NaslovnaNovostiIzrael planira da poplavi Hamasove tunele morskom vodom? 5 Džinovskih pumpi već...

Izrael planira da poplavi Hamasove tunele morskom vodom? 5 Džinovskih pumpi već spremno

Izrael razmatra planove da Hamasove tunele u Pojasu Gaze poplavi morskom vodom, piše Volstrit Žurnal, pozivajući se na američkog zvaničnika.

U novembru je izraelska vojska rasporedila pet velikih pumpi za vodu u blizini izbegličkog kampa Al-Šati u Gazi. Ove pumpe su sposobne da pumpaju hiljade kubnih metara vode na sat, što omogućava da tuneli budu poplavljeni za nekoliko nedelja.

Proces poplave mogao bi da potraje oko nedelju dana i omogućio bi militantima i taocima da pobegnu iz tunela. Međutim, efikasnost ove metode ostaje pod znakom pitanja, pošto su tačne karakteristike tunela i okolnog tla nepoznate.

Izrael još nije doneo odluku da li će nastaviti sa planom, ali je o tome obavestio američke zvaničnike u novembru. Osim toga, poznato je da je nekoliko tunela probno poplavljeno. U SAD, reakcija na plan je pomešana, posebno zbog zabrinutosti oko potencijalne štete na vodonosnom sloju i tlu u Gazi.

Vojne operacije na eliminisanju „terorističkog potencijala Hamasa” Izrael sprovodi na različite načine, uključujući upotrebu raznih vojnih i tehnoloških oruđa, ali iz izraelske vojske nema zvaničnog komentara o ovom pitanju.

Nijedan autsajder nema tačnu mapu tunela, a njihovi ulazi su često skriveni pod maskom običnih vrata i šahtova. Stručnjaci smatraju da borba u tunelima lišava izraelsku vojsku prednosti, posebno mogućnosti upotrebe tenkova i helikoptera.

Tuneli

Ispod pojasa Gaze postoji ogromna mreža tunela koji se koriste za krijumčarenje i ratne svrhe. 

Mreža podzemnih tunela omogućava Hamasu i drugim militantnim grupama da čuvaju i štite oružje, sakupljaju i kreću pod zemljom, komuniciraju, treniraju, izvode ofanzivne napade, transportuju taoce i povlače se bez da ih izraelske ili egipatske vlasti otkriju. Ova mreža tunela se kolokvijalno naziva „Gaza metro“.

id planira da poplavi hamasove tunele morskom vodom
id planira da poplavi hamasove tunele morskom vodom

Ukupna dužina mreže tunela u Pojasu Gaze je nepoznata. Bivši premijer Palestinske nacionalne vlade Ismail Haniyeh je 2016. godine naznačio da je mreža tunela dvostruko veća od one famoznih tunela Cu Chi, koju je izgradio Vijetnamski nacionalni oslobodilački front tokom Vijetnamskog rata. 

Eado Hecht, izraelski analitičar odbrane specijalizovan za podzemno ratovanje, složio se sa ovim mišljenjem: „Ovi podzemni kompleksi su po konceptu slični tunelima Vijetkonga iskopanim ispod džungli Južnog Vijetnama, iako je kvalitet završne obrade bolji, sa betonskim zidovima i krovovima, strujom i drugim potrebnim pogodnostima za duži boravak.

Daniel Rubinstein je 2015. godine tvrdio da je Izrael otkrio 100 km tunela tokom rata u Gazi 2014, od kojih je jedna trećina zalazila na izraelsku teritoriju. Kubovich je u junu 2021. izvestio da je Hamas,  nakon što su neki od tunela oštećeni tokom operacije „Guardian of the Walls“, izgradio „stotine kilometara nvih, po čitavoj dužini i širini pojasa Gaze“ 

Sistem tunela prolazi ispod gradova kao što su Kan Junis, Džabalija i izbeglički kamp Šati. Obično su ulazi u tunele skriveni unutar u privatnih zgrada i džamija, ili su kamuflirani rastinjem, što otežava njihovu detekciju iz vazduha, avionima ili ronovima. Ovi sistemi imaju nekoliko pristupnih tačaka i ruta, a široko su razgranati do pozicija na najmanje upadljivim mestima. 

Tokom Intifade 2014, IDF je naišla na „složene tunele, sa brojnim ulaznim i izlaznim šahtovima“, ipri čemu su „glavnii tuneli često su se granali a postojale su i paralelne rute“. Tuneli su se obično protezali na dubinama od 20 do 30 m ispod površine. 

U proseku, svaki tunel je bio približno visine 2 m, širine 1 m, a opreman je osvetljenjem, ventilacijom, agregatima a ponekad i šinama za transport materijala vagonetima. Pri tome, na neočekivanim mestima su osiguravani improvizovanim eksplozivnim napravama.

Mreža tunela koja se koristi u ratne svrhe ima svoje poreklo u tunelima za krijumčarenje koji povezuju pojas Gaze sa Egiptom. Tuneli su povezivali egipatsku i stranu gaze kod Rafe od ranih osamdesetih godina XX veka, kada je tzv. „Filadelfijska ruta“ veštački podelila grad. 

Tuneli su naročito produženi i postali sofisticiraniji i važniji kao rezultat egipatske i izraelske ekonomske blokade 2007. godine. Tuneli ispod izraelske teritorije su izgrađeni korišćenjem stručnosti porodice Rafah koja se specijalizovala za kopanje saobraćajnica u Egiptu, neophodih za trgovinu i šverc. 

Ismail Haniyeh, vođa Hamasa, rekao je da su tuneli deo „nove strategije u suočavanju sa okupacijom i u sukobu sa neprijateljem ispod i iznad zemlje.  Militanti tunele koriste za premeštanje raketa i bacača, a isti ih istovremeno štite da budu otkriveni pomoću izraelskih satelita, aviona i UAV. 

slika iz unutrasnjosti podzemnog tunela u gazi snimljena 2014. godine
slika iz unutrasnjosti podzemnog tunela u gazi snimljena 2014. godine

Pod zemljom se nalaze Hamasova skladišta, štabovi, bolnice, prostorije za boravak i vatreni položaji. Čitav podzemni grad je dobro snabdeven  naoružanjem, municijom vodom, hranom, lekovima, električnom energijom iz generatora i potrebnim gorivom. 

Pri tome, civilima, nedužnim Palestincima, onemogućen je pristup ovim skloništima; ona su namenjena samo militantnim borcima Hamasa. 

IzvorWSJ

4 KOMENTARA

  1. Voda je humano rijesenje s obzirom da se u slicne svrhe u Vijetnamu i Afganistanu koristio propan gas.
    Marinci bi ubacili plinsku bocu, pustili je da se isprazni, te ubacili rucnu granatu..detonacija stvara vatreni front te je slicna onome sto se desava u cilindru dizelskog motora.

  2. Da li se oni uopšte pitaju šta će biti sa taocima,ako su smješteni u nekim od ovih tunela?Ipak,cilj opravdava sredstva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave