NaslovnaNovostiRuski „poštarski-dron“ BAS-200, umesto pisama, isporučivaće projektile ukrajinskim tenkovima

Ruski „poštarski-dron“ BAS-200, umesto pisama, isporučivaće projektile ukrajinskim tenkovima

Imajući u vidu rat u Ukrajini, Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, održao je sastanak u Federalnom centru za bespilotne letelice u industrijskom parku „Rudnevo“ na kome je razgovarano o povećanju proizvodnje dronova koji bi mogli da budu koristi se u takozvanoj ‘zoni specijalnih vojnih operacija’.

RIA Novosti su izvestile o zvaničnoj poseti, u kojoj je Medvedev pregledao prostor za sklapanje dronova, što je dovelo do spekulacija da Moskva radi na proizvodnji varijante drona BAS-200.

Međutim, u izveštaju RIA-e nisu navedeni konkretni detalji o dronovima koji su bili predmet diskusije između ruskih zvaničnika i predstavnika industrije.

Ruski dron tipa helikopter BAS-200 prvi put je predstavljen na aeromitingu MAX 2021 godine, nakon čega su izvedeni sertifikacioni letni testovi.

Razvoj projekta BAS-200 i letno testiranje drona sprovodio je Nacionalni helikopterski inženjerski centar Mil i Kamov holding kompanije Helikopteri Rusije. 

Prednosti vertikalnog poletanja

Kada su u pitanju dronovi, najpopularnija je njihova podela prema dizajnu i načinu leta – na sisteme tipa aviona i helikoptera. Štaviše, prema mišljenju stručnjaka, u poslednje vreme u svetu se postepeno povećava broj dronova tipa helikoptera.

Prednost dronova sa rotacionim krilima u odnosu na klasične letelice može se uporediti sa prednostima samih helikoptera u odnosu na avione.

Glavna karakteristika helikoptera, uključujući i bespilotne, je mogućnost vertikalnog poletanja sa bilo kog mesta – improvizovanih lokacija, u teško dostupnim područjima, pa čak i sa vozila. Pored toga, helikopterski dron ima dizajn otporniji na vetar, što značajno proširuje opseg moguće upotrebe.

Sledeća prednost je mogućnost smanjenja brzine tokom leta na skoro nulu, uključujući i lebdenje. U nekim situacijama, sposobnost “zamrzavanja” leta i detaljnog proučavanja određene oblasti je jednostavno nezamenljiva. Na primer, prilikom nadgledanja i izviđanja neprijateljskih položaja.

Prednosti nad multikopterima

Glavna prednost dronova-helikoptera u odnosu na dobro poznate i česte multikoptere je njihovo napajanje. Naime, električni motori multikoptera oomogućavaju vreme leta nešto više od 30 minuta, ponekad i do sat vremena, dok BAS-200 može leteti i više od četiri časa.

Multikopter podiže teret do 10 kg, a helikopter do 50 kg; tako može poslužiti kao nosač za sisteme veće mase. Osim toga, brzine od 40 do 70 km/h obezbeđuju optimalan rad optičkih sistema za nadzor i izviđanje.

Zahvaljujući svojoj visokoj klasi nosivosti bespilotne letelice (50 kg), BAS-200 je pogodan za rešavanje širokog spektra zadataka: nadzor terena tokom dana i po mraku, transport tereta, aerogravimetrijska istraživanja, operacije potrage i spasavanja, lasersko skeniranje, magnetometrijska i termovizijska istraživanja, a takođe ima mogućnost emitovanja informacija u realnom vremenu.

BAS-200 je razvijen prema klasičnom dizajnu sa jednim rotorom i repnim rotorom a opremljen je rotacionim klipnim motorom maksimalne snage od 54 KS. Ovo mu omogućava da u automatskom režimu leti do 4 sata sa opterećenjem do 50 kilograma. Dron može da obavlja misije leta pod punim opterećenjem na udaljenosti do 430 kilometara.

Usvojen kao poštar

Do februara 2022. bila su gotova tri prototipa kompleksa BAS-200, a u aprilu iste godine je najavljen uspešan završetak njihove proizvodnje i prijemnih ispitivanja. Svi prototipovi su prebačeni u centar za istraživanje letova NCV Mil i Kamov na sertifikacione testove.

Ukupno je do kraja 2022 godine obavljeno oko 90 letova, nakon čega je dobijen sertifikat za početak serijske proizvodnje. Još 2021 godine BAS-200 je prva naručila ruska poštanska služba. Tako se on u početku smatrao poštanskom letilicom i, eventualno, letilicom za geofizička istraživanja.

Rat menja namenu

No, početak sukoba sa Ukrajinom naglo je promenio njegovu namenu.

Kao prvo, bespilotni helikopter je bio odličan za vazdušno izviđanje i korekciju artiljerijske vatre. Helikopterski tip poletanja znatno je pojednostavio njegovo delovanje u zoni fronta. Drugo, uspešno je adaptiran u efikasan razarač neprijateljskih oklopnih vozila.

Naime, glavnu pretnju za ukrajinske tenkove do tada su predstavljale kopnene posade protivtenkovskih sistema, kao i jurišni helikopteri sa posadom, koji su, uz veliki rizik po živote posada, leteli na ultra maloj visini, u zoni dejstva ukrajinskih sistema PVO i MANPADS. 

U prvoj godini rata, jedna od najozbiljnijih pretnji po ukrajinska oklopna vozila, pored protivoklopnih sistema, predstavljale su bespilotne letelice Lancet-3 i Kub za jednokratnu upotrebu. Lanceti su se sa zemlje lansirali pomoću katapulta a koristile su ih uglavnom specijalne snage i kontrabaterijske jedinice.

Domet leta takvog drona kamikaze, sposobnog da pogodi čak i teški NATO tenk, kretao se od 40 do 70 km. No, Rusi su ustanovili da BAS-200 može da nosi do četiri bespilotne letelice Lancet-3, mase 12 kg, sa sistemom za lansiranje iz vazduha. 

Uzor je bio Termit

U suštini, ideja je preuzeta sa helikoptera Termit koji je dejstvovao avionskim raketama 80 mm S-8L. Radilo se o proizvodu razvijenom od strane istraživačko-proizvodnog preduzeća Strela iz sastava koncerna Kronštat.

Same rakete S-8L za Termit razvio je koncern Kalašnjikov. Na forumu Armija 2021 potpisan je ugovor između kompanije Strela i Ministarstva odbrane o nabavci Termita za potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije.

borbeni helikopter termit
borbeni helikopter termit

Dron Termit je prvi put je prikazan još 2020. godine. No, koncern iz Kronštata je prve testove uređaja sa lansiranjem vođenih raketa obnarodovao 16. novembra 2021. godine.

Tada je rečeno da je bespilotna letelica helikopterskog tipa Termit naoružana vođenom raketom 80 mm S-8L sa poluaktivnom laserskom glavom za samonavođenje. U stvari, radilo se o analogu Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), ali sa većim stepenom usavršenosti osnovnog nevođenog raketnog projektila. 

Raketa S-8L ima dve dodatne jedinice: preklopna krila u sredini trupa i glavu za navođenje u nosu. Za razliku od ovog modela, kod APKWS su ovi elementi kombinovani u jednom modulu. Domet rakete S-8L je do 6 km a opremljena je visokoeksplozivnom fragmentacionom bojevom glavom.

Za usmeravanje ovih projektila do cilja, Termit je opremljen optičkom nišanskom stanicom koja se nalazi na prednjem delu.  Inače, S-8L se lansira iz standardnih jedinica tipa B8V20 i B8M1.

U suštini, Termit je predstavljao borbenu verziju bespilotne letelice tipa helikopter BVS-VT SH-450, koja je razvijana još od 2016. godine. Istovremeno, kompanija Strela je proizvodila i civilnu verziju istog drona pod nazivom SmartHELI- 450.

Vazdušni lanser dronova kamikaza

Praktično, Rusi su, kopirajući Termit, na robustni „poštarski“ BAS-200 postavili četiri bespilotne letelice Lancet-3, mase 12 kg, sa sistemom za lansiranje iz vazduha.

Tako je nastalo bespilotno vozilo za višekratnu upotrebu koje može da poleti sa malog dela, leti do 100 km duboko u liniju fronta, po mogućnosti upareno sa izviđačkim UAV tipa aviona, pušta jedan za drugim do četiri kamikaze drona Lancet- 3 tipa, a zatim se vrati u bazu za dopunu goriva i municije.

U jednom uspešnom borbenom zadatku mogu se uništiti do četiri ukrajinska oklopna vozila sa nultim rizikom za pilote. A to se postiglo uz minimalne modifikacije dizajna BAS-200.  U međuvremenu, Moskva je lansirala više bespilotnih helikoptera, poput VRT-300 i BPV-500.

Karakteristike BAS-200

  • Maksimalna poletna masa – 200 kg
  • Masa komercijalnog tereta – 50 kg
  • Maksimalni dolet – do 430 km
  • Maksimalna brzina – do 160 km/h
  • Mogućnost trajanja leta – 4 časa
  • Практический потолок – до 3500 м
  • Daljina predaje podataka putem radioveze– do 100 km
  • Radijus radio-veze – 100 km
  • Standardna rezerva goriva – 57 l
  • Dijapazon radnih temperatura – -30…+45˚С

3 KOMENTARA

  1. Tank kraljevski tigar ili tigar 2 je bio neunistiv. To treba da se izvuce iz muzeja stavi pouzdaniji motor i transmisija i ladno ima da stigne do Krima

  2. Kako ratna nužda i potrebe utiču na pravi bum kreativnosti i prilagodjavanja datoj situaciji!Da mi je neko čak i prije pet godina pričao o ovakvo brzom razvoju dronova i bespilotnih letilica,stvarno mu ne bi povjerovao.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave