NaslovnaNovostiRuska fregata u Crnom moru ispalila 4 krstareće rakete Kalibar na ukrajinsku...

Ruska fregata u Crnom moru ispalila 4 krstareće rakete Kalibar na ukrajinsku infrastrukturu

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29.11.2023 na svom Telegram kanalu snimak fregate Crnomorske flote Rusije koja lansira krstareće rakete na ukrajinske ciljeve.

„U misiji u Crnom moru, fregata FRMN dobila je neočekivanu misiju da u najkraćem mogućem roku izvrši udar krstarećim raketama kompleksa Kalibar na vojnu infrastrukturu neprijatelja“, saopšteno je iz ruskog ministarstva, a prenosi Interfaks.

Rojters je rekao da naovodno ne može nezavisno da potvrdi ovu tvrdnju.

„Uspešno je izvršena salva lansiranja četiri krstareće rakete na ciljeve koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine. Svi naznačeni ciljevi su uništeni“, saopštili su ruski vojni predstavnici.

„Brodovi Crnomorske flote izvršavaju misije prema svom odredištu u zoni odgovornosti velike operativno-strateške jedinice. Brodovi različitih klasa, u saradnji sa avionima i helikopterima mornaričke avijacije, patroliraju akvatorijom Crnog mora u blizini poluostrva Krim, traže i uništavaju pomorske dronove i ostala plovila Oružanih snaga Ukrajine, a istovremeno prati vazdušni prostor u toj oblasti“, navodi se i u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Kalibar je porodica ruskih krstarećih raketa dugog dometa koju je razvila kompanija Novator u okviru koncerna Almaz-Antej. Većina savremenih površinskih brodova i podmornica Pomorskih snaga Ruske Federacije opremljena je raketama ovog tipa.

Krstareća raketa mornaričkog lansiranja Kalibar (3M14) jedno je od glavnih sredstava za napade ruske strane tokom rata u Ukrajini. Sa dometom od oko 1.500 kilometara, raketa je korišćena na površinskim brodovima i podmornicama ruske Crnomorske flote, ali i na brodovima-nosačima raketa Kaspijske flotile.

Trenutno Rusija ima dve fregate koje nose krstareće rakete Kalibr u oblasti Crnog mora. U pitanju su fregate Admiral Essen i Admiral Makarov, projekta 11356R. Treći brod ovog tipa, fregata Admiral Grigorovič, predvodi Operativnu grupu mornarice Ruske Federacije u istočnom Sredozemnom moru.

raketa kalibar crnomorska flota
raketa kalibar crnomorska flota

Tri fregate klase Admiral Grigorovič isporučene su ruskoj Crnomorskoj floti u periodu od 2016-2017 godine. Svaki od njih nosi osmoćelijski raketni sistem Kalibar-NK 3S14, sposoban da koristi krstareće rakete Kalibar (3M14) ali i Oniks. U budućnosti će moći da koriste i nove hipersonične rakete tipa Cirkon.

Rusija povećala proizvodnju „Kalibra“ za tri do četiri puta

Zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine Vadim Skibicki rekao je da je Ruska Federacija povećala proizvodnju avionskih raketa Kalibar i H-101 za tri do četiri puta.

Prema rečima general-majora, ruski nivo proizvodnje raketa sada je veći od perioda koji je prethodio početku eskalacije sukoba u Ukrajini. Zaista, kada govorimo o raketama („Kalibar“ i H-101) došlo je do povećanja proizvodnje, oko 3-4 puta. Dakle, Rusi prave oko 30-40 projektila u zavisnosti od tipa. 

Nešto manje proizvode Kindžal, do 6 jedinica. Nivo proizvodnje je sada čak i nešto viši nego što je bio pre eskalacije vojnog sukoba, razmatraju u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Američki magazin Forbs je ranije objavio da SAD nameravaju da dobiju „protuotrov“ za ruske rakete „Kalibar“. 

U tom cilju, 24. septembra 2022. godine, američka vojska je potpisala ugovor od 237 miliona dolara sa američkom firmom Dynetics za izgradnju prototipa sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa Enduring Shield dizajniranog za zaštitu baza od krstarećih projektila i velikih dronova.

Moguće je da će izjave visokog ukrajinskog obaveštajca postati novi razlog da se od zapadnih saveznika zatraži još veća pomoć, posebno u pogledu sistema PVO.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibr obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

kalibar raketa u letu
kalibar raketa u letu

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,5 metara. Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

2 KOMENTARA

  1. Možete li da pojasnite gde ste vi videli, čuli ili našli podatak za Kalibar projektil sa kalibrom tj prečnikom 2,5 metra, jer stvarno bih voleo da vidim izvor za tu informaciju ?! Pogotovo jer se pitam…Ako zadrži sličan odnos dužina/pop. presek, koliko bi onda bio dugačak taj Kalibar-M sa kalibrom od 2,5 metra (2500mm) ?!

    Gde god sam uspeo da nađem podatak za Kalibar krstareći projektil, u bilo kojoj njegovoj verziji, našao sam najviše na 533mm kalibar i oko 2,5 metra raspon krila kad se skroz “otvore”, nakon što projektil napusti svoju lansirnu cev.

    I kakva bi lansirna cev onda trebala da se lansira takva krmača od projektila ?! To bi mogao nositi samo Petar Veliki, ili neka od preostale dve krstarica Slava klase, nikakve fregatice i razarači. I ni jedna podmornica ne bi mogla nositi takav projektil sa takvim ogromnim kalibrom. Pa ni Bulava, koja je INTERKONTINENTALNA balistička, i koju nose podmornice klase Borej u svojim vert. lansirnim cevima, nema kalibar 2500mm ! (Prečnik Bulave na svom najširem delu je 2m, tj. 2000mm)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave