NaslovnaNovostiMađarska odbrambena industrija uključena u proizvodnju tenka sledeće generacije, Panther KF51

Mađarska odbrambena industrija uključena u proizvodnju tenka sledeće generacije, Panther KF51

Mađarska i nemački proizvođač oklopa Rheinmetall potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju tenka Panther KF51 sledeće generacije, pri čemu je mađarska vlada značajno uložila u projekat.

Rheinmetall planira da otvori fabriku za proizvodnju tenkova Panther KF51 u Mađarskoj, pretvarajući je u veliki proizvodni centar. Tako će Mađarska biti prvi kupac Pantera KF51, što predstavlja strateško partnerstvo između vlade Budimpešte i kompanije Rheinmetall.

Mađarska je pristala da se pridruži nemačkom proizvođaču oklopa Rheinmetall u razvoju tenka KF51 Panter, koncepta koji je kompanija predstavila prošle godine na međunarodnom sajmu vojne tehnologije Eurosatori.

Obe strane su potpisale ugovor vredan 288 miliona evra (315,6 miliona dolara) u Zalaegeršegu, u Mađarskoj, navodi se u saopštenju za javnost objavljenom danas, 15. decembra 2023.

Za početak, prvi prototip tenka Panther KF51 bi bio proizveden kako bi prošao kroz temeljni proces testiranja, čime bi se otvorio put masovnoj proizvodnji. Rheinmetall na ovom projektu sarađuje sa mađarskom državnom holding kompanijom N7, koja takođe ima 49% udela u konzorcijumu Rheinmetall Hungary.

‘Panter KF51 – najnapredniji tenk na svetu’, izjavio generalni direktor Rajnmetala

KF51 je razvoj zasnovan na trupu Leopard 2 A4, rešenje koje je najpogodnije za zemlje koje već imaju tenkove Leopard u upotrebi.

“On postavlja novi standard za borbenu efikasnost za mehanizovanu pešadiju, istovremeno pružajući visok stepen buduće prilagodljivosti. Takođe ćemo dodatno ojačati nacionalne odbrambene industrijske kapacitete naših partnera”, rekao je Paperger.

KF51

Rheinmetall planira da ugradi novi Panter sa 120 milimetarskim glatkim topom L55A1, koji se takođe nalazi na najnovijim verzijama Leoparda 2.

Međutim, Panther KF51 će biti opremljen sistemom za automatsko punjenje. Pored toga, arhitektura kupole će omogućiti naknadnu ugradnju novog topa od 130 mm, koji omogućava 50% veći domet paljbe (od 120 mm), sa neuporedivom brzinom paljbe zbog performansi automatskog punjača.

Razlozi zbog kojih je Mađarska zainteresovana za projekat tenka KF51 Panther

Rheinmetall je takođe bio spreman da instalira vojne kapacitete u Mađarskoj, što je važan faktor sa stanovišta snabdevanja delovima, ali i prilika za poslovno okruženje.

Pored fabrike u Zalaegerszegu, očekuje se da će Rheinmetall uspostaviti proizvodne pogone u Varpaloti, Nyirteleku i Kapošvaru.

Kamen temeljac fabrike vredne skoro 170 miliona evra položen je prošle godine u Zalaegeršegu, u zapadnoj Mađarskoj, za proizvodnju borbenih vozila pešadije Lynx KF41 u saradnji sa istom nemačkom kompanijom.

KF51 Panther sadrži mnogo inovacija koje još nisu viđene na seriji Leopard 2. Stoga, dugoročno gledano, donosioci odluka verovatno vide veći potencijal u mogućnostima i izvoznom potencijalu Panther platforme. Pored toga, domaća proizvodnja je značajna i sa logističko-vojnog stanovišta.

KF51 Panther će zaista uključiti mnogo tehnologije koja bi se mogla smatrati inovativnom i korisnom, ali tek treba da bude testirana na terenu. Dakle, tek predstoji test period kada sa trake izađe prototip.

Na primer: top kalibra 130 mm sa automatskim sistemom punjenja, sistem zaštite od raketa i bespilotnih letelica, sistem za kontrolu vatre potpomognut veštačkom inteligencijom, sistemi elektronskog ratovanja, interfejs kontrole sopstvenih dronova i sistem kamera koji operaterima borbenih vozila pruža pregled okoline.

panther kf51
panther kf51

Upravljanje je olakšano ekranom od 23 inča koji nudi pogled na celo okruženje zahvaljujući prednjoj kameri od 360º. Na njemu možete videti i druge tačke gledišta, kao što je nišan.

Do 8000 jedinica

Proizvođač procenjuje da će tržište diktirati između 500 i 800 jedinica svog novog borbenog tenka do 2035. godine i između 5.000 i 8.000 nakon tog datuma.

5 KOMENTARA

  1. Imao je još SSSR dobar projekat tenka sa besposadnom kupolom,objekat 477 (mislim da je prototip iz 1987)Molot.Sa topom od 152mm(punjač i municija su bili i kupoli) i višeslojnim oklopom sa titanijumskim ulošcima,trebao je da parira tadašnjim NATO teškašima!Medjutim problemi oko termovizije,prevelike težine za Sovjetske uslove(60-62T,zavisno od izvora),prevelikom cijenom za Sovjetske uslove i na kraju raspad SSSR-a,okončao je njegov dalji razvoj i primjenu.

  2. Što više analiziram T-14,mislim da se više radi o tehnološkom demonstrator u,sa ograničenim brojem proizvedenih primjeraka.Dovoljno je vidjeti kupolu tenka i primjetiti da ima puno”balističkih prozora!”Nešto slično je i na tijelu.Vjerovatno će poslužiti za neke buduće projekte(nešto slično kao MBT-70 u svoje vrijeme).

    • Moguće, mada morate priznati skloniti posadu iz kupole jeste dobra ideja. Em što je statistički kupola deo tenka koji najviše biva pogođen, em što je to sad postalo još gore sa svim ovim dronovima koji lete nad glavom. Naravno najbolje bi bilo totalno robotizovati tenk i skroz skloniti posadu, napraviti neku vrstu “drona” od tenka, ali to neće da može još dosta vremena.

    • Za sada možda još uvek jeste, ali videćemo za jedno 10 godina.
      I za T-14 Armatu su govorili da je to fikcija i da takav tenk neće nikad biti stvarnost.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave