NaslovnaNovostiKomandant grupe „Tavrija“ ukrajinske vojske emituje SOS: „Nedostatak municije, vojnici iscrpljeni“

Komandant grupe „Tavrija“ ukrajinske vojske emituje SOS: „Nedostatak municije, vojnici iscrpljeni“

Trupe na liniji fronta u istočnoj Ukrajini suočavaju se sa ozbiljnom nestašicom artiljerijskih granata i smanjile su neke vojne operacije zbog nedovoljne strane pomoći, rekao je Rojtersu visoki vojni zvaničnik.

Brigadni general Oleksandar Tarnavski dao je komentare nakon što su republikanski poslanici blokirali američki paket pomoći od 60 milijardi evra, dok je sa druge strane Mađarska blokirala 50 miliona evra finansiranja Evropske unije za Kijev.

„Postoji problem sa municijom, posebno postsovjetskom (projektili) – 122 mm, 152 mm. A danas su ovi problemi prisutni na celoj liniji fronta“, rekao je on u intervjuu za novinsku agenciju.

Tarnavski je rekao da je nedostatak artiljerijskih granata “veoma veliki problem” i da smanjenje strane vojne pomoći utiče na bojno polje.

„Količine koje danas imamo nisu nam dovoljne, s obzirom na naše potrebe. Dakle, mi ih redistribuiramo. Redizajniramo misije koje smo sami sebi postavili i činimo ih u manjem obimu jer ne možemo da obezbedimo sredstva za njih“, rekao je on, ne objašnjavajući detalje.

Ove izjave naglašavaju oslanjanje Kijeva na zapadnu vojnu pomoć u borbi protiv ruskih trupa duž fronta koji se proteže 1.000 kilometara skoro 22 meseca nakon početka najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata.

Rusi takođe imaju problema sa municijom, tvrdi Tarnavski, ne precizirajući kakvu.

Preopterećeni ukrajinski vojnici na jugoistočnom frontu preuzeli su odbrambenu ulogu u nekim oblastima, ali pokušavaju da napadnu druge, rekao je on. Ukrajinske snage i dalje očekuju pobede, ali bi imale koristi od rotacije sa rezervama da ih odmore, dodao je on.

„U nekim oblastima smo prešli u defanzivu, a u nekima nastavljamo sa našim ofanzivnim akcijama — manevrisanjem, paljbom i kretanjem napred. I mi pripremamo naše rezerve za naše dalje velike akcije“, rekao je on.

Rusija menja taktiku

Tarnavski, komandant operativne grupe „Tavrija“, predvodio je kontranapad koji je primorao ruske vojnike da napuste grad Herson i zapadnu stranu reke Dnjepar u novembru 2022. godine, što je poslednji veliki uspeh Kijeva na bojnom polju.

bitke u blizini bahmuta nakon progresa ukrajinskih snaga usledio kontranapad ruskih na zapad i jug

On je takođe imao istaknutu ulogu u pokušaju prodora u jugoistočni region Zaporožja ove godine koji je slabo napredovao protiv masivnih ruskih rovova i minskih polja.

Rusija pokreće ofanzivu na istoku i pokušava da opkoli strateški istočni grad Avdijivka, čiju odbranu takođe nadgleda Tarnafksij.

„Svrha ruskih snaga ostaje ista. Jedino što se menja je to što se menjaju njihove akcije, menjaju se taktike… stalno se vrše napadi“, rekao je on.

Situacija u Avdijivki se menja „svakog dana i svake noći“ pri čemu ruske snage često menjaju taktiku, postižući „delimične uspehe u nekim oblastima na dubini od oko 1,5-2 kilometra“, rekao je on.

„Mislim da danas čvrsto držimo te linije“, rekao je on. „Danas nas neprijatelj pritiska svojom brojnošću. Nikada nisu marili i nikada neće brinuti o svom osoblju.”, tvrdi ovaj brigadni general.

Avdijivka se široko smatra vitalnim za ruski cilj da stekne punu kontrolu nad dva istočna regiona Donjeck i Lugansk.

“Svi se nadaju”

Nijedna strana ove godine nije ostvarila značajne teritorijalne dobitke i rat je uglavnom rat na iscrpljivanje. Tarnavski je rekao da sve brigade traže načine da se odmore sa svojim vojnicima.

ruska vojska pocela kontranapade u donbasu gnjece kijevske snage i u zaporozju

„Danas imamo određenih poteškoća sa ljudstvom koje imamo na prvim linijama fronta. Da, danas nisu baš sveži“, rekao je on. „Svi komandanti treba da imaju rezervu”.

Kijev raspravlja o načinima da poboljša način na koji se muškarci regrutuju u vojsku, a poslanici rade na zakonu koji bi unapredio proces, iako tačni detalji još nisu poznati neki čak spominju i veću ulogu žena.

Tarnavski je rekao da zimski uslovi u Ukrajini – hladnoća, smanjena vidljivost i nedostatak pokrivača od golih stabala – predstavljaju izazov za obe strane.

„Ali mi imamo dugogodišnje iskustvo u izvođenju vojnih operacija u zimskim uslovima. Logistika, evakuacija i kretanje opreme i osoblja su komplikovani“, rekao je ukrajinski oficir.

Ukrajini su sve potrebnija sredstva da se odbrani od sve većih udara ruskih dronova, ali Ukrajina se oslanja na isporuku zapadnih lovaca F-16, rekao je on.

„Sa prisustvom F-16 biće potpuno drugačije. „Po mom mišljenju, pešadijskog oficira, F-16 su poput Mercedesa naspram Zaporožeca (starog sovjetskog automobila)“, rekao je on. “Svi se nadaju.”

Pentagon: Sredstva za vraćanje vojne pomoći Ukrajini će ponestati

Pentagon će ostati bez sredstava za obezbeđivanje oružja i opreme Ukrajini 30. decembra ako američki Kongres ne usvoji zakon koji dozvoljava dodatno finansiranje, rekao je glavni finansijski službenik Pentagona Majkl Mekord u pismu kongresnim odborima za odbranu 18. decembra.

Visoki zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena su u više navrata upozoravali da bi sredstva za Ukrajinu mogla da ponestane do kraja godine, a da bi oko 60 milijardi dolara ostalo blokirano odlukom Kongresa.

americki vojnik drzi novac ilustracija 1

Preostalih 1,07 milijardi dolara za obnavljanje zaliha neće biti plaćeno “do 15 dana nakon podnošenja ovog obaveštenja”, navodi se u pismu Mekkorda od 15. decembra.

„Kada se ta sredstva obezbede, Ministarstvo odbrane će iscrpeti sredstva koja imamo na raspolaganju za pružanje bezbednosne pomoći Ukrajini“, rekao je Mekord. U odsustvu akcije Kongresa, Pentagon očekuje da će za Ukrajinu biti moguć samo jedan dodatni paket, dodao je Mekord.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi takođe je rekao da će dodatni paket vojne pomoći za Ukrajinu biti objavljen pre kraja godine, dodajući da bi to mogao biti poslednji ako Kongres ne odobri zahtev.finansiranje koje je dala Bajdenova administracija.

5 KOMENTARA

  1. Шта ће им муниције ако су помрзли, гладни и исцрпљени, само без везе гину и рањавају због НАТО-а , док им велики вођа с’ниским челом и себична, корумпирана власт ужива у позадини, мислећи само на своје д*пе ! Боље им је тактичко повлачење или предаја – него нечастан пораз! Кад војничка чизма почне да мисли, глави остаје само да маршира! Док војска Русије не истакне белу заставу, они ће истаћи црну! Што је више глава у ‘игри’, то им је мање на раменима !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  2. Žao mi ovih Ukrajinaca zato što su ih Ameri i zapadnjaci naložili da se zamere i posvađaju sa komšijama i rođacima ,Rusima.
    Ne znam kako zamišljaju normalan život pored jednog takvog džina sa kojim nemaš dobar komšijskih odnos

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave