Naslovna Novosti Ukrajina proizvodi PVO sa SAD: kakve su šanse da će sistem Patriot...

Ukrajina proizvodi PVO sa SAD: kakve su šanse da će sistem Patriot biti proizveden uz učešće Ukrajinaca?

1
patriot
patriot
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom nedavne posete Sjedinjenim Državama tvrdio da je postigao dugoročni dogovor sa američkom stranom: „radićemo zajedno na tome da Ukrajina proizvodi neophodno oružje zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Kao primer, Zelenski je istakao da će „posebno Ukrajina moći da proizvodi sisteme protivvazdušne odbrane“.

Iako je prvi očigledan kandidat za PVO sistem koji će se proizvoditi u Ukrajini Patriot, male su šanse da će ih ukrajinska odbrambena industrija proizvesti, barem za sada, kažu čak i ukrajinski vojni analitičari iz publikacije Difens Ekspres.

Razlog je najjasniji: Ministarstvo strateške industrije Ukrajine nedavno je najavilo potpisivanje memoranduma o razumevanju sa tri američka odbrambena udruženja: Global Defence & Industry Alliance, Arizona Defence & Industry Coalition i Utah Aerospace and Defence Association.

Sve ove kompanije nisu proizvođači oružja, već neprofitne organizacije odgovorne za podršku i obezbeđenje odbrambene industrije Arizone i Jute.

Iako ovi dokumenti, za sada uglavnom samo memorandumi, nisu potpisani sa samim kompanijama, izgledi su prilično obećavajući: u Arizoni postoje ćerke kompanije Northrop Grumman, General Dynamics, Boeing, Raytheon, Honeywell, L3 Harris i drugih industrijskih giganata.

S obzirom na rat koji je u toku, Ukrajina nema mnogo opcija pri ruci i bilo bi previše optimistično verovati da će Raytheon ili Lockheed Martin početi graditi nove fabrike i prenositi vojnu tehnologiju u zemlju koja se redovno bombarduje krstarećim raketama i dronovima, tvrdi ovo ukrajinsko glasilo.

Postoje neke pragmatičnije opcije koje se mogu razmotriti za ukrajinsku odbrambenu industriju

Prvo, sistemi protiv bespilotnih letelica mogli bi da se proizvode u Ukrajini. Generalno, ova oblast razvoja je nedovoljno zastupljena na globalnom tržištu, dok je prilično dostupna za manje kompanije zainteresovane za proizvodnju svojih proizvoda u Ukrajini i spremne za razmenu tehnologija.

Vojni analitičari veruju da bi Ukrajina mogla da proizvede Kongsbergov sistem CORTEX Typhon ili EOS-ovu oružnu stanicu Slinger, koji su kupljeni ili donirani Ukrajini i uskoro bi trebalo da stignu.

slinger
slinger

Američki proizvođači oružja takođe mogu da podstaknu određene vojne projekte koji imaju za cilj da integrišu više tipova zapadnih projektila u sovjetske sisteme protivvazdušne odbrane.

Na primer, bilo je izveštaja koji sugerišu da su Ukrajinci već uspeli da prilagode rakete RIM-7 Sea Sparrow za lansiranje iz sistema Buk.

Postoje i izveštaji o sličnim naporima da se prilagode rakete Hawk. Osim sistema Buk, postoji i sistem Strela-10 koji bi mogao da se nadogradi za lansiranje zapadnih projektila.

Postoji dosta mogućnosti za ukrajinsku odbrambenu industriju, ali bilo bi previše naivno očekivati da će kompanija poput Raytheon-a biti zainteresovana za rekonfiguraciju svoje vojne opreme najnovije generacije koja će biti integrisana u staro sovjetsko oružje.

STRELA 10
STRELA 10

Ali, kako kažu ukrajinski vojni analitičari, ukrajinska odbrambena industrija bi mogla biti od interesa za male kompanije sa sedištem u SAD.

Drugi važan faktor je to što Ukrajina ima svoje projekte raketnih i PVO sistema u razvoju. Završetak ovih projekata i masovna proizvodnja bi takođe možda mogli da ubrzaju integraciju rešenja koja su već razvile neke američke kompanije.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version