NaslovnaNovostiUkrajinske oružane snage napale rusku teritoriju, grad Tulu, španskim dronovima Columba

Ukrajinske oružane snage napale rusku teritoriju, grad Tulu, španskim dronovima Columba

Novinari ruskih izvora vesti izvestili su o napadu na ruski grad Tulu koji je izveden pomoću španskog drona Columba. Prema informacijama, ovo je drugi takav napad sa ovom vrstom bespilotne letelice (UAV).

Iz vesti se saznalo da se jedan od četiri bespilotne letelice oborene dan ranije u regionu Tule ispostavilo da je „Columba“ španske proizvodnje. Na ovom dronu bilo je 450 grama eksploziva C-4 i jedno punjenje u obliku K3-6. Tehničari stručni za eksploziv uspeli su da neutrališu punjenje na dronu i na taj način su sprečili moguće uništenje ove letelice.

Pored toga, isti izvor je pojasnio da su prva dva drona sa sličnim naoružanjem napala rusku teritoriju sredinom novembra. Tada su pali u Smolensku, ali, na sreću, niko nije povređen i nije bilo razaranja.

Tada je bespilotna letelica nosila eksplozivno punjenje u obliku KZ-6 i oko 1,2 kilograma C-4 eksploziva. Bespilotne letelice Columba proizvodi španska kompanija Spaitech.

Takođe se napominje da Oružane snage Ukrajine (OSU) modifikuju dronove Columba u preduzeću NPP Spajtek LLC u Odesi. Tokom modernizacije, dronovi se konvertuju u dronove za napad i povećava im se domet leta.

Španski instruktori obučavaju ukrajinske vojnike

Početkom novembra objavljeno je da protivvazdušni artiljerijski puk španske vojske sprovodi novi kurs obuke za desetine ukrajinskog vojnog osoblja. Španski instruktori su ih obučili da koriste i održavaju raketni sistem Hawk.

Teorijska i praktična obuka se odvija u Dos Hermanasu (Sevilja). Generalštab je pojasnio da je Hawk sposoban da obara avione, rakete i bespilotne vazdušne sisteme.

Oko 1.500 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine završilo je obuku u Španiji na proleće, izjavila je španska ministarka odbrane Margarita Robles. Program je obuhvatao pet disciplina, kao što su vatrena obuka, taktika borbe u gradu i naseljenim mestima, prva pomoć i borbeno inženjerstvo.

Dron Columba

Spaitech COLUMBA koristi kombinovani dizajn krila i tela i samo je jedan od nekoliko dronova koje prodaje kompanija sa sedištem u Španiji.

Columba je dron sa letećim krilima koji je dizajnirao, razvio i proizveo Spaitech iz Ukrajine. To je rešenje opremljeno kamerom zasnovano na svestranosti i pouzdanosti, tvrdi proizvođač, koje se pokazalo pogodnim za ulogu obaveštajno-nadzornog-izviđačkog i može se lako usvojiti da pokrije civilne, humanitarne i industrijske potrebe.

ukrajinsko spanski columba dron
ukrajinsko spanski columba dron

Potpuno električni pogon čini ovaj dron solidnim izborom jer smanjuje nivoe akustike u poređenju sa tipovima iste klase sa pogonom na sagorevanje. Dron se lansira iz katapultnog sklopa i vraća se padobranskim spuštanjem nazad na zemlju. Kontrolu vrši operater sa zemlje.

Columba dron koristi kombinovani dizajn „krilo-telo“ koji je uobičajen za letelice „bez repa“ kako bi se postigao maksimalni uzgon sa dodatnim otporom, povećavajući vreme letenja i povećavajući zapreminu unutrašnjeg skladišta za odgovarajuće sisteme kao i nosivost optike.

Dron može da ostane u vazduhu 120 minuta i da leti na udaljenosti od 120 kilometara dok emituje signal na 40 kilometara. Dostiže visinu do 3.000 metara dok krstari brzinom od 100 km/h. Maksimalna težina pri poletanju je 7 kilograma. Raspon krila mu je 2 metra.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave