NaslovnaNovostiRuske oružane snage u danu pogodile 3 ukrajinska radara za otkrivanje i...

Ruske oružane snage u danu pogodile 3 ukrajinska radara za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva

Ruske oružane snage u jednom danu pogodile tri ukrajinska radara za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

Prethodni dan nije doneo značajnije promene u situaciji na liniji borbenog dodira, vetar je toliko jak da raznosi granate, kako kažu ruski borci iz zaporoškog pravca, a da ne govorimo o upotrebi bespilotnih letelicama.

Na Kupjanskom pravcu se nastavljaju žestoke borbe u rejonu Sinkovke, ukrajinske snage su izvršili četiri napada na ruske položaje, ali navodno bezuspešno. Na Krasno-Limanskom, takođe bez većih promena, ruski su izvršili artiljerijske udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Torskoje i Grigorovka, rezultati udara nisu saošteni.

U Donjecku ima uspeha u oblasti Artemovska, ruski izvori javljaju o njihovom progresu u selo Hromovo, a jedinice Oružanih snaga Ukrajine su se povukle. Odbijena su tri napada ukrajinskih snaga u oblastima Kleščejevke, Georgijevke i Časova Jara, tvrde Rusi.

Postoje informacije o grupi stranih boraca koja se predala na južnom krilu Hromova, navodno zbog promrzlina, ali nije potvrđena.

U oblasti Avdejevke na južnoj strani, ruske snage se konsoliduju u industrijskoj zoni i na zauzetim pozicijama, u toku je pregrupisavanje, nema potrebe čekati aktivne akcije. Na severnoj strani se nastavljaju borbe u šumovitim predelima južno od Novokalinova. Ruski borci su zauzeli crpnu stanicu istočno od koksare, a u blizini se vode borbe. Izveštava se o transferu rezervi Oružanih snaga Ukrajine, ali bez dodatnih detalja.

U Južno-Donjecku, Rusi nastavljaju da napreduju kroz šumske plantaže na liniji Prijutnoje-Staromajorskoe. Ruski izvori tvrde kako su Ukrajinci prebacili rezerve za odbranu. Ruski artiljerijski i avijacijski udari izvedeni su u oblastima Novomihajlovka, Ugledar i Urožajnoje.

U Zaporožju, ukrajinske snage krenule u napad na položaje RF u rejonu Rabotina, ali navodno bez uspeha. Oružane snage Ukrajine su udarile i u rejonu Novoprokopovke, ponovo bezuspešno. Nema promena u pravcu, tvrde Rusi.

U pravcu Hersona, ukrajinski DRG je pokušala da izvrši nalet u oblasti Pojme. U rejonu mostobrana u Krinkima borbe se nastavljaju. Rusi izveštavaju o upotrebi samohodnog topa 203 mm 2S7 „Pion“. Oružane sange Ukrajine pokušavaju da evakuišu ranjenike na desnu obalu, ali ponovo loše vreme otežava zadatak. Veoma jaki vetrovi potpuno onemogućavaju upotrebu dronova.

p 18
p 18

Pored ostalih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine u svim pravcima u poslednja 24 časa ističemo tri radarske stanice za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva: dve P-18 i jednu ST-68. Među gubicima tu su i 2 oklopna transportera M113 i 2 artiljerijske jedinice. Oštećeni su Centar za obuku i upotrebu bespilotnih letelica kao i jedno skladište avio goriva.

1RL131 Terek ili P-18 (NATO kodno ime Spoon Rest D) je 2D VHF radar koji je razvio i kojim je upravljao bivši Sovjetski Savez.

P-18 je koristio Sovjetski Savez od 1970. godine i iako je od tada zastareo, prenet je na države naslednice nakon pada Sovjetskog Saveza. Radar nastavlja da služi u mnogim državama koje su dobile P-18 iz Sovjetskog Saveza izvozom. Mnogi P-18 su unapređeni i nastavljaju da služe u vojsci i ulozi kontrole vazdušnog saobraćaja širom sveta.

Sovjetski/ruski ST-68U (NATO kodnog imena Tin Shield) je 3D radar za nadzor vazdušnog prostora sa faznom antenskom rešetkom koja elektronski pomera snop u vertikalnoj ravni. Razvijen je 1981. godine i danas je u upotrebi u mnogim zemljama bivšeg Istočnog bloka. Takođe se prodaje na izvoznim verzijama sistema S-300P kao zamena za radar za pretragu 64N6.

st 68u radar
st 68u radar

Posebna pažnja je očigledno bila posvećena sposobnosti otkrivanja ciljeva na malim visinama, posebno krstarećih raketa. Pored bivših sovjetskih republika, ovaj radar se takođe koristi u NATO od ulaska Republike Mađarske.

1 KOMENTAR

  1. Izuzetno je važno eliminisati Ukrajinske osmatračke radare(što veći broj),jer se tako smanjuje opasnost i omogućavaju efikasnija dejstva Ruske avijacije,dronova i krstarećih rakete.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave