Naslovna Novosti 5 vojnih aerodroma Oružanih snaga Ukrajine sinoć na udaru dronova-kamikaza; Radile i...

5 vojnih aerodroma Oružanih snaga Ukrajine sinoć na udaru dronova-kamikaza; Radile i rakete Iskander, FAB bombe

1
ruske trupe pogodile luku izmail na dunavu eksploziju gledali ocevidci iz rumunije
eksplozija, ilustracija
google news

Ruske oružane snage nastavljaju da izvode precizne udare dugog dometa po ciljevima u Ukrajini koje je režim u Kijevu koristio u vojne svrhe, tvrde ruski izvori vesti. Od nedavno je infrastruktura aerodroma sve češće na udaru.

Uzimajući u obzir moguću buduću isporuku američkih lovaca F-16 Fighting Falcon, koji su prilično zahtevni i po kvalitetu i dužini piste, Oružanim snagama Ukrajine, ovo je verovatno svojevrsna proaktivna priprema za njihov prijem i upotrebu.

Ruski kanali javljaju, pozivajući se na sopstvene izvore, da su večeras udarni dronovi Oružanih snaga Rusije Geran-2 podigli veliku buku na najmanje pet ukrajinskih aerodroma odjednom: u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti, Voznesensku u oblasti Nikolajev, Vinici, Bila Cerkva u Kijevskoj oblasti i Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti.

Signali za vazdušni napad oglasili su se u delu Zaporožja koji je pod kontrolom Ukrajine, kao i u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Prethodni put, u noći 25. novembra, tokom najmasovnijeg napada na Kijev, ruska vojska je prvi put upotrebila bespilotne letelice kamikaze obojene u crno. To otežava vizuelno otkrivanje bespilotnih letelica u mraku, uključujući i takozvane „protivmopedne trupe“ specijalno stvorene u Ukrajini.

crni geran na nebu
crni geran na nebu

Tada je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine rutinski izveštavao o uništenju 74 od 75 dronova, što, ako je suditi po izveštajima stanovnika ukrajinske prestonice o brojnim eksplozijama u gradu i regionu, ne odgovara činjeničnom stanju.

Pored vazdušnog napada kamikaza dronova na infrastrukturu ukrajinskog aerodroma, Oružane snage Rusije su prethodne noći izvele udare iz taktičkog raketnog sistema Iskander po vojnim ciljevima u oblastima koje su zauzele Oružane snage Ukrajine kod Slavjanska, Kramatorska i Konstantinovke.

Brojne ciljeve u ovim oblastima uništili su ruski piloti koristeći moćne visokoeksplozivne vazdušne bombe FAB, koje su, ionako izuzetno teške za presretanje, naknadno opremljene modulima za planiranje i korekciju, povećavajući preciznost i domet ove municije, razvijene još u sovjetsko vreme.

Ukrajna ponovo presrela sve dronove

Ujutro je ukrajinski generalštab kao i inače izvestio o „presretanju“ svih 21 bespilotnih letelica Šahed, od kojih je većina navodno oborena na nebu iznad Hmeljnickog regiona.

Saopšteno je da su ukrajinske vazduhoplovne snage takođe oborile dve od tri vazdušne rakete X-59. Istovremeno, ukrajinske portali izveštavaju o eksplozijama u Voznesensku u oblasti Nikolajev i u oblasti Starokonstantinov, gde je bila bazirana 7. brigada taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine.

crtez rakete h 50 rakete h 59mk2
crtez rakete h-50 rakete h-59mk2

Šef Zajedničkog operativnog štaba Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Sergej Naev objavio je čak i fotografiju ruske bespilotne letelice, navodno oborene večeras, natovarene u kamionet, na pozadini pocepane ukrajinske zastave iz nekog razloga.

Presretanje određenog broja bespilotnih letelica od strane ukrajinskih PVO je sasvim normalno. Napadi dronovima se između ostalog i događalju sa ciljem da otkriju aktivnost i pozicije neprijateljskih PVO sistema. Još jedna stvar je vredna pažnje.

Sudeći po slici, ruska bespilotna letelica pala je u ruke neprijatelja gotovo netaknuta, što omogućava identifikaciju njegovih komponenti. Istovremeno, Ukrajina nastavlja da ruske dronove naziva „šahidima“, što sa druge strane Ruse izuzetno iritira jer nagoveštavaju njihovo iransko poreklo.

ruski dron i ukrajinska pocepana zastava
ruski dron i ukrajinska pocepana zastava

Neobično je što na telu drona uopšte nema natpisa, iako često objavljivane fotografije olupine bespilotne letelice, na kojima su jasno vidljivi natpisi na ruskom.

1 KOMENTAR

  1. I ako se piste mogu relativno brzo dovesti u operativno stanje,infrastruktura(uništena i oštećena)je već druga priča.U svakom slučaju,neophodno je što češće bombardovali Ukrajinske avio baze i tako ih konstantno držati van upotrebeTako će biti manje posla za RV i PVO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version