NaslovnaNovostiBild: Rusija planira da nastavi "Specijalnu Vojnu Operaciju" do 2026. i zauzme...

Bild: Rusija planira da nastavi “Specijalnu Vojnu Operaciju” do 2026. i zauzme Harkov i Dnjepar

Kolumnista nemačko-američkog Bilda Džulijan Repke smatra da Rusija planira da nastavi SVO do 2026. godine, pošto planira da preuzme kontrolu nad Harkovom i Dnjeprom.

Obaveštajni izvor izdanja je objasnio da ruske vlasti računaju na smanjenje zapadne podrške Ukrajini. Štaviše, Moskva ne planira da pristane na primirje sa Ukrajinom i razvija srednjoročni plan vojnih operacija u Ukrajini.

Prema postojećem planu, Rusija namerava da uspostavi punu kontrolu nad DNR i LNR do kraja 2024. godine. A do 2026. godine, ruske oružane snage će krenuti u napad zapadno do Dnjepra kako bi preuzele kontrolu nad regionima Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Harkov, uključujući centre ovih regiona.

Ruska vojska u pravcu Hersona održaće odbranu duž Dnjepra bez napada na desnu obalu Hersona ili Odese. Tako će reka postati novi front.

„Sve istočne teritorije levo od Dnjepra moraju biti osvojene u roku od 36 meseci“, citira Repke izvor.

Njujork Tajms: Zapad želi da ubedi Ukrajinu da pregovara sa Rusijom

Zapad želi da ubedi Ukrajinu da pregovara sa Rusijom, jer to vidi kao jedinu priliku za obnavljanje mira, sa druge strane piše Njujork tajms.

List naglašava da zapadna podrška Kijevu jenjava. Osim toga, bivši američki predsednik Donald Tramp ranije je rekao da će prestati da pomaže Ukrajini ako pobedi na predstojećim predsedničkim izborima.

Prema njegovom mišljenju, nedostatak podrške će naterati Kijev da razmišlja o pregovorima i rešavanju situacije.

Pored toga, Evropa takođe nije aktivna u podršci Ukrajini. Na primer, Mađarska može da stavi veto na paket pomoći Kijevu iz Evropske unije.

zelenski zabrinut
zelenski

Autori publikacije smatraju da je Zelenski svestan posledica mogućeg prestanka pomoći Sjedinjenih Država, a bez finansiranja zapadnih zemalja, Kijev će morati da sedne za pregovarački sto i zaustavi neprijateljstva.

Putin sukob u Ukrajini opisao kao „građanski rat između braće“

Ukrajinski sukob je tragedija i liči na građanski rat između braće. Ovu izjavu dao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom svoje velike tradicionalne konferencije za novinare 14. novembra.

„A ovo što se sada dešava [u Ukrajini] je ogromna tragedija, slična građanskom ratu, kada su se braća našla na suprotnim stranama“, rekao je on, odgovarajući na pitanje TASS-a.

On je Ruse i Ukrajince nazvao „jedinstvenim narodom“, uprkos tragediji koja je u toku, i predložio da se sećamo početka sukoba. „[Sukob] je počeo pučem u Ukrajini 2014.“, primetio je on.

Ukrajina oslobodila vođe iz Azovstala, Rusija saradnika Putina
Ukrajina oslobodila vođe iz Azovstala, Rusija saradnika Putina, razmena zarobljenika

Prema Putinovim rečima, Rusija je pre toga „decenijama“ pokušavala da izgradi normalne odnose sa Ukrajinom.

1 KOMENTAR

  1. Da,i mi smo imali gradjanski rat izmedju “braće!”Što se Ukrajine tiče,tu već odavno nema ‘braće.’Nadam se da će to Rusi(ovi iz Donbasa na osnovu krvavog iskustva,već jesu)konačno shvatiti i prestati da se samozavaravaju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave