Naslovna Novosti Pokušaj udara ruskog sistema Grad na položaje HIMARS-a ukrajinskih snaga zabeležen na...

Pokušaj udara ruskog sistema Grad na položaje HIMARS-a ukrajinskih snaga zabeležen na retkom video snimku

6
pokusaj udara ruskog sistema grad na polozaje himars a ukrajinskih snaga zabelezen na videu
pokusaj udara ruskog sistema grad na polozaje himars a ukrajinskih snaga zabelezen na videu
google news

U okviru ruske “specijalne vojne operacije”, na jednom od operativnih pravaca napadnut je višecevni raketni sistem (MLRS) HIMARS koji pripada Oružanim snagama Ukrajine.

Prema informacijama, prvi put je zabeleženo kako je bespilotna letelica za optičko-elektronsko izviđanje i određivanje ciljeva detektovala dejstvo HIMARS-a dok je lansirao GMLRS vođene rakete na ciljeve u pozadini.

Veoma neobična situacija je da je lanser M142 HIMARS bio raspoređen na udaljenosti od samo 10 – 15 km od linije borbenog dodira, čija je namena bila gađanje ciljeva na dubini od 50 – 70 km. Ukrajinske snage očigledno ili rizikuju suviše ili imaju odlične kontraobaveštajne podatke.

Međutim, posade ruskih 152-mm haubica D-20, Msta-B, Giatsint-B i njihovih samohodnih verzija nisu imale vođene projektile Krasnopolj-M u svom municijskom opterećenju. Takođe, u ovom sektoru nisu radile bespilotne letelice Orlan-10/30 koje su mogle da izvrše ciljanje projektila Krasnopolj-M.

Kao rezultat toga, nakon što je HIMARS odmah napustio svoju poziciju, na njega je pucao standardni višecevni raketni sistem Grad. Međutim, ovaj odgovor nije doneo značajnije rezultate.

Sa druge strane, ruski više nego adekvatan odgovor na M142 HIMARS je Tornado-S, čija se verzija razvija čak i u vidu robota.

KM-1 155mm artiljerijski vođeni sistem Krasnopolj

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVP-a, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

dejstvo krasnopolja
dejstvo krasnopolja

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom. Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

  • Komponente:
    • Ganata sa K155 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem
    • Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).
  • Domet vatre: min 3 km, max 20 km
  • Dužina projektila: 1300 mm
  • Težina projektila: 51,3 kg
  • Tip bojeve glave: HEF
  • Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja: 20,3/6,3 kg
  • Verovatnoća pogotka:
    • domet do 12 km: 0,8 – 0,9
    • domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7

6 KOMENTARA

  1. Za vašu informaciju zapratite you tube kanal Belorusa Dime. Čovek daje najtačnije informacije, i mislim da je himars svoje odradio svoje

  2. Ima!Da su Rusi u rejonu imali odgovarajuća orudja sa preciznom(navodjenom)municijom,epilog bi vjerovatno bio drugačiji!Ovako su pokušali sa BM-21 Grad da nevodjenom municijom(raketama) da pogode Himars,ali nažalost nisu uspjeli!Više sreće drugi put!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version