NaslovnaNovostiRuska PVO oborila dva MiG-29 u poslednja 24 sata; premašili broj lovaca...

Ruska PVO oborila dva MiG-29 u poslednja 24 sata; premašili broj lovaca koje je Ukrajina posedovala

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Rusije, oborila je dva lovca MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Incident se dogodio u blizini naselja Peršotravensk i Braginovka, Dnjepropetrovska oblast.

Pored toga, izveštava se o uspešnom presretanju i uništavanju 18 bespilotnih letelica (UAV) nad teritorijama Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) i Hersonske oblasti.

Ove akcije ukazuju na aktivnu upotrebu bespilotnih letelica u tekućim neprijateljstvima, u količini koja je odavno već prevazišla sve sukobe u istoriji zajedno.

Pored toga, sistemi protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Rusije uspeli su da presretnu i unište raketu koju je ispalila jedinica HIMARS MLRS koja pripada ukrajinskim oružanim snagama.

Pre tačno mesec dana zabeleženo je da su bila oborena čak 7 ukrajinskih lovaca MiG-29 za 24 sata tog dana. Tako je ukupan broj uništenih letelica tokom te nedelje iznosio čitavih 12.

Koliko je aviona preostalo Ukrajini?

Gotovo je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko Ukrajina trenutno ima aviona.

Sigurno je da su Ukrajini apsolutno potrebni avioni F-16, za kojima svetski centar moći aktivno sporvodi kampanju već skoro godinu dana, što ukazuje da je situacija u vojnoj avijaciji Ukrajine katastrofalna.

MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena
MiG-29UB Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, ilustrativna fotografija predratnih vremena

Ukrajinsku lovačku flotu činili sovjetski avioni MiG-29, okosnica ukrajinske avijacije, i avioni Su-27. Zvanični podaci iz izveštaja Fight International, koji važi za početak 2022. godine, ukazuju na ukupan broj od 69 ovih letelica.

Ponovo naglašavamo da se brojke odnose na vreme pre eskalacije sukoba. Nakon toga, Ukrajinci su hitno vratili u službu određen broj aviona koji su bili u minimalnom operativnom stanju.

Prema paralelnim statistikama na društvenim mrežama, ruska vojska uništila je u vazduhu ili na zemlji 147 lovaca MiG-29 koji pripadaju Vazduhoplovstvu Ukrajine.

Iz poznatih javnih podataka proizilazi da je ukrajinska vojska na početku sukoba posedovala broj od 43 aviona ovog tipa. Zvanično, ukrajinska država je dobila i 14 aviona MiG-29 iz Poljske i još 13 takvih aviona iz Slovačke. Tako je ukupno Vazduhoplovstvo Ukrajine trebalo da ima 70 lovaca MiG-29.

Mora se, međutim, reći da je ovaj tip aviona, proizveden u sovjetskom periodu, a kasnije u Ruskoj Federaciji, masovno izvezen i da je još uvek u upotrebi u najmanje 20 zemalja.

Pored Ruske Federacije, koja ima oko 80 aviona MiG-29 u verzijama MiG-29, MiG-29UB, MiG-29SMT i MiG-29UBT u vazduhoplovstvu i više od 20 aviona MiG-29K i MiG-29KUB u okviru Pomorskih snaga, Indija je vodeći korisnik takvih aviona sa 61 avionom MiG-29, MiG-29UPG i MiG-29UB u Ratnom vazduhoplovstvu i 42 aviona MiG-29K/KUB u Ratnoj mornarici.

Takođe, otprilike 10 drugih zemalja, uključujući i neke naše susede, vremenom je odustalo od upotrebe aviona MiG-29 kupljenih iz bivšeg SSSR-a. Dakle, tržište sa kojeg je Ukrajina mogla nezvanično da nabavi dodatni broj lovaca MiG-29 je veoma veliko.

Koliko su Rusi oborili aviona, teško je tačno reći, ali ako je verovati zvaničnim podacima iz Moskve, Rusi su do sada uništavali ukrajinsku vojnu avijaciju, ako računamo i helikoptere.

poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine
poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine

Treba napomenuti da broj aviona MiG-29 koji ruski predstavnici smatraju uništenim obuhvata kako avione oborene u vazduhu sredstvima PVO ili ruskim borbenim avionima, tako i one koji su uništeni na zemlji, nakon raketnih napada ili bespilotnih letelica.

Ovo bi opravdalo višestruko prebrojavanje aviona koji su samo malo oštećeni tokom kopnenih napada, a kasnije su obnovljeni i vraćeni u borbu.

Ruska strana tvrdi da je od početka specijalne vojne operacije uništila 539 aviona, 225 helikoptera, 9.183 dronova, 442 sistema PVO, 13.611 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.185 višecevnih raketnih bacača, kao i 7.175 artiljerijskih jedinica, instalacija i minskih bacača koje koriste Oružane snage Ukrajine.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
Karakteristike
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

4 KOMENTARA

  1. Prilikom obaranja aviona ili rušenja zbog nekih drugih neborbenih razloga(npr.sudar sa drugom letilicom,otkazom motora i druge opreme,greške u pilotiranju,itd.)ne znači da će pilot(piloti/posada)automatski poginuti!Pilot(u ovom slučaju MiG-a 29),izbacuje se iz aviona katapultirajućim sjedištem!Nova izbaciva sjedišta su tipa 0-0,što znači da pilot može da se katapultira,dok je avion još na pisti!Znači,ako pilot uspije da iskoči iz aviona i prizemlji se padobranom,ako nije ozbiljnije povrijedjen,vraća se u svoju eskadrilu i nastavlja sa borbenim letovima,na drugom avionu(uglavnom istog tipa na kome je prijethodno letio).

  2. Мене занима да ли се за сваки авион ствара (школује) посебна посада или је једна посда надредђена за висше летелица? Мислим да је ово друго, али нисам сигуран? Ово из разлога: Ако је оборено толико авиона онда су и посаде уништене (поготову у случају једна посада за висше авиона) па ко онда вози сад те авионе после толико уништених авиона (по руској тврдњи)? Молио бих неки одговор од зналаца на ово питање: Однос број пилота и број авиона у авијацијама?

  3. Nakon raspada SSSR-a,Ukrajina je dobila oko 230-240kom.MiG-29(9-12,9-13,9-51)koji su korišteni u RV i pomorskoj avijaciji!Usljed loše finansijske situacije i teškoća oko održavanja,broj je opadao iz godine u godinu(udesi,rashod,konzervacija,prodaja,itd.),tako da je broj MiG-29 pred rat bio oko 69-72(zavisno od izvora)!Osnovna Ukrajinska varijanta je bio MiG-29(9-13),ali su tokom sukoba od Poljske i Slovačke dobili još 27 MiG-29(9-12),djelimično vesternizovanih.Vrlo je moguće da su odredjen broj primjeraka(9-12)dekonzervirali kako bi popunili gubitke!U svakom slučaju,svi ti Ukrajinski avioni nisu dorasli Ruskim lovačkim avionima,pogotovo u borbi van vizuelnog dometa,a koja je već duže vrijeme dominantna(znamo kako su prošli naši MiG-29 u agresiji 1999.)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave