NaslovnaNovostiUkrajinski oklopni transporter BTR-4, dok je bežao od drona, eksplodirao u sopstvenom...

Ukrajinski oklopni transporter BTR-4, dok je bežao od drona, eksplodirao u sopstvenom minskom polju

U pravcu Zaporožja, tokom borbi, dogodio se neobičan incident sa ukrajinskim BTR-4. Vojnici jednog od ruskih pukova 76. gardijske vazdušno-jurišne divizije progonili su oklopni transporter koristeći FPV dron.

Naime, možda osetivši pretnju ili želeći da preduzme akciju izbegavanja, posada oklopnog transportera je pregazila protivtenkovsku minu.

Eksplozija se dogodila nekoliko trenutaka pre sudara oklopnog transportera sa dronom kamikaza. Zanimljivo, kao što vidimo na snimku u daljini, još jedno ukrajinsko oklopno vozilo je već gorelo u blizini mesta incidenta.

Eksplozija se dogodila u minskom polju koje je postavila sama ukrajinska vojska.

BTR-4 je oklopni transporter (APC) sa osovinskom konfiguracijom 8×8. Razvijen je i proizveden kao oklopno vozilo na točkovima nove generacije u Harkovskom birou za projektovanje mašina Morozova, deo ukrajinskog UkrOboronProm-a, u okviru privatnog projekta.

Generalno solidan BTR-4, takođe poznat kao Bucefalus, doživeo je određene neuspehe od početka njegove masovne proizvodnje. Iračka vojska ih je odbacila, a od kupovine se odustalo u Indoneziji i Kazahstanu.

A small overview of Ukrainian armored vehicles and BTR-4 (mostly interiors).
byu/HexagonTactical inTankPorn

Oklopni transporter BTR-4 može da se koristi ili kao oklopno vozilo u pešadijskim jedinicama ili kao borbeno vozilo pešadije za pružanje vatrene podrške. Vozilo može da obavlja svoje poslove u različitim klimatskim uslovima tokom 24 časa.

Oružane snage Rusije uspele su da zarobe ili unište stotine ukrajinskih BTR oklopnih vozila, uključujući BTR-4E1, počev od 2014 godine i prevrata u Kijevu.

Početkom ove godine, potpuno novi ukrajinski oklopni transporter BTR-60M prvi put je primećen na bojnom polju. Ovo nije prvi put da ukrajinske snage raspoređuju eksperimentalnu vojnu opremu na bojnom polju.

U oktobru 2022. godine videli smo da je savremeni ukrajinski oklopni transporter BTR-4MV1, jedinstveni demonstracioni primerak, učestvovao u borbama u oblasti Harkov.

Ukrajinske trupe počele su da se povlače iz zaporoškog pravca

Položaj ukrajinskih trupa na zaporoškom pravcu, koji je ranije bio ključan u letnje-jesenjoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine, se pogoršava. O tome svedoče brojni izveštaji ruskih ratnih dopisnika.

Zabeleženo je značajno napredovanje ruskih trupa severozapadno od Verbovoja, gde su jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije prešle oko 1 kilometar. Ovo je označilo najveći napredak u ovoj oblasti za mesec dana.

Prema vojnim dopisnicima, ukrajinske oružane snage su izgubile nekoliko pozicija na liniji fronta i bile su prinuđene da se povuku u selo Rabotino. Kao rezultat toga, Oružane snage Rusije ubrzano vraćaju kontrolu nad teritorijama koje su prethodno bile privremeno osvojene od strane ukrajinske vojske.

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
rusija zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet

Konstatovano je da su Oružane snage Ukrajine noću gađale ruske položaje artiljerijom, ali su Oružane snage Rusije izvele efikasnu protivbaterijsku borbu, potiskujući neprijateljske vatrene tačke.

Sledeći pokušaj ukrajinskih trupa da napadnu malim snagama odbijen je od strane ruskih minobacača, što je dovelo do gubitaka među ukrajinskim oružanim snagama.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave