedan ili drugi pravac u Ukrajini. Sada je loše vreme, putevi su zaleđeni ili zavejani, a saobraćaj se odvija veoma otežano. U ovom slučaju brzo priskaču u pomoć letelice Vojno-transportne avijacije, jer se aerodromi trajno održavaju u stanju neophodnom za rad“, rekao je Malikov.

Trenutno se u borbenoj službi Vojno-transportne avijacije nalazi oko 250 aviona i helikoptera. Poslednjih godina, međutim, značajno je porasla uloga Vojno-transportne avijacije. Počev od 2015. snabdevena je grupa ruskih trupa u Siriji, a prošlog januara ruski državljani su evakuisani iz Kazahstana, koji je bio zahvaćen nemirima, a u toj oblasti su raspoređene jedinice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Od početka operacije u Ukrajini, avioni Vojno-transportne avijacije kontinuirano učestvuju. Prema zvaničnim podacima, udvostručen je obim posla pilota u Vojno-transportnoj avijaciji.

ruska vojska istovremeno podigla u vazduh 7 aviona an 124 ruslan
ruska vojska istovremeno podigla u vazduh 7 aviona an 124 ruslan

Avioni An-124 i Il-76 su od početka 2022. godine do sredine jula ove godine obavili više od 10.000 letova. Prevezeno je 2.300 jedinica vojne tehnike, preko 300.000 vojnika i 160.000 tona robe. Pre samo nekoliko dana, Ruska vojska je istovremeno podigla u vazduh 7 aviona An-124 Ruslan, što je rekordan broj ruske vojne avijacije.

Trenutno se pod komandom Vojno-transportne avijacije u Moskvi nalaze dve vazduhoplovne divizije, i to 12. transportna avijaciona divizija – Tver (Migalovo) i 18. divizija transportne avijacije – Orenburg. U toku 2024. godine formiraće se novi pukovi transportne avijacije na strateškim pravcima Sever i Jug (po jedan za svaku diviziju).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave