NaslovnaNovostiNemačka, Francuska i Italija u pokušaju da Evropi nametnu Leopard 2A8 kao...

Nemačka, Francuska i Italija u pokušaju da Evropi nametnu Leopard 2A8 kao glavni tenk

Sukob u Ukrajini pokazao je sve mane i nedostatke evropske namenske industrije. Nekadašnji planovi o evropskoj bezbednosti i vojsci, sa osloncem na evropsko naoružanje, od starta su, zbog NATO kišobrana sa SAD kao dominantnim članom, bili osuđeni na neuspeh.

Od februara 2022. ispostavilo se da Evropa nije u stanju da Kijevu samostalno dostavlja vojnu pomoć – kakko po kvantitetu tako i po kvalitetu. Dve vodeće države EU, Francuska i Nemačka, pokušavaju da se probiju na scenu sa osloncem na domaće resurse.

Njihovim naporima se pridružila i Italija. No, pitanje je da li je uopšte moguće da ovakav konzorcijum iz arsenala kontinentalnih armija potisne američke oružane sisteme.

Pod pokroviteljstvom italijanskog Ministarstva odbrane,rimski konorcijumLeonardo S.p.A. i francusko-nemački KNDS  (Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG  + Nexter Defense Systems) sa sedištem u Amsterdamu,  13. decembra 2023. su potpisali sporazum o daljem razvoju intenzivne saradnje.

Cilj je da se stvori evropska odbrambena grupa kao i da se ostvari bliža saradnja u oblasti elektronike. Naime, ovim se Italija uključila u zajednički francusko-nemački program glavnog oklopnog zemaljskog sistema budućnosti (Join French-German MGCS Future Armor Program).

Ovakav strateški savez treba da omogući saradnju između evropskih država, ojača nacionalne industrijske baze i doprinese razvoju buduće generacije platformi oklopnih vozila, uključujući Main Ground Combat System (MGCS).

Savez podržava strategiju koju je definisalo Ministarstvo odbrane Italije u Documento Programmatico Difesa 2023-2025 i koja je definisana u Sporazumu o akcionom planu, 22. novembra 2023. potpisanom od strane vlada Italije i Nemačke.

Koncerni Leonardo i KNDS su takođe potpisali sporazum za zajedničku implementaciju planiranog programa nabavke glavnog borbenog tenka (MBT) sa rešenjem na platformi Leopard 2A8.

Kompanije će sarađivati u razvoju, proizvodnji i održavanju Leoparda 2A8 za italijansku vojsku, kao i platforme za podršku. Savez između Leonarda i KNDS ima za cilj dalju proizvodnju i razvoj MBT u Italiji.

Italijansko Ministarstvo odbrane trenutno radi na dva velika programa u okviru modernizacije kopnene vojske: prvi je nabavka Leopard MBT sa vozilima za podršku a drugi, nabavka novih borbenih vozila pešadije (predviđeno 570 jedinica Infantry Fighting Vehicles, IFV) pod nazivom AICS (Armored Infantry Combat System).

AICS će u pogledu sistema naoružanja, C5ISTAR (Command, Control, Communications, Computers, Cyber, Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance) i automobilske komponente morati da garantuje kompatibilnost sa programima Centauro II i VBM.

Italijanski AICS je strateški program koji treba da dovede do razvoja porodice vozila različitih tipova – od teške izviđačke varijante sa topom 120 mm, do verzije za borbu protiv dronova sa oruđem kalibra 30 mm i ometačem elektronskih sistema UAV. 

9 KOMENTARA

  1. Teoretski lako je reći da treba biti nepristrasan,realan,objektivan,itd.U stvarnosti to je veoma teško postići,pogotovo ako si lično preživo pakao(poginuli ili ranjeni bližnji,protjeran,uništena imovina,nesigurna budućnost,život uništen ili poremećen u odnosu na onaj koji bi trebao da bude)!Naravno da na Nacističku Njemačku,njeno oružje,strategiju,bitke,itd.gledamo prilično nepristrasno i realnije(sa distance),jer ogromna većina nas nije rodjena (nije postojala)u tom periodu,da bi na svojoj koži osjetila sve te užase.U slučaju NATO jesmo i zbog toga na sve ovo gledamo emotivno i pristrasno(većina ljudi,pogotovo oni koji nemaju znanje ili interesovanje za ovu temu).Ja se trudim da budem što objektivniji,bar da se krećem u tom pravcu(mada nije lako a i često imam problema zbog toga),a Rusima želim sve najbolje.

  2. Naravno da većina neće biti za NATO i njihove satrape,nakon svega onoga što su nam učinili od 1991(pa čine i dalje)-pisao sam već o ovoj tematici o drugim postovima!Ja sam iz RS i znam kroz šta smo sve prošli,ali što se tiče tematike ovog portala,trudim se da na stvari gledam što objektivnije(i ako mi nije pravo kada Ruskoj armiji ide loše ili kada čine greške ili pogrešne poteze).

    • Svejedno je šta su učinili ili nisu učinili, analize i situacije treba sagledavati objektivno bez ličnih animoziteta, pristrasnosti i navijačkih tendencija.

      Isto kao što se teži da se gleda objektivno na neuspehe, uspehe, dostignuća i kikseve nacističke Nemačke u 2 svetskom ratu, nebitno šta su oni radili “sa strane” po okupiranim teritorijama i po logorima smrti u Poljskoj. Njihova zlodela i zločini protiv čovečnosti ne treba da utiču kad pokušavamo da objektivno analiziramo performanse njihovog naoružanja, kao i njihove taktike i strategije.

  3. Nije mi jasno zašto većina,smatra Leo 2 za neki trećeligaški tenk,nakon ovih borbi u Ukrajini?Ja imam simpatije za Ruse,pa ipak ne gledam tako!Leo 2 je veoma kvalitetan tenk,ali kao i svaki drugi tenk ima slabosti i mana i nije neuništiv!Za gubitak ili oštećenje tenka ima puno razloga(od loše upotrebe,slabih tačaka’nalističkih prozora’,na tenku,bolje taktike protivnika,kvarova,nekad i od nesrećnih okolnosti,itd.)!Naravno,najveća šteta u ovom slučaju je ona,marketinška tj.prodajna!

    • Zato što većina posmatra situaciju navijački i pristrasno, naravno uglavnom navijački/pristrasno ka Rusiji, tj. ruskoj strani.

      Realno kad bi smo gledali po količini uništenih,spaljenih i eleminisanih primeraka oklopa, ovaj Ukrajinski rat ako je već loš marketing za zapadne tenkove onda je istovremeno užasan marketing za Sovjetske/Ruske tenkove.

      Toliko ruskih “T” tenkova je uništeno od 22 Februara do danas i to u svim varijantama, i na OBE zaraćene strane, da im marketinšku sliku ne može više oprati ni Dunav, Sava i Dnjepar zajedno. Jedino još T-14 Armata nije dobila po tamburi, a to će biti jer se nije ni pojavila nigde blizu borbenih dejstava. Da se pojavila samo bi bilo pitanje vremena kad bismo videli slike prve uništene/spaljene/napuštene.

  4. Ne verujem da mogu vratiti poverenje nakon debakla u ukrajini. Možda su to moderniji i modifikovani tenkovi ali u osnovi ipak je to isti tenk. Najveća vrednost oružja je njegova upotrebljivost,puzdanost i žilavost a ovaj tenk nema izražene te osobine.

  5. Eno Poljska kupuje modernizovane američke M1A1, a nabavljaju valjda i M1A2. Ako Poljsku, inače vojno najjaču državu istočno-Evropskog dela NATO nisu mogli da ubede da “pazari domaće” tj. Evropsko…onda ne znam šta bih rekao…jedino da sami Nemci, Talijani i Francuzi pazare svoje proizvode. Kad je u pitanju evropsko tržište Jenkiji već dominiraju na polju avijacije, a sad ako budu krenuli da dominiraju i na polju oklopa, pa kasnije i artiljerije (HIMARS je već dosta zastupljen) ne znam šta će ostati Evropskom vojno industrijskom sektoru. Jedino da počne da izvozi po Africi, a ako to ne urodi plodom, onda uvek da obrnu proizvodnju sa vojne tehnike na konditorsku, specifično na čokoladu 🙂

    • Polska se sprema na rat. Ukraini je poslala svoje modernizirane T72 inacice i starije verzije Leoparda a Abramsi i K2 black Panther su nabavljeni zbog brzine dostave.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave