Naslovna Novosti Rusija zapretila Rumuniji i Poljskoj: Poletanje ukrajinskih F-16 iz baza NATO jednako...

Rusija zapretila Rumuniji i Poljskoj: Poletanje ukrajinskih F-16 iz baza NATO jednako ulasku u sukob

8
f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški
google news

Šef ruske delegacije na forumu OEBS-a o vojno-bezbednosnoj saradnji, koji se održava u Beču, Konstantin Gavrilov, rekao je da će Rusija gledati na moguće korišćenje vazduhoplovnih baza u susednim državama Ukrajine za korišćenje lovaca F -16 kao njihovo učešće u oružanom sukobu.

Gavrilov je naglasio da ruska strana snažno upozorava da će se upotreba američkih aviona koji će kijevskom režimu biti prebačeni sa teritorije Poljske, Rumunije ili Slovačke, država članica NATO-a, smatraće se u Moskvi kao njihovo puno učešće u rusko-ukrajinskom sukobu i primoraće Rusiju da preduzme odgovarajuće uzvratne mere.

Ruski diplomata je naveo da je, zbog značajnog uništavanja aerodroma na teritoriji Ukrajine, počeo da se pojavljuje niz stavova prema kojima bi ukrajinsko vazduhoplovstvo trebalo da koristi vazduhoplovne baze u susednim državama članicama Severnoatlantske alijanse.

Gavrilov je dodao da se na ovaj način više ne krije agresivnost politike Zapada iza formulacija o isključivo odbrambenoj orijentaciji vojne doktrine NATO-a i učvršćuje se želja za regionalnom i globalnom dominacijom, koja se treba obezbediti uz pomoć vojne sile.

Do sada su se, među zapadnim državama, Danska i Holandija dogovorile da prebace američke borbene avione F-16 Ukrajini. Prvi avioni bi trebalo da budu prebačeni režimu Kijeva tokom 2024. godine.

norveska i rumunija finalizirale ugovor o prodaji 32 lovca f 16 rumuniji
F-16

Potez smatran na početku sukoba kao nezamisliv i sagledavan kao jedna od crvenih linija Rusije, snabdevanje ukrajinske vojske američkim avionima F-16 izgleda da je ušlo u pravu liniju.

Počeo je proces obuke ukrajinskih pilota za servisiranje novih aviona, a infrastruktura na teritoriji Ukrajine se navodno prilagođava za prijem zapadnih lovačkih aviona. Održavanje lovaca će se obavljati u Poljskoj, rezervni delovi stižu iz SAD.

U međuvremenu, zapadne zemlje obučavaju ukrajinske pilote da upravljaju ovim avionima. Centar za obuku F-16 u Rumuniji otvoren je 13. novembra. Holandija će obezbediti 12 do 18 lovaca F-16 za potrebe obuke, ali će avioni ostati u vlasništvu Holandije i leteće samo na teritoriji NATO-a, saopštilo je holandsko ministarstvo odbrane.

Obuka ukrajinskih pilota počela je u Danskoj u avgustu ove godine, u partnerstvu sa drugim nacijama „koalicije lovaca“. Vašington je kasnije najavio da će pokrenuti sopstvene treninge za ukrajinske avijatičare.

Da bi u potpunosti zamenio borbene avione Su-27 i MiG-29 preostale iz sovjetske ere, Kijev traži da dobije najmanje 150 zapadnih aviona, plus one namenjene za obuku pilota. Međutim, do sada, niko sa zapada nije ponudio ni približno toliko.

Da bi se suprotstavila ovoj pretnji, ruska strana je takođe počela da reaguje na pripreme za pojavu aviona F-16 na nebu Ukrajine. Pre svega, pojačani su udari na aerodrome koji su mogli da se koriste za rad aviona američke proizvodnje.

Istovremeno, uvežbavaju se nove procedure za interakciju između sistema PVO S-400 i aviona A-50U AWACS za dalekosežne udare na neprijateljske avione.

belgijski f 16
belgijski f 16

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Moskva reaguje i na političko-diplomatskom nivou, pokušavajući da izvrši pritisak na susedne države Ukrajine, da ne prihvate baziranja borbenih aviona F-16 koji treba da budu isporučeni ukrajinskoj vojsci sa njihovih teritorija.

Pre samo nekoliko dana portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zapretila je da će F-16 isporučeni Ukrajini biti legitimna meta ruskih raketa ako se nalaze u državama članicama NATO.

Jučerašnja izjava ruskog diplomate u Beču pokušava da poveća i pojača pretnje protiv tri bivša saveznika Moskve, ali koji su sada deo NATO-a, navodeći da će se oni smatrati delom rusko-ukrajinskog sukoba.

8 KOMENTARA

  1. Tri bivša saveznika Moskve ? Od kad bivša lebac vam vaš, od pre 30 godina ?
    Alo ljudi, ajd malo smirite strasti.
    SSSR se raspao, pukla zvečka još pre 32 godine. Nema više. NJET. Bilo pa prošlo, ajd zdravo.

  2. Poštovani V,
    nije to pretnja – to je obećanje.
    Kad god im je Putin nešto rekao – ispunio je.
    Na kraju će bolidi poput Rumunije, Bugarske i Poljske i sl. dobiti po ušima, pa ako treba i taktičkim nuklearkama.
    Rusija neće prestati, a bolidi će prvi dobiti svoje.
    Tu neće biti kvalitetnijih NATO “saveznika” poput Mađarske, Finske, Švedske, Engleske …
    Ne…
    To će biti sića poput gore pomenutih bolida. Sve njih vode Zelenski-klonovi u nastajanju
    Nihova briga za sopstveno stanovništvo je kao u Zelenskoga.

  3. Pokojnom Henriju Kisindžeru se pripisuje izjava: “Za potrebe nuklearne ravnoteže, jedan blef protumačen kao ozbiljna pretnja uvek je korisniji od ozbiljne pretnje protumačene kao blef.” Čini mi se da je glavni problem u tome što tzv. kolektivni Zapad i Rusija ne igraju istu igru, zapravo ne sede čak ni za istim stolom: Zapad misli da igra poker, Rusija igra šah…Otuda izjave “neimenovanih američkih zvaničnika” da je eskalacija na njihovoj strani, stalno podižući ulog.
    Dakle, pustimo malo mašti na volju-kako bi to stvarno izgledalo? Pretpostavimo da Rusija zaista napadne aerodrome locirane npr. u Rumuniji ili Poljskoj, odakle bi poletali avioni F-16 koji bi bili predati Ukrajini na korišćenje. Kao odgovor na to, NATO pokreće seriju vazdušnih udara na ruske trupe i logističke centre smeštene u jugoistočnoj Ukrajini. Rusija objavljuje ratno stanje, sprovodi opštu mobilizaciju i za početak odlučuje da privede rat/SVO kraju, možda uz upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Kao odgovor na to, NATO intenzivira vazdušne udare, ciljajući rusku crnomorsku flotu, lociranu na teritoriji RF. Rusija uzvraća napadima hipersoničnim projektilima na američke grupe nosača aviona, locirane u Sredozemlju (podsetio bih da su američke kompjuterske simulacije nedavno pokazale da su im nosači aviona itekako ranjivi na napade hipersoničnim oružjem). SAD se odlučuju na dodatnu eskalaciju, takođe pribegavajući upotrebi nuklearnog oružja…I tako to počinje, a svi znamo kako se završava.
    Neka neko slobodno prekine ovaj zlokobni lanac događaja u bilo kom trenutku!

  4. Staljina nisu smeli u oci da pogledaju a danas lopovsku Rusiju napada ko stigne.
    Danasnja Rusija mora da preti nekoj raspaloj Rumuniji!
    Ko je sledeci Slovenci?!

      • E ako Srbija i Hrvatska treba nekoj Evropskoj državi da budu “benčmark uspeha”, taj je onda stvarno prešao igricu.

        Poenta – To što je Rumunija jača od Srbije i Hrvatske zajedno ne znači mnogo ni na lokalu, a kamoli u globalu.

        To kao da kažeš da je pacov jači od dva miša zajedno. Jeste, ali opet je nula spram slona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version