NaslovnaNovostiKalendar veterana FSB pripadnika za 2024. šokira: Ruski vojnik ispred zapaljenog američkog...

Kalendar veterana FSB pripadnika za 2024. šokira: Ruski vojnik ispred zapaljenog američkog Kapitola

Ruska propaganda nastavlja da nas zadivljuje sve nijansiranijim i neočekivanijim oblicima ispoljavanja. Nezvanični kalendar kreiran kao podrška veteranima Federalne službe bezbednosti (FSB) nudi ekstreman pogled na ruske izglede za 2024. godinu.

Od bicepsa predsednika Vladimira Putina ispod uske crne majice do ruskog vojnika koji juriša na Kapitol u SAD, nema granica za maštu koja se koristi za ovaj kalendar.

Na njegovim drugim slikama, koje u velikoj meri romantizuju rusku vojsku, mogu se videti vojnici koji drže decu, žene, pa čak i voljenog ruskog crtanog lika Čeburašku.

Iza navodnog umetničkog izraza, sadržaj kalendara otkriva snažno militarizovanu, proratnu sliku koja oblikuje izgled ruskog društva u vreme kada su odnosi sa Zapadom na istorijskom niskom nivou zbog rata u Ukrajini.

Kalendar, koji prodaje organizacija za podršku veteranima FSB, prodaje se za nešto preko 5000 rubalja (60-ak dolara) na Ozonu, jednom od najvećih ruskih onlajn tržišta.

„Ideja kalendara pripada Nikolaju Gurjevu, predsedniku Fondacije za podršku veteranima Centra za specijalne operacije, veteranu Uprave „S“ (Smerč) FSB Rusije, “, rekao je potpredsednik veteranske granične grupe FSB Krasnodarskog kraja Roman Korsuvorov.

Sam Gurjev je dao opsežnu izjavu u vezi sa kalendarom, gotovo jednako kontroverznu kao i slike publikacije.

„Patriotski projekat Kalendar za 2024. godinu, Fondacija „S“ i časopis FSB uzimaju maha u svetskim razmerama. Svetska javnost pokušava da razume i na svaki mogući način opiše svaku stranicu kalendara.

“Bio sam veoma impresioniran imidžom našeg vođe V.V. Putina kao snažnog lidera Rusije, kao svetskog duha moći, mudrosti i dobrote. Na njemu su amblemi odeljenja “S” FSB Rusije. Ovo je njegova kreacija i pritom veoma uspešna.”

Svet je veoma očarala još jedna stranica kalendara, gde se na pozadini zapaljenog Kapitola pojavljuje ruski lovac iz odeljenja „S“ TsSN FSB Rusije, a ka Kapitolu leti dron kamikaza „Lancet“. Očigledno, ovo je toliko uplašilo zapadnu javnost da je kalendar za 2024. ubrzo postao svetska vest.

Kalendar sadrži samo dobre crteže koji nisu „proroci“. Tu je i borac sa devojkom, detetom, Čeburaškom. To su slike koje predstavljaju vezu između generacija. Sve dobre slike napravio je prijateljski tim časopisa FSB.

“I ja, kao kapetan odeljenja, kao patriota, kao čovek odan otadžbini i njenom predsedniku, odlučio sam da dodam poneko „suvo grožđe“. Želeo sam da prenesem javnosti da imamo jaku državu i jakog lidera. Da će SAD pre ili kasnije okončati igru i da se ovo može desiti ovoj divnoj zemlji zbog onih koji je tako nesposobno vode. Oduševljen sam što svetski mediji sada raspravljaju o mom stvaranju sa zategnutim bicepsom. Neka pogledaju slike u kalendaru i zamisle šta bi se desilo da se ruski medved dovede do litice. U zaključku bih želeo da ponovim legendarne reči pilota. Njegove reči su bile: ‘Upoznaj se, oče!’, ali ja ću to malo promeniti i reći ovo: ‘Strah, oče!’“, izjavio je Nikolaj Gurjev.

Slike iz kalendara prvi put su se pojavile u britanskoj štampi, u tabloidu Dejli mejla. Najverovatnije je da su britanski novinari odlučili da “poguraju autora kupovinom ovog ekskluziviteta”, međutim, ipak nisu objavili gde i kako su ga nabavili.

1 KOMENTAR

  1. Budi lijepa sijećanja i uspomene na spaljivanje Bijele kuće i Vašingtona od strane Britanske vojske,1814 u Američko-Britanskom ratu 1812-15!A pošto kažu da se Istorija ponavlja…..!Ko zna!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave