NaslovnaNovostiAngažovana nova robotska platforma u Ukrajini, ruski dron namenjen evakuaciji ranjenih

Angažovana nova robotska platforma u Ukrajini, ruski dron namenjen evakuaciji ranjenih

Nedavni snimci koje je objavilo rusko vojno osoblje prikazuje raspoređivanje nove robotske platforme na bojnom polju, koja služi kao transport za evakuaciju ranjenih vojnika i olakšava logističke operacije.

Lagana guseničarska platforma bila je opremljena sistemom za elektronsko ratovanje dizajniranim za odbranu od FPV dronova, vizuelno podsećajući na one koji su trenutno postavljeni na tenkove.

U objavljenom videu postoji trenutak u kojem je jedan od ovih dronova pokušao da gađa platformu, ali nije uspeo.

Poznato je da 87. streljački puk koristi ovo besposadno kopneno vozilo, konstruisano korišćenjem domaćih sposobnosti, na bojnom polju tokom operacija južno od Avdijevke, pružajući podršku trupama i omogućavajući evakuaciju žrtava.

Avdijevka je bila mesto sukoba skoro deceniju i ima značaj za Rusiju zbog svoje blizine Donjecku. Za Ukrajinu čini se još značajnijom sobzirom da su tu pravili utvrđenja već devet godina.

Nosivost platforme nije poznata, ali, sudeći po snimku, lako može da ponese ranjenog vojnika u punoj opremi. Kao što smo napomenuli, vredan pažnje je sistem za elektronsko ratovanje Volnorez instaliran na dronu, dizajniran za suzbijanje FPV dronova.

Moguće je da je upravo ovaj kompleks spasao platformu tokom napada dve ukrajinske bespilotne letelice. Jedan od njih jednostavno nije stigao do platforme, udarivši u zemlju, drugi je radio u blizini, ali nije prouzrokovao štetu.

nova robotska platforma ruskih snaga
nova robotska platforma ruskih snaga

Prema ruskim izvorima, na frontu postoji samo jedna takva platforma, sastavljena uz pomoć dobrovoljaca. U materijalu nema informacija o izgledima za industrijsko izdanje platforme.

Imajte na umu da se tokom sukoba u Ukrajini pojavilo mnogo dronova, kako vazdušnih tako i zemaljskih. Mnogi od njih se zapravo bore na prvoj liniji fronta, ali nisu ušli u masovnu proizvodnju iz raznih razloga.

4 KOMENTARA

  1. Ne bih da budem baksuz ali ko da napravi 1000 komada? Mozda za 5 do 10 godina i naprave. Oni prosli i ovi sada su doveli do toga da je problem napraviti 1000 stipalica za ves a ne 1000 necega koje ima 10000 do 20000 delova. E strucnjaci moji. Mozda jedino da uvezu iz prc, udare nalepnicu i eto, to bi mogli ali za 1 godinu, dok naprave Maocetungovci a ovi se dogove za talove kumovske, bratske, rodjacke i plus ko da plati stampanje nalepnica.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave