NaslovnaNovostiUkrajinske oružane snage napale ruske položaje kopnenim kamikaza dronovima

Ukrajinske oružane snage napale ruske položaje kopnenim kamikaza dronovima

U zoni sukoba u Ukrajini zabeležena je upotreba miniranih kopnenih dronova od strane ukrajinske vojske. Na internetu su objavljene fotografije veoma primitivnih, ali verovatno efikasnih uređaja.

Kamikaza dron na zemlji je eksplozivna naprava postavljena na malu platformu sa točkovima sa daljinskim upravljanjem. Takva samohodna mina može se aktivirati i daljinski nakon direktnog približavanja pozicijama ruskih trupa.

Prilično primitivnog dizajna može se ispostaviti kao veoma efikasno sredstvo za borbu ne samo protiv pešadije, već i protiv oklopnih vozila. Međutim, kao i teška oprema u službi Oružanih snaga Ukrajine, zemaljski dronovi imaju jedan ozbiljan problem – manevrisanje.

Trenutno su blatnjavi putevi u oblasti sukoba, a kretanje opreme kroz blato je otežano. Zbog toga je možda jedini način da se koriste zemaljske bespilotne letelice za miniranje rovova kojima juriša ruska vojska.

Prilikom direktnog ulaska u rovove jurišnih grupa Oružanih snaga Rusije kako bi ih očistila, ukrajinska vojska podriva unapred instalirane zemaljske dronove kamikaze.

Treba odati priznanje genijalnosti ukrajinskih oružanih snaga, koje na sve načine pokušavaju da ometaju napredovanje ruskih trupa. Međutim, čak su i ukrajinski vojni stručnjaci više puta isticali da ruska vojska vrlo brzo usvaja gotovo svako znanje ukrajinske vojske.

Dakle, postoji velika verovatnoća da će uskoro zemaljske bespilotne kopnene kamikaze uskoro jurišati i na ukrajinske položaje.

Ratel S

Nakon vazdušnih i morskih bespilotnih letelica, da će Ukrajina uskoro imati zemaljski dron kamikazu prvi put nam je nagovestilo Ministarstvo digitalnog razvoja Ukrajine. U oktobru mesecu naširoko su najavili kopneni dron pod nazivom Ratel S namenjen za isporuku municije.

Zamenik premijera Ukrajine, ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov rekao je da zemaljski dron ima širok spektar primena. Ratel S je sposoban da isporučuje protivtenkovske mine direktno ispod dna tenka kako bi ga razneo, ili da nosi visokoeksplozivnu municiju da uništi zemunicu ili drugu metu.

Ministar Fedorov je dodao da je na front poslato skoro 2.000 dronova. U 2023. proizvodnja ukrajinskih dronova porasla je za više od 100 puta, u odnosu na prošlu godinu, tvrde Ukrajinci.

Kao i inače i u ovom slučaju, operater je na bezbednoj udaljenosti. Snimak testova se distribuirao tada u ukrajinskim medijima.

Kamikaza robot može da radi do 2 sata sa jednim punjenjem baterije, dostižući brzinu do 24 km/h. Maksimalna udaljenost od operatera je 6 km. Napominjemo da su slična dešavanja u toku i kod nas, ali do sada nije bilo informacija o njihovom puštanju u proizvodnju.

dron ratel s nosi mine
dron ratel s prevozi mine

O početku testiranja ovog drona pisano je još u maju ove godine. Tada je objavljeno da od samog početka kreiran kao dron kamikaza sposoban da isporuči protivtenkovsku minu TM-62 ispod dna tenka. 

Prednosti takvog oružja uključuju njegovu jednostavnost i nisku cenu. Međutim, tokom blatnjavih puteva ili snežnih zima, korišćenje ovog robota je teško. Postoji verzija zemaljskog kamikaza drona sa gusenicama, ali ona je sporija i može se uočiti pre nego što pogodi cilj. Pored ovih nedostataka, guseničarska baza je komplikovanija i skuplja za proizvodnju.

4 KOMENTARA

  1. Ako ovo ne preokrene rat onda ništa neće!! Ukrajinci treba da izmisle predlog za častan mir i da prestanu da ginu!!

  2. Nijemci su još u Drugom ratu imali slično gusjenično vozilo Golijat,koje su koristili u iste svrhe(poslali bi ih ka savezničkim/Sovjetskim položajima i detonirali.Imali smo i dva slučaja ove godine,kada su Rusi napunili tenk T-54 i transporter MT-LB sa nekoliko tona eksploziva i poslali na Ukrajinske položaje(T-54 sa manje a MT-LB sa više uspjeha).U buduće moraju se pronaći što efikasniji načini odbrane za odbranu od ovih kopnenih dronova kamikaza.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave