NaslovnaNovostiNajnovija ruska letelica pete generacije Su-75 "Šah-Mat" postaje prvi lovac sa modularnom...

Najnovija ruska letelica pete generacije Su-75 “Šah-Mat” postaje prvi lovac sa modularnom kabinom

Konstruktori ruskog lovca pete generacije Su-75 Checkmate nastavljaju da štite svoje inovacije patentiranjem novih verzija. Već je poznato da letelica može da bude jednoseda, dvoseda i bespilotna, a sada je patentirana i četvrta opcija koja kombinuje sve ove varijante.

Suština patenta RU 2807558 od 16. novembra 2023. je transformacija kabine u modul: ideja je u ugradnji promenljivog modula koji omogućava da se avion relativno brzo adaptira iz jednoseda u dvosed bespilotni aparat.

patent ru 2807558
patent ru 2807558

Da bi se to uradilo, na prednjoj strani baznog dela trupa nalaziće se prelazna zona sa tačkama za pričvršćivanje modula kabine, kao i konektorima i spojnicama za električne, hidraulične i druge sisteme. Sve ostalo (krila, rep, pogonska grupa) se neće menjati.

Naime, i ovi elementi, koji neće biti modularni, takođe se mogu promeniti ali samo u fabričkim uslovima.

U patentnom listu se navodi da je „cilj da se eliminišu nedostaci poznatog nivoa tehnologije, odnosno da se razvije ovakva univerzalna platforma za laki taktički jednomotorni stelt avion, koja omogućava radikalnu promenu funkcionalnosti čitavog vazduhoplovnog kompleksa.

Pri tome, zadržavaju se iste transportne mogućnosti svojstvene osnovnoj platformi. Tehnički rezultat na koji cilja patent je povećanje svestranosti aviona bez uticaja na njegovu osnovnu platformu“.

Da li je koncept modularnog lovca izvodljiv?

Veliko pitanje je da li je koncept tehnički izvodljiv? I ako jeste, zašto to do sada nije sprovedeno? Da, koncept je tehnički izvodljiv zbog tehničkog napretka.

Softver za kontrolu leta (FCS) može lako da prilagodi promene u aerodinamičkim konfiguracijama. Savremeni borbeni avioni su aerodinamički nestabilni. Njima može da upravlja samo FCS, a ne piloti. FCS upravlja avionom, pilot ga samo vodi, tvrde stručnjaci iz oblasi.

Ako FCS može da primi spoljni nosač 7,2 m dugačke rakete Kinžal i težine 4,3 tone na MiG-31K, on sigurno može da se nosi sa glavom trupa drugačijeg oblika ili veličine. U konceptu Su-75 Checkmate, svaki kokpit, tačnije, dizajn glave trupa, dolazi sa sopstvenim FCS. Dakle, promena mogućnosti bi bila skoro neprimetna.

Zašto već nemamo modularne lovce?

Modularni dizajn lovca postao je izvodljiv sa pojavom kontrolnog sistema “fly-bi-wire”, pri čemu su ulazi pilota bili preneti na kontrolne površine leta na trupu ne preko kontrolnih šipki ili cevi za hidrauličnu tečnost, već preko električnike i žica.

Međutim, imperativ za modularni lovac pojavio se tek nedavno da bi se nosio sa rastućom raznovrsnošću u sredstvima za korišćenje vazdušne snage. Više se borbeni avioni ne koriste kako bi samo isporučili bombe i projektile.

su 75 checkmate
su 75 checkmate

Koriste se za izviđanje, suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane, elektronsko ratovanje i, u skorije vreme, za kontrolu prikrivenih dronova koji mogu da prodru u veoma rizični vazdušni prostor, bilo da daju informacije o ciljanju matičnom avionu ili da napadnu mete na osnovu informacija o ciljanju koje je obezbedila matična letelica.

Komunikacioni, mrežni i hardver za obradu podataka potreban za ove operacije i matične letelice uveliko se razlikuje od zahteva za hardverom za podršku za konvencionalne višenamenske operacije. Modularni dizajn lovca bi omogućio operateru da se usavršava na istom avionu za potpuno različite misije, u zavisnosti od operativnih zahteva.

Patent predstavlja značajan razvoj u vojnoj avijaciji

Koncept modularnog lovca koji je patentirao UAC je značajan razvoj u vojnoj avijaciji. Tehnologija za implementaciju koncepta je već uspostavljena.

Tokom nedavnog Dubai Airshow-a 2023, UAC je najavio da je spreman da započne proizvodnju za avion Su-75 Checkmate. Rostec je u novembru 2023. godine najavio da će prva serija lovaca Su-75 Šah-mat biti puštena u prodaju počev do 2026. godine.

Stoga je malo verovatno da bi početna varijanta šah-mata bila modularnog dizajna. Međutim, kao što je jasno, tehnologija za njegovu implementaciju se sprema. UAC bi mogao da iznenadi i potpuno preokrene odnose na tržištu ukoliko nastavi ovim putem.

Sa okvirnom cenom od 25-30 miliona dolara „Šah-mat“ će biti glavni konkurent francuskim, švedskim i američkim letelicama („Rafal“, „Gripen“ i F-35) koje su dva-tri puta skuplje. Letelica je prvenstveno predviđena za izvoz u zemlje Bliskog istoka, Azije, severne Afrike i Latinske Amerike.

Cena sata leta perspektivnog ruskog lovca pete generacije biće sedam puta jeftinija nego kod njegovog glavnog konkurenta američkog lovca F-35, izjavio je u intervjuu francuskom listu „Figaro” generalni direktor „Rosteca” Sergej Čemezov. Ruski lovac Checkmate sklapaće se u fabrici aviona u Komsomoljsku na Amuru (KnAAZ).

Karakteristična osobina letelice je rep V oblika kao i veliko krilo koje povećava dinamički uspon i omogućava novom lovcu da leti na većim visinama nego slični avioni sa krilima manjih dimenzija. Prema tome, letelica može gađati dalje nego analogni avioni, a može služiti i kao palubski lovac.

Su-57 Felon i Su-75 Checkmate
Su-57 Felon i Su-75 Checkmate

Pri projektovanju ovog aviona korišćeni su rezultati rada na lovcu Su-57. Ovi avioni su i spolja slični, s tim što je Checkmate značajno lakši, s obzirom da ima samo jedan motor.

Avion je urađen u stelt tehnologiji, dobiće segmente za naoružanje unutar trupa, najnoviju elektroniku i mogućnost upravljanja bespilotnim letelicama. Su-75 će moći da razvije brzinu do 1.8 Maha, doseže visinu od preko 12.000 km a njegov borbeni radijus iznosi 3000 Km.

11 KOMENTARA

  1. Na papiru su ga nacrtali. To je najlakse. Navedite da americka avijacija radi uveliko na avionu 6.generacije. Do tada im je F22 Raptor sasvim dovoljan, jer je trenutno najbolji aparat u istoriji borbene avijacije.

    • F22 nema bolji radar ni od su 35 a kamo li od su 57 za ovaj novi neznam…gde su amerima supersonicne rakete?(sami priznaju da su imali dva neuspela pokusaja a ti ih nesto kao branis)hoces da se dotaknemo teme i b52…sta je on u odnosu na tu 160…!!?a o hipersonicnom oruziju i da nepricamoooo

    • Nema čoveka kao što je RUS,zato ih svaki paćenik panjka,a oni Braća naša,hode,lete,plove,prvi na čelu u sveeemu !!!

  2. Cika deksa ukre i strane placenike , a kolektivni zapad samo jauce ko dzukac oko kuce , nevidljivi ovaj , stelt onaj a nista ne mogu da pomognu ukrima , a sada i merkave toliko hvaljene gore ko kutija od sibica , sada cekamo na tapetu i abramse . Mnoooogooooo napredna ova zapadmna tehnika . A cika rus samo mlati jedno po jedno sranje od te tehnike. Sta sve rusi imaju ko to zna ali znam po onome vidjenom do sada da ameri lazu dok rusi razvaljuju pa samim tim verujem da ce i ovaj lovac vrlo brzo da iscudjuje zapad .

    • Aj da te pros etlim hahaha tamo gde lada niva izlazi po sumama sve ostale dzupove kad im uzmes ono nakbolje bice u pokusaju i zato….budi realan da nekazem nesto drugo..,

  3. Mislim da rusi ne koriste ni polovinu čega sve imaju,a ni ameri ne daju ukraincima šta sve imaju nego i jedni i drugi koriste stare zalihe da se to iskoristi.Ne daj Bože da se koristi svako oružje koje postoji.

  4. – “Чико, а јел су сви ти нови модели авиона твоји”
    – “Јесу, па шта?”
    – А што их не користиш чико?
    Кад мислиш да почнеш?”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave