NaslovnaNovostiJemenski Huti napali dronom bugarski teretni brod, a potom ga oteli; SAD...

Jemenski Huti napali dronom bugarski teretni brod, a potom ga oteli; SAD šalju još ratnih brodova u Crveno More

U Crvenom moru je pojačana aktivnost jemenskih Huta koji napadaju morska plovila. Najnovija žrtva bio je teretni brod Ruen, koji je plovio pod zastavom Hong Konga, a bio je u vlasništvu bugarske kompanije Bulgarian Marine Fleet.

Na brodu je 18 članova posade, uključujući osam bugarskih državljana, kao i državljane Mjanmara i Angole. Trenutno je izgubljen kontakt sa posadom.

Napad se dogodio kod obale Jemena koju kontrolišu Huti, što ukazuje na njihovu umešanost u incident. Isto potvrđuje i izveštaj Centralne komande SAD o napadu na teretni brod u Crvenom moru, iako se u izveštaju ne pominje konkretno ime broda.

Incident je usledio nakon raketnog napada Huti na danski kontejnerski brod Maersk, koji je takođe plovio pod zastavom Hong Konga. Jemen je rekao da je brod išao ka Izraelu, ali vlasnici tvrde da je išao ka luci Džeda u Saudijskoj Arabiji.

Intenziviranje agresivnih akcija Huta u Crvenom moru i Adenskom zalivu povezuje se direktno sa kopnenom operacijom Izraela u Pojasu Gaze, što je izazvalo odgovor Huta.

SAD šalje još ratnih brodova kod obala Jemena u okviru “Koalicije snaga u Crvenom moru”

Prema informacijama koje je objavio portal Axios, Sjedinjene Američke Države planiraju da sledećeg petka objave stvaranje koalicionih snaga u Crvenom moru. Ovaj potez dolazi kao odgovor na napade Huta na civilne brodove u regionu. Izvor tvrdi da je reč o specijalnoj pojačanoj multinacionalnoj operativnoj grupi.

Američki zvaničnici rekli su da je američka administracija nedavno poslala upozorenja Hutima zahtevajući da prekinu napade na brodove u Crvenom moru. Specijalni izaslanik SAD za Jemen Tim Lenderking, koji je posetio zemlje Zaliva, zatražio je od vlasti Saudijske Arabije, Omana i Katara da Hutima prenesu zabrinutost SAD zbog njihovih agresivnih akcija.

Izvori su takođe primetili da je u protekle dve nedelje nekoliko zemalja u regionu već prenelo slična upozorenja Hutima. Međutim, prema američkim zvaničnicima, ova upozorenja nisu imala značajan uticaj na Hute.

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je na brifingu u četvrtak da će uskoro biti dostavljene informacije o specijalnoj operativnoj grupi.

uss thomas hudner
uss thomas hudner

Odluka SAD je odgovor na pretnje Huta da će nastaviti da blokiraju prolaz brodova povezanih sa izraelskim kompanijama ili plovidbu ka Izraelu u Crvenom i Arapskom moru dok neprijateljstva u Pojasu Gaze ne prestanu.

Sa druge strane, izraelska vlada je postala sve zabrinutija zbog napada Huta, a neki zvaničnici kažu da treba da odgovori vojno. Visoki izraelski zvaničnik rekao je da je izraelski ratni kabinet trenutno odlučio da ne započinje vojne akcije, kako Huti i njihove iranske pristalice ne bi bili u stanju da odvuku pažnju ID od rata u Gazi i stvore širi sukob u regionu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave