Naslovna Novosti Britanski novinari prikazali tajnu ukrajinsku bazu prepunu pomorskim kamikaza-dronovima Magura V5

Britanski novinari prikazali tajnu ukrajinsku bazu prepunu pomorskim kamikaza-dronovima Magura V5

6
kamikaza dron magura v5
kamikaza dron magura v5
google news

Britanski novinari su prikazali ukrajinsku vojnu bazu u kojoj se nalaze pomorski dronovi. U izveštaju novinara Tajmsa navodi se da se radi o tajnoj bazi iz koje se šalju pomorski dronovi da izvrše napade u Crnom moru.

Na snimku se mogu videti nizovi pomorskih dronova Magura V5, koji se razlikuju po sistemu za osmatranje koji je instaliran u srednjem delu tela.

Reč je o kompleksu dve video kamere (od kojih je jedna noćna), postavljene na poseban držač i sposobne da se rotiraju pod različitim uglovima, kako vertikalno tako i horizontalno.

Zanimljiva je vodootporna satelitska antena, koja se nalazi u zadnjem delu trupa. Uz pomoć ovog uređaja morski dronovi prate zadati kurs i približavaju se cilju.

U prednjem delu tela se verovatno nalazi još jedna kamera, uparena sa daljinomerom, koja vam omogućava da saznate udaljenost do cilja. Detonator se nalazi u pramcu trupa. Takav pomorski dron je sposoban da isporuči do 200 kg eksploziva do cilja.

Podsetimo, upravo ove pomorske bespilotne letelice ukrajinske snage koriste za napad na brodove i čamce ruske Crnomorske flote, kao i za napad sa mora na Krimski most.

Ako Ukrajina ima desetine pomorskih dronova u jednom hangaru, onda je ovo svakako potencijalno dobra meta za ruske dronove ili rakete.

Rusi po prvi put zarobili dron Magura

Krajem novembra meseca, Ruski marinci su po prvi put zarobili dron Magura u napadu ovih ukrajinskih pomorskih plovila.

U oblasti Jevpatorije, na obali poluostrva Krim, otkrivena je grupa ukrajinskih kamikaza čamaca. U blizini jezera Donuzlav primećena su četiri polupotopljena plovila. 

Dejstvom iz palubnog naoružanja sa brodova i čamaca Crnomorske flote, uništena su tri nadvodna čamca „samoubice“. Usled dejstva ruskih sistema ometanja ili kvara, četvrto bezposadno plovilo se nasukalo na obalu u istom području.

zarobljena magura nasukana na obali
zarobljena magura nasukana na obali

Ustanovljeno je da su Ukrajinci koristili upravo pomorske dronove kamikaze „Magnura“ V5. Čamac od 5,5 metara, koji se uzdiže 50 cm iznad vode i može da postigne maksimalnu brzinu od 42 čvora, pronađen je neoštećen.

Plovilo može preći 830 km brzinom krstarenja od 22 čvora sa teretom od 300 kg. Čamac se kontroliše preko satelitskog signala ili korišćenjem Mesh radio tehnologije. 

Ukrajinska odbrambena industrija predstavila je svoj pomorski borbeni dron Magura V5 u julu mesecu 2023. godine.

Detalji o ovom novom dronu predstavljeni su prvi put na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023). Pomorska bespilotna letelica MAGURA V5 je višenamenski bespilotni površinski brod nove generacije razvijen u Ukrajini.

Može da obavlja razne operacije kao što su nadzor, izviđanje, patroliranje, traganje i spasavanje, pomorsku zaštitu i borbene misije. Pomorski dron MAGURA V5 ima dizajn koji mu omogućava odličnu manevarsku sposobnost.

Dron MAGURA V5 dosta liči na jedan od dronova kojim su Ukrajinci nedavno napali ruski izviđački brod Priazovlje. Ukoliko jeste, to bi bila prva zabeležena upotreba u praksi.

magurav5
magura v5

,,Ovo je pristupačno rešenje koje se lako može pokrenuti sa bilo koje udaljene lokacije. Bespilotna kontrola minimizira potrebu za ljudskim resursima za završetak misija, smanjujući potencijalni gubitak ljudskih života dok rade u teškim okruženjima“, izjavili su tada proizvođači.

Ukrajinci su u martu 2023. godine predstavili i nove verzije dva drona pod nazivom „Bakhmut“ i „Monobank“.

6 KOMENTARA

  1. Hvala! Sada da se hakiraju podaci koji su novinari ušli u Ukrajinu, da se sa Gugla skine karta kretanja i nađe magacin koji od sutra ne postoji! Nije mi samo jasno zašto Rusija nije postavila zaštitu oko brodova, dovoljno je da se na jedan brod montira sistem pancir koji u suštini sam štiti branjeno područje! Tu je i stari jednostavni način mreža i plutala sa eksplozivom koje se ne mogu zaobići ni torpedom! Možda se više radi o ozbiljnosti nego o bezbednosti, kada sam upoznao Ruse oni su toliko nebitni sebi sa strane bezbednosti da to ugrožava sve!!! Na tom bi se trebalo poraditi jer u sadašnje vreme nema potrebe za tolikim gubicima!!! Nekada njihova hrabrost graniči sa glupošću!!!

  2. Uh sila mislim da će Crnomorska flota sama sebe potopiti kad vidi ovo! To je sve improvizacija džaba što u sebi imaju dosza eksploziva, kad eksplodiraju na površini vode i slabu probojnu moć imaju! Tako da samo oštete brod pod uslovom da dodju do njeha a da ih posada broda ne uoči i potopi!! To se samo gluma mazanje očiju!

  3. После овог приказивања више неће бити тајна украјинска база за камиказе – дронове !? Само је питање времена када ће бити лоцирана помоћу сателита или агената руских обавештајаца и уништена , као и остале ‘тајне’ фабрике наоружања у Украјини !?
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

  4. “Ruski marinci”?! Ono što Rusi imaju naziva se “Морская пехота”, što bismo mogli prevesti kao “Pomorska pešadija”. Oni često koriste i skraćenicu “Морпех”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version