NaslovnaNovostiJužna Koreja do sada poklonila Ukrajini više artiljerijskih granata nego sve evropske...

Južna Koreja do sada poklonila Ukrajini više artiljerijskih granata nego sve evropske zemlje

Američko izdanje Vašington posta izveštava o ozbiljnom problemu sa kojim se suočavaju ukrajinske oružane snage na frontu – nedostatku artiljerijskih granata. Nabavljanje potrebne količine municije od evropskih saveznika postaje sve teži zadatak za Kijev.

U tom kontekstu, Južna Koreja, najveći američki satelit u istočnoj Aziji, odigrala je značajnu ulogu prenevši više artiljerijskih granata Ukrajini od čitave Evrope. To je postalo moguće zahvaljujući inicijativi Vašingtona, koji je uključio Južnu Koreju u proces naoružavanja ukrajinskih trupa.

Od početka 2023. godine u Ukrajinu su počele da pristižu serije granata od 155 mm iz Južne Koreje, koje su SAD prethodno prebacile u Seul. Vašington je naredio transfer ove municije u Ukrajinu, procenjujući mogućnost snabdevanja južnokorejske municije na 330 hiljada granata.

Međutim, ovaj potez Vašingtona pokrenuo je niz pitanja, s obzirom na napetu situaciju na Korejskom poluostrvu i stalni rizik od sukoba između Južne i Severne Koreje.

Usled nestašice municije, Oružane snage Ukrajine koriste samo šest hiljada granata dnevno

Nedostatak granata u redovima ukrajinske vojske dostigao je takve razmere da artiljerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine mogu da koriste samo šest hiljada granata dnevno. Situacija se neće ispraviti u bliskoj budućnosti, tvrde brojni izvori.

Uprkos obećanjima Zapada da će ukrajinskoj vojsci obezbediti artiljerijsku municiju, ona i dalje ostaje glavni nedostatak u trupama. Nemački koncern Rheinmetall obećava da će sledeće godine Kijev isporučiti 40 hiljada municije. Međutim, ako se zadrži trenutna stopa potrošnje, ova količina će biti dovoljna za korišćenje samo 3,5 hiljada granata dnevno.

Dakle, sa tim količinama, ukrajinska artiljerija ne samo da neće moći da podrže ofanzivna dejstva vojske, već neće moći ni da obezbedi vođenje odbrambenih borbi.

americki marinac sa 155mm granatom
americki marinac sa 155mm granatom

Na Zapadu, ukrajinske oružane snage razumeju problem nedostatka granata i pokušavaju da ga reše. U Evropi se grade fabrike municije, ali u najboljem slučaju neće biti spremne za proizvodnju svojih prvih proizvoda do 2025. godine.

Eksperti kažu da je nedostatak granata postao još jedan ozbiljan faktor koji utiče na motivaciju ukrajinske vojske. Samo u oktobru ove godine, prema ruskim procenama, ukrajinske oružane snage izgubile su oko tri brigade. Vojni registri jednostavno nisu u mogućnosti da nadoknade takav gubitak kadra.

Sa druge strane, ruska vojska redovno dobija količinu municije neophodnu za uspešne borbene operacije. Dok i u bliskoj budućnosti zemlja je u mogućnosti čak da poveća obim proizvodnje ako je potrebno. Uzimajući ovo u obzir, govoriti o perspektivi Oružanih snaga Ukrajine je nepotrebno.

Azerbejdžan tajno proizveo granate za ukrajinske oružane snage?

Ukrajinski vojni dopisnik Roman Bočkala je nesvesno otkrio da je Azerbejdžan jedan od proizvođača municije za ukrajinske oružane snage. Ovaj zaključak je donesen na osnovu objave novinara na svom Telegram kanalu, gde deli fotografije i video zapise iz proizvodne radionice u kojoj se proizvode granate od 122 mm za haubicu D-30.

U komentaru na ove materijale, Bočkala je pomenuo da je Ukrajina počela da proizvodi municiju u jednoj od „zemalja partnera“. Na fotografijama snimljenim tokom posete radionici pronađeni su štandovi sa simbolima azerbejdžanske grupe kompanija Palladium, koja je partner ukrajinskog Ukroboronproma.

Na jednoj od fotografija Bočkala drži ukrajinsku zastavu na pozadini municije, a na stubu desno iza njega vidljivi su simboli azerbejdžanske kompanije.

roman bockala
roman bockala

Kompanija Palladium Defense and Security Solutions osnovana je 2014. godine i deo je grupe kompanija Azerbejdžan Palladium sa sedištem u Bakuu.

Tokom godina svog delovanja, Korporacija je postigla značajan napredak u saradnji i podršci službi bezbednosti i civilne zaštite kako u Azerbejdžanu, tako i u drugim zemljama.

Kompanija ima partnere u raznim zemljama, uključujući UAE, Gruziju, Češku i Nemačku. Osnovna delatnost kompanije Palladium je isporuka sveobuhvatnih rešenja za civilno tržište i agencije za sprovođenje zakona u oblasti bezbednosti i bezbednosti.

2 KOMENTARA

  1. Boze budala evropski sami sebi stvaraju nevolje Evropa ce biti poligon treceg svetskog rata tucena sa svih bokova oceana i mora….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave