NaslovnaNovostiRusija će se suprotstaviti pojavi američkih F-16 u Ukrajini raketama ultra dugog...

Rusija će se suprotstaviti pojavi američkih F-16 u Ukrajini raketama ultra dugog dometa 40N6

Jedno od glavnih sredstava za uništavanje lovaca F-16 koje Zapad treba da isporuči Ukrajini biće rakete dugog dometa 40N6 PVO sistema S-400, jedinstvene u svojoj klasi, govori za RIA Novosti obavešteni izvor.

Prema njegovim rečima, ove rakete se već uspešno koriste u zoni specijalne vojne operacije.

U zoni SVO, S-400 koristi protivvazdušnu vođenu raketu ultra dugog dometa 40N6, koja je najnaprednija u svojoj klasi na svetu i opremljena je glavom za navođenje sa jedinstvenim mogućnostima.

Zahvaljujući ovoj raketi S-400, u kombinaciji sa avionom za radarsku detekciju velikog dometa A-50U, pogađa ciljeve iznad horizonta, uključujući i one za manevrisanje velike brzine na malim visinama, rekao je sagovornik izdanja.

On je naglasio da će sistemi PVO S-400 potencijalno moći da unište lovce F-16 raketama 40N6 odmah nakon poletanja i penjanja kada budu raspoređeni na isturenim aerodromima.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je još u novembru ove godine govorio o ruskim sredstvima za uništavanje ovih aviona. Tada je šef ruskog resora za odbranu naglasio da će PVO jedinicama ruske vojske biti potrebno oko 20 dana da uništi sve lovce F-16 koje bi Zapad mogao da prebaci Oružanim snagama Ukrajine.

Napominjemo da zapadni saveznici još nisu prebacili lovce F-16 u Ukrajinu, uprkos upornim zahtevima Kijeva. Moguće je da je razlog tome upravo strah od ruskih sistema PVO.

Raketa 48N6

Podsetimo, S-400 koristi četiri rakete: veoma dugog dometa 40N6 (400 km), dugog dometa 48N6 (250 km), srednjeg dometa 9M96E2 (120 km) i 9M96E kratkog dometa (40 km).

48n6
48n6

Inače, izvedena je uspešna probna raketna testiranja na meti u vazduhu na udaljenosti od 400 km; 40N6 dugog dometa možda mogu da drže samo dve rakete umesto tipičnih četiri zbog svoje veće veličine.

Drugi test je zabeležio raketu 9M96 pomoću aktivnog radara za samonavođenje, koja je dostigla visinu od 56 km. Sve rakete su opremljene bojevom glavom usmerenom na eksploziju, što povećava verovatnoću potpunog uništenja ciljeva.

Dmitrij Medvedev je 29. septembra 2023. godine posetio poligon Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti, gde je izvršeno probno lansiranje „nove modernizovane visokoprecizne rakete“. 

Prve analize snimka ukazivale su da se radi o ispitivanju rakete lansirane sa standardne platforme 51P6 S-400 „Trijumf“ (40R6). Reči Medvedeva su protumačene tako da se radi  PAV 48N6 moguće adaptiranoj u balističku raketu, odnosno, PAV S-400 u neku vrstu operativno-taktičkog sistema.

S-400 ukratko

Protivvazdušni raketni sistem dizajniran je za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih projektila, može se koristiti i protiv kopnenih ciljeva. S-400 je sposoban da presreće krstareće rakete u dometu od oko 40 km.

Čak i časopis Ekonomist opisao S-400 kao „jedan od najboljih sistema protivvazdušne odbrane trenutno postojećih“. Na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu, S-400 zauzima prvo mesto.

S-400 Trijumf, ranije poznat kao S-300 PMU-3, je sistem protivvazdušnog naoružanja koji je 1990-ih u Rusiji razvio Centralni konstruktorski biro Almaz kao modernizacija porodice S-300. U službi je Oružanih snaga Ruske Federacije od 2007. godine. 

spvo sistem s 400
spvo sistem s 400

Jedan sistem koji sadrži do 8 divizija može da kontroliše do 72 lansera, sa maksimalno 384 projektila (uključujući rakete sa dometom manjim od 250 km). Rakete se lansiraju pomoću gasnog sistema iz lansirnih cevi do 30 metara u vazduh pre nego što se raketni motor zapali, čime se povećava maksimum i smanjuje minimalni domet.

Radar i oprema 96L6I rade odvojeno (100 metara), izvozna verzija 96L6E2 ima mogućnost praćenja maksimalno 100 ciljeva. Maksimalna visina za otkrivanje cilja je 100 km i to sa svih strana. Sposobnost detekcije krstarećih projektila i stelt.

F-16 protiv PVO sistema S-400?

Ako Ukrajina želi da ostvari prednost, mora da neutrališe ili uništi ruske rakete zemlja-vazduh, pri čemu S-400 predstavlja značajnu pretnju.

Borba protiv S-400 bila je primarni fokus zemalja NATO-a još od nastanka sistema. SAD su osmislile antiradarske rakete velike brzine (HARM) za borbu protiv raketa dugog dometa. Da bi bila efikasna, HARM raketa mora biti lansirana sa maksimalnog dometa projektila i to na radare koji aktivno emituju.

Ukrajinski F-16 naoružani raketama HARM bi morali da prodru duboko u teritoriju S-400 kako bi isprovocirali ruske operatere. Domet delovanja S-400 je oko 400 kilometara, četiri puta veći od dometa AGM-88 HARM, što ovakvu misiju čini prepunom opasnosti.

Čak i ako lovci F-16 uspeju da ispale svoje rakete, posade ruskih sistema bi mogle da prestanu da emituju signal i da se jednostavno pomere, što komplikuje napore Ukrajine da efikasno nanese bilo kakvu štetu. Uz velike gubitke i strategiju kojom bi odmah iscrpela sve resurse, Ukrajina je suočena sa ogromnim izazovom.

Više desetina operativnih pilota F-16 nadogradnje Block 50 reklo je da bi gubici lovca od takvog sukoba bili neodrživi. Svaki od njih je odavao uverenje da je jedini lovac koji bi eventualno bio sposoban da se suoči sa S-400 i izbegne tolike gubitke je lovac pete generacije dizajniran posebno za tu borbu F-35.

agm 88 harm
agm 88 harm

Generalno gledano, PVO i sistemi elektronskog ratovanja koje koriste Rusi su toliko efikasni protiv lovaca četvrte generacije da ukrajinski piloti inače retko napadaju neprijateljske položaje jer su šanse za opstanak veoma niske.

Bez sistema koji može da odredi lokaciju PVO sistema ili da otkrije emitovanje radara, pogoditi S-400 (ili bilo koji drugi sistem) sa projektilom od 200.000 dolara lansiranim iz aviona četvrte generacije može se posmatrati i kao rasipanje novca.

24 KOMENTARA

  1. Dragi momci,nisam ni za kakav rat,tko je proživio zna.Ali Rusi 80.godina i to konstantno proizvode naoružanje,te mogu i toliko godina da ratuju na ovaj način,a da ne proizvedu niti jedan metak.A oni sad još maksimalnije proizvode,jer znaju oni šta slijedi iza ovoga.Ja bih volio da ove minute ,rat stane,da ne ginu djeca,kao “jabuke”,no ovo će biti “vječiti” rat,samo će mu se mijenjati oblik i snaga.Daj Bože da ne bude….

  2. За Н(ацистичку)А(гресорску) Т(ерористичку) О(рганизацију)је довољан је само један СУ ХОЈ.толико о разлици.живела РУСИЈА.

  3. Ja nisam naveo slučaj obaranja aviona generacije4++ ili 5,(letilica manjih dimenzija i velike manevarskih sposobnosti,niže radarske uočljivosti)na daljinama od 300 ili 400km,jer jednostavno nisam ni čuo za takav slučaj,ali nije ni nemoguće da se desi(i sami ste naveli neke razloge).Suština je da PVO sistemi dugog dometa,u ovom slučaju S-400,prate razvoj svojih potencijalnih meta i nastoje da povećaju vjerovatnoću njihovog uništenja a sopstvenog preživljavanja!Za sada sve što imamo su ovi izvještaji o obaranjima u Ukrajini i Siriji a da li su tačni ili ne,i pod kojim okolnostima su se desili,možemo samo teoretisati.

  4. Evolucija familije S-300P sistema se prilagodjava i razvoju potencijalnih ciljeva(pogotovo njihovih odbrambenih mjera)!Dometi od 300-400 km su više operativno ograničeni uz postojanje odredjenih uslova za gadjanje.Takodje i rakete sistema se sve više usavršavaju da dejstvuju na avione 4++ i 5 generacije pri nepovoljnim uslovima(manevrisanje rakete pri velikoj brzini-ogromna opterećenja,pri aktivnim i pasivnim mjerama ometanja,itd).U svakom slučaju ako je baš neophodno,mogu se ispaliti dvije ili više raketa na jedan cilj.Imamo izvještaju iz Ukrajine o obaranju aviona na daljinama od 150:i 200+km,kao i slučaj obaranja Izraelskog F-16I 2018.raketnim sistemom S-200 u Siriji.

    • Ja sam i dalje dosta skeptičan po pitanju obaranja manevarbilnih ciljeva na razdaljinama od 300km i više, kako sa dugodometnim raketama Z-V, tako i sa dugodometnim raketama V-V (a pogotovo kod V-V).
      Pogotovo jer, kao što sam rekao, u igri je i elektronska decepcija koja takođe nije stajala u mestu, već se i ona konstantno razvijala i još uvek se razvija kao i svi drugi aspekti vojne tehnologije. A sistem za elektronsko ometanje/decepciju uvek ima lakši zadatak nego sistem koji treba da se probije kroz istu. (Hoću reći – mnogo je lakše ometati, nego nadjačati ili “zaobići” ometanje). A praksa je da se uvek ispaljuju minimum po 2 rakete na jedan aerodinamični cilj, a jedna raketa na nadolazeći balistički cilj, to važi čak i u uslovima slabog ili nikakvog elektronskog ratovanja. Evo na primer, sad kad je američki AEGIS sistem dejstvovao po onim letelicama što su ispalili Huti…ispaljivali su 2 presretača po cilju ako je aerodinamičan nisko atmosferski cilj i jedan presretač po cilju ako je visok balistički, tj. negde gore viša mezosfera.

      Što se tiče tog obaranja Izraelskog F-16I, još uvek tu ima pitanja da li je stvarno urađeno S-200 Vega sistemom, a i ako jeste, za S-200 je preporučeno da ispaljuje malo više od 2 rakete po cilju. Ustvari, kod ovog sistema (sa obzirom da je on više kao neka “dugodometna drška od metle”), bolje je ispaliti i po 4 projektila po cilju ako je cilj manevarbilan. Čak i protiv velikog podzvučnog cilja kao npr B-52H, S-200 sistem bi morao da ispali bar 2 rakete po cilju, što znači da protiv nečeg kao što je F-16, ta brojka komotno može ići i do 4.
      A naravno uvek je moguća i sreća, treba imati i toga. Možda dotični F-16I nije ometao, tj. nije imao podršku nikakvog elektronskog ratovanja, možda je i on sam imao tehničku falinku.
      Na primer, ne mora to da bude neka značajna falinka, dovoljno je da mu je otkazao RWR uređaj, pa da ne dobija upozorenje na radarski zahvat, tako da pilot ne zna da treba da radi proturaketne manevre i odbacuje trakaste mamce (Čaf).
      Ako ti ne manervišeš i ne odbacuješ mamce, ti onda nisi manevarbilni cilj već si glineni golub na nebu, čak i za najtromiju i najmanje okretnu raketu. 🙂

  5. Ovo je sve laž,ruska propaganda
    Oni su pre godinu potrošili sve pegle,rešoe,šporete,frižidere da bi došli do mikročipova,poluprovodnika
    Za svemirski program i te rakete koriste veš mašine i to simens,filips ,samsung…
    Kakve njihove hipersonične rakete,izmislili su s300,s400 s500
    Pa u Rusiji je potpuno stala proizvodnja
    Oni trpe strahovite gubitke u ljudstvu,tehnici
    A zalihe rešoa sve manje

    • Ne mogu da verujem da ima puno budala koji govore kao Budimir da rusi vade čipove iz pegli,šporeta, veš mašina. Za ljude poput Budimira pegle,šporeti imaju GPS čipove za navigaciju 😂. Budalama more do kolena,takve gluposti mogu govoriti samo ljudi koji mrze nas pravoslavne, ljudi koji podržavaju naciste. Nažalost takvog smeća od ljudi ima kod nas. Trebamo biti zahvalni Rusiji što je pobedila Hitlera i zahvaljujući Rusiji smo imali koliko – toliko normalan život. Ceo svet treba da bude zahvalan Rusiji jer je ona izgubila 20 miliona ljudi za našu slobodu! Živela Rusija,živeo Putin!!! Ni Napoleon,ni Hitler,ni nacistički NATO nisu uspeli niti će ikada moći pobediti Rusiju,Rusija se godinama pripremala za mogući rat i ne govorite gluposti ljudi o vađenju čipova iz bele tehnike

  6. Svi vi sto simnjate u Rusiju ili ste bedale ili ste bolesni,Ceo Nato i Amerika ratuju u Ukrajini sa Rusijom i dokle su stigli,stigli do dna.Zivela Rusija,smrt ubicama sa zapada

  7. Te rakete ultra-dugog dometa su namenjene za velike i slabo manevarbilne ciljeve, poput recimo E-3 “Sentry”, E-8 “Joint Stars” i sličnih. Na preko 300km verovatnoća da se uspešno pogodi agilan/manevarbilan cilj poput lovca 4,4+ ili 5 generacije je izuzetno mala. Još pogotovo ako uzmemo u obzir ometanje i elektronsku decepciju(prevaru), koje će sigurno biti. Ali *ebem ga ja, ne vredi objašnjavati…novinarski spin je čudo.

    Inače da, S-400 Trijumf nije ništa drugo nego dalja modernizacija i evolucija S-300P familije. Prethodnik je bio S-300PMU2, ovaj je trebao biti S-300PMU3, ali je onda “rebrandiran” kao S-400.

  8. Против неких одавно застарелих (са краја 80.-их и с’почетка 90.- их година) “Ф-16″(‘Летећи мртвачки ковчег ‘) ловаца би, можда, биле довољне и “С-300” ракете. Скупља дара од мере !?
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  9. Prvo će F-16(ako ikada udje u masovniju upotrebu u Ukrajini),imati sudar sa Ruskom lovačkom avijacijom,pa onda slijedi višeslojni PVO.

  10. More maaršš…koji s400 ..500.. ništa to gvožđe ne valja, videli smo kako brani rusiju i krim..ti F16 ima da roka ruse

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave