Naslovna Mornarica Novi ruski mutant podmornice i patrolnog broda Straž – sposoban da nosi...

Novi ruski mutant podmornice i patrolnog broda Straž – sposoban da nosi navođene rakete, dronove i torpeda

8
podmornica patrolni brod straz
podmornica patrolni brod straz
google news

Krajem novembra 2023. godine agencija TASS je prenela vest da je ruska mornarica pokazala interesovanje za projekat prvog patrolnog broda-podmornice Straž, na Zapadu poznatog kao BOSS (Border and Offshore Submersible Sentry).

Plovilo je plasirao Centralni konstruktorski biro pomorske tehnike CKB MT Rubin. No, ovo je treća varijanta BOSS koji je razvio CKB MT.

straz podmornica patrolni brod
straz podmornica patrolni brod

Prvi model je javnosti bio prezentovan u aprilu 2021, usavršena varijanta – u februaru 2022, da bi konačni model za komercijalno tržište marketinška služba Rubina počela da reklamira od sredine 2023. godine. Upravo poslednja varijanta je i zainteresovala rusku mornaricu.

Rana varijanta BOSS imala je deplasman od 1000 tona i dužinu od 70 metara. Novo plovilo, kao i kod prvog modela, opslužuje posada od 42 podmorničara i operativca.

No, usavršeni model poseduje dva multifunkcionalna vodootporna kontejnera-hangara koji mogu primiti čamce na naduvavanje sa krutim kosturom (Rigid Hull Inflatable Boats, RHIB) ili bespilotne letelice sa operativnim mogućnostima od 3 časa.

Brod ima 4 torpedne cevi kalibra 324 mm, a, po želji kupca, može biti naoružan sa dva lansera navođenih raketa i automatskim topom. Dužine je 72 m, površinski deplasman je 1300 tona, postiže brzinu od 21 čvora (pri brzini od 10 čvorova, ima radijus do 4000 milja), ima liniju koja smanajuje mogućnost prevrtanja i pramčani luk za sečenje talasa tao da predstavlja stabilnu platformu za naoružanje.

Primenjeni dizajn smanjuje radarsku sliku plovila tako da se reklamira kao skoro nevidljivo za radare. Za pretragu i pronalaženje ciljeva koristi i radar i sonar. Kao podvodno plovilo, predstavlja klasičnu podmornicu ali i sredstvo za obaveštajne, nadzorne, izviđačke (ISR) i za druge misije.

U marketinškom nastupu se navodi da je brod prvenstveno namenjen za mirnodopske misije ali da je relevantan i kao borbena jedinica u slučaju sukoba. Pri tome, Rusi su ciljali prvenstveno na države – kupce sa niskim budžetima. 

Budući da većina zemalja uvoznica traži brodove koji im mogu pomoći da sprovode obalsku i regionalnu odbranu, a ne brodove koji nose najsavremenije sisteme oružja i vrhunske pomorske sposobnosti, BOSS brodovi odgovaraju ovim zahtevima.

Naime, pomorsko tržište je uglavnom fokusirano na jeftine fregate i male napadne podmornice na konvencionalni pogon. Najveći deo novca u ovim poslovima odlazi na brodove ispod  5000 tona. 

Zanimljivo je da je BOSS  zasnovan na staroj ali u svoje vreme prilično popularnoj sovjetskoj podmornici projekta 613 koje je Zapad prekrstio u klasu Viski. Što je još interesantije, klasa Viski je nastala po uzoru na nemačke podmornice iz Drugog svetskog rata.

otac projekat 613 viski
otac projekat 613 viski

Naime, Rusi su 30 jula 1944. godine u Finskom zalivu potopili nemačku podmornicu U-250 klase VIIC. Podmornica je izvučena sa dubine od 27 metara, odvučena u Kronštadt, reparirana i, pod nazivom TS-14, 12. aprila 1945. je uvedena u službu sovjetske mornarice.

Ruski stručnjaci su tokom proučavanja zarobljenog plovila odlučili da na osnovu njega pokrenu sopstveni projekat 613, pri čemu su samo povećali deplasman sa 770 na 800 tona.

deda 1 nemacka podmornica klase viic
deda 1 nemacka podmornica klase viic

No, ubrzo su na dokovima Danciga u ruke sovjetske armije pale i nedovršene nemačke elektro-dizel podmornice klase XXI. Šta više, u proleće 1946 Velika Britanija je Moskvi ustupila 4 gotove zaplenjene nemačke podmornice klase XXI. Shvativši prednosti diesel–electric elektroboot, Rusi su u avgustu 1946 projekat 613 potpuno prilagodili ovom tipu.

To, praktično, znači da su najnovije ruske RHIB na neki način potomci nemačkih podmornica.

deda 2 podmornica klase xxi
deda 2 podmornica klase xxi

8 KOMENTARA

  1. citat: desetinama raznih uniformi i sarolikog smesnog izgleda, ne moze biti pandan americkoj. vrh analitike PS bolje nemoj vise da analiziras

  2. Zamislite samo sta su Nemci konstruisali jos za vreme WW2, a sada su to platforme za najnovije naoruzanje. Neverovatno. A sto se ovog tice, americka mornarica je deset puta jaca od ruske i bilo koje druge. Ko u to sumnja, slabo poznaje materiju i gleda sa licne navijacke strane.

  3. Pošto sada u ratnim uslovima testiraju i usavršavaju oružje Rusi će Malte ne sve što proizvedu i prodati svakako ono što je i i startu rađeno za one sa nižim vojnim budžetom .U ovom ratu su već sada deklasirali neko mnogo hvaljeno zapadno oružje kao što su Tenkovi ,radari ,raketni sistemi PVO,razvoj fronova

    • To sto si rusofil, ne interesuje me. Tvoj problem, ali to sto si od americkog naoruzanja video, a koje su dali Ukrajini, peta je liga u odnosu na ono sto Amerika poseduje. Porediti americku i rusku vojsku, isto je kao porediti Ladu i Mustanga. Vojska Rusije koja i samom opremom koju smo videli u Ukrajini, desetinama raznih uniformi i sarolikog smesnog izgleda, ne moze biti pandan americkoj. Imaju par dobrih raketa, a sve ostalo sto valja je u kolicini statisticke greske.

      • Znas ja sam po struci fizicar pa dobro razumijem kako oruzje funkcionise mogu reci da si ti jedan kreten koji koji nista ne razumije!Tvoja amerika je na ptagu nestanka

      • Ti nekom kažeš da je Rusofil. Ti si taj koji bi dupe dao za ameriku jednu zločinačku zemlju koja se izgradila na uništavanju drugih nacije. Sto se tiče naoružanja kažeš da amerikanci daju petu neku klasu. A koliko si glup da i ne možeš pomisliti da i Rusi upotrebljavaju ne petu nego patnajstu klasu. Takodje si plitak da bi shvatio zašto Rusi ne završavaju taj rat. Rusi mogu za pet minuta da ukraini unište kompletnu Logistiku (verovatno i neznas šta je Logistika) i tu je kraj. Glup si da ne shvataš da Rusi kontrolišu Svemir i da svaki isporučeni metak ukraini registruju. A da je ta tvoja usrana amerika toliko jaka davno bi napala Rusiju da je opljačka kao sto je napala, Irak, Libiju,Srbiju i druge. Ali te americke fukare znaju da bi ih Rusi za par minuta spalili kao Pacove pa kao kurve guraju ukraince da izginu.

        • Neka si mu rekao… Nisam rusofil, ne volim ih, skoro uvek su nas izdavali, kao 90-tih kad su naoružavali Hrvatsku (više na kanalu tribalija global), … Ali gledajući nepristrasno, i ti Ameri (njih još manje volim) su naduvani balon.

          • Malo prije Oluje su Hrvatski oficiri bili u Zastavi iz Kragujevca, sigurno nisu kupovali jugice.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version