Naslovna Novosti Ukrajinski ministar spoljnih poslova: EU je do sada isporučila Ukrajini samo trećinu...

Ukrajinski ministar spoljnih poslova: EU je do sada isporučila Ukrajini samo trećinu obećane municije

3
155 mm za m777a2 haubicu
155 mm za m777a2 haubicu
google news

Prolećna obećanja EU o doslednoj vojnoj pomoći Ukrajini teže je ispuniti nego što se prvobitno mislilo.

Evropska unija je do sada isporučila oko 300.000 granata od miliona obećanih Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u sredu na sastanku NATO-a u Briselu, prenosi Rojters.

Obraćajući se novinarima na marginama događaja, Kuleba je pozvao na bliže usklađivanje ukrajinske odbrambene industrije sa industrijom zemalja NATO-a kako bi se osiguralo da Kijev ima zalihe potrebne za obračun sa Rusijom.

„Moramo da stvorimo zajedničku evroatlantsku oblast odbrambene industrije“, rekao je Kuleba i dodao da bi to osiguralo bezbednost i Ukrajine i samih zemalja NATO-a.

Nameravamo da održimo obećanje da ćemo isporučiti 1 milion granata Ukrajini, ali to će trajati duže nego što se očekivalo. Nameravali smo da to uradimo u martu, ali će nesumnjivo biti potrebno još nekoliko meseci, izjavio je šef Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Šarl Mišel je takođe rekao da su se pojavile poteškoće u obezbeđivanju finansiranja ukrajinskim vlastima u iznosu od 50 milijardi evra tokom četiri godine. Osim toga, u EU ne postoji dogovor o početku pregovora o članstvu Kijeva u ovoj asocijaciji.

Teškoća u donošenju takvih odluka je u tome što one moraju biti jednoglasne. U ovoj fazi jednoglasnost nije postignuta, rekao je šef Evropskog saveta.

Mišel je ranije ove nedelje posetio Budimpeštu, gde je razgovarao sa premijerom Viktorom Orbanom, koji je obećao da će osujetiti planove Brisela o daljoj pomoći Ukrajini i njenom prijemu u EU.

Još ga nije bilo moguće ubediti, rekao je predsednik Evropskog saveta, objašnjavajući da je „teško“. Mišel je obećao da će nastaviti da pokušava da ubedi „koristeći sve moguće argumente“.

archer 155mm
archer 155mm

Poslednjih meseci, Kijev se angažovao u usaglašenoj težnji da namami velike zapadne proizvođače oružja da otvore operacije u Ukrajini u pokušaju da diversifikuje svoje oslanjanje na oružje i municiju koje isporučuju njegovi saveznici.

Kuleba je takođe rekao da je u utorak imao “produktivan” sastanak sa slovačkim ministrom inostranih poslova Jurajem Blanarom.

Novi predsednik Slovačke Robert Fico prvobitno je obećao da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, ali je kasnije pojasnio da neće blokirati kupovinu oružja od privatnih kompanija.

“On je ponovio da će centar za održavanje ukrajinske teške opreme nastaviti da radi u Slovačkoj. Ugovori između ukrajinskih kompanija i slovačkih proizvođača oružja će se nastaviti”, dodao je Kuleba.

3 KOMENTARA

  1. Umesto da se ide na smirivanje i prekid sukoba,dalje upumpavanje oruzja ga samo rasplamsava,ginu obični ljudi,uništava se imovina,itd….žalosno.21. Vek je izgleda napravio nagli zaokret u pravcu 14. Veka…

  2. Mislim da je previse cinicno kad ulazis u klinc sa tolikim divom i ocekujes da ce svi stati iza tebe i podrzavati tvoju bolest, ovde je trebao huskaska banda od amerikanaca i englesa da nastavi svoj idiotski poduhvat a da su evropljani bili pametni a ne magarci i lepo nastavili svoj zivot. Plasirali su im bajke, isto kao sa Izraelom, Sirijom, Libanom… pa sad i gazom, sve to nasankano na lazi sa televizije, pobise gerilci kamaru izraelaca pa sad kao izrael dao primerije.

  3. Mogu samo zamisliti koliki su stokovi granata(bez minobacačkih)nasljedjenih od SSSR-a,ne računajući novoproizvedene i kupljene u inostranstvu.Još su Nijemci u Prvom svjetskom ratu,shvatili značaj i uticaj danonoćnog artiljerijskog baraža na protivnika(npr.već prvog dana Verdenske bitke ispalili su 1.033.000 granata na Francuske položaje,a paljbu su održavali manje-više svih 303 dana bitke)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version