NaslovnaNovostiPojavili se podvodni snimci aviona američke mornarice P-8A Posejdon koji se nedavno...

Pojavili se podvodni snimci aviona američke mornarice P-8A Posejdon koji se nedavno srušio u okean

Na Havajima se dogodio incident sa avionom američke mornarice: Boing P8 Posejdon skliznuo je sa piste i završio u Tihom okeanu. Ovaj neobičan slučaj privukao je pažnju i vojnih i civilnih stručnjaka.

Američka mornarica istražuje incident koji se dogodio u jednoj od havajskih baza pre nekoliko dana. Protivpodmornički avion marinskog korpusa, Boing P-8A Posejdon, delimično je potonuo u priobalnim vodama nakon što je skliznuo sa ostrvske piste u okean.

Na mreži se pojavio snimak na kojem se vidi kako američki ronioci vrše podvodnu inspekciju krilatog vozila. Spolja, avion nema nikakva oštećenja. Međutim, još nisu saopšteni razlozi koji su doveli do nesreće.

Iz izveštaja američke mornarice objavljenih u američkoj štampi, poznato je da je Posejdon sa posadom od 10 ljudi sleteo na ostrvo Oahu. Iz nekog razloga, avion nije stigao da zakoči na vreme i prevrnuo se preko ograde, srušivši se u okean.

Članovi posade nisu zadobili teže povrede i brzo su izvučeni na obalu. Oporavak samog Boinga P-8A Posejdon planiran je nakon podvodnog pregleda, koji bi mogao da rasvetli uzrok incidenta. Istraga je u toku.

Poplavljeni Posejdon nalazi se na oko 50 metara od obale. Dubina zaliva na ovom mestu, prema preliminarnim podacima, može da se kreće od 2 do 7 metara. Veći deo dna u ovoj oblasti je prekriven koralima i peskom. Kako će avion biti izvučen iz vode i koje službe će u tome učestvovati, još nije saopšteno.

Boeing P-8A Posejdon

Boeing P-8A Poseidon je vojni pomorski patrolni avion razvijen od strane Boeinga za potrebe ratne mornarice. Namenjen je uglavnom za pomorski nadzor, izviđanje i protupodmorničke operacije.

Koristi se u mornaricama različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju, Australiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Temelji se na komercijalnom avionu Boeing 737, što omogućava efikasnost i operativnu fleksibilnost.

Može nositi torpeda, harpune i druge protubrodne bombe, čime ima sposobnost delovanja protiv podmornica i površinskih brodova. Opremljen naprednim radarima, senzorima i sistemima za elektronsko izviđanje i ratovanje. Omogućuje nadzor nad pomorskim područjima i otkrivanje podmornica i drugih pretnji.

Zamenjuje stariji P-3 Orion u ulozi pomorskog patrolnog aviona. P-8A Poseidon često sarađuje sa drugim pomorskim sredstvima i njegovim saveznicima u sprovođenju bezbednosnih operacija na moru.

P-8A Poseidon ima svoju ulogu u održavanju sigurnosti na moru za SAD ali i odbrani od pretnji iz podmorja, čime zadovoljava potrebe američke mornarice.

Američki P-8A Posejdon od nedavno može da napada podmornice sa krilatim torpedima

Boeing je razvio novi sistem za pomorski patrolni avion američke mornarice P-8A Poseidon HAAVC (Protiv-podmorničko oružje koje dejstvuje sa velikih visina), objavila je kompanija u prošle godine

Ovaj sistem omogućava avionu Boeing P-8A Poseidon da ispusti torpeda Mk 54 na neprijateljske podmornice dok leti na većim visinama kako bi izbegao vazdušne udare.

Glavna komponenta HAAVC-a je uređaj za vazdušno lansiranje ALA, integrisan sa torpedom. Opremljen je parom uvlačivih krila, zahvaljujući kojima se torpedo glatko spušta sa visine od 10 km.

americki p 8a posejdon moze da napada podmornice sa krilatim torpedima

Let krilatog torpeda se koriguje preko GPS-a, a u nedostatku pokrivenosti – inercijalnom navigacijom. Kada stigne do ciljanog područja, ALA se odvaja od torpeda, koji padobranom pada u vodu i napada metu. 

Ranije je Boing razvio sličan sistem za bombe klase JDAM, omogućavajući napade na metu iz aviona P-80 na udaljenosti do 65 km. Očekuje se da će domet sistema HAAVC sa torpedom Mk-54 biti sličan.

Ukupan iznos ugovora sa Ministarstvom odbrane SAD za novi HAAVC iznosi više od 121 milijarde dolara. Pentagon ocenjuje ovaj projekat kao efikasan za upotrebu u mogućem sukobu sa Kinom u Tihom okeanu. 

Sposobnost lansiranja torpeda sa visine od 10 km omogućiće letelici da napadne podmornice, budući da je van dometa za većinu brodskih protivvazdušnih sistema odbrana u Kini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave