NaslovnaNovostiEksplozije u Kijevu trajale duže od 6 sati; Ukrajina pod masivnim napadom...

Eksplozije u Kijevu trajale duže od 6 sati; Ukrajina pod masivnim napadom ruskih dronova

Grad Kijev je noću i ujutru bio izložen masovnom napadu bespilotnih letelica, izjavio je gradonačelnik grada Vitalij Kličko. U gradu su zabeležene brojne eksplozije i požari.

Upozorenje o vazdušnom napadu se nastavlja u Kijevu i regionu. Vazduhoplovstvo Ukrajine zabeležilo je kretanje dronova ka prestonici i regionu.

Prema preliminarnim informacijama, u napadu su povrijeđene dve osobe, kod kojih je oboje konstatovana “akutna stresna reakcija”. Predsednik Kijevske opštinske državne uprave (KMSA) Mihail Šamanov rekao je na teletonu da je ovo najmasovniji napad na Kijev u poslednjih mesec dana.

„Prema preliminarnim informacijama, dve osobe su povređene, obe su imale akutnu reakciju na stres. Ovo je bio najmasovniji napad na Kijev u poslednjih mesec dana“, rekao je on.

Prema brojnim pretpostavkama, aktuleni napad je povezan sa pokušajem da se identifikuju mesta razmeštanja ukrajinskih sistema PVO, sa ciljem uništavanje protivvazdušnog raketnog sistema.

Snažni udari zabeleženi u ostalim delovima Ukrajine

Oružane snage Ruske Federacije izvele su kombinovane napade na ciljeve u pozadini ukrajinskih trupa. Serija eksplozija registrovana je u Harkovu i oblasti Harkov, gde je, kako se izveštava, pogođen objekat za smeštaj osoblja Oružanih snaga Ukrajine.

U regionu Zaporožja, koji je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, izvršeni su i napadi na vojne objekte i hangare sa opremom ukrajinske vojske. Prema preliminarnim podacima, korišćeni su dronovi tipa Geranium.

Eksplozije su zabeležene i u Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti. Udari su navodno bili usmereni na skladišta goriva i maziva (goriva i maziva) i lokacije vojne opreme, uključujući opremu koju su isporučile zapadne zemlje.

U oblasti Krivog Roga, raketni udar je pogodio aerodrom koji se nalazi nekoliko kilometara zapadno od grada.

Ruski Su-30SM i Su-24MR uništili ukrajinske bespilotne čamce kod obale Krima

Paralelno sa ovim dešavanjima, snage ruske Crnomorske flote uspešno odbijaju pokušaje napada na ukrajinske bespilotne čamce kod obala poluostrva Krim. Važnu ulogu u ovom procesu igra, kako se izveštava, mornarička avijacija Ratne mornarice Rusije.

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se vidi kako avioni Su-30SM i Su-24MR mornaričke avijacije ruske mornarice otkrivaju i uništavaju ukrajinske bespilotne čamce u Crnom moru.

Ovi avioni su patrolirali vazdušnim prostorom iznad mora kod obale Krima kada su otkrili da se čamci približavaju poluostrvu. Odluka o njihovom uništenju doneta je momentalno, a zadatak je uspešno obavljen.

Prema mišljenju stručnjaka, uprkos vojnoj neefikasnosti takvih napada, ukrajinske vlasti nastavljaju da ih sprovode.

Svrha takvih akcija je stvaranje informativne rezonancije i demonstracija sposobnosti napada na teritoriju Krima. Međutim, ovi pokušaji se često završavaju neuspehom, što dovodi do gubitka skupe opreme i rizika po živote vojnog osoblja.

Prvi put za šest meseci nije zabeleženo granatiranje od strane Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodskoj oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je na svom Telegram kanalu javio da u protekla 24 sata u regionu nije zabeleženo ni jedno granatiranje od strane Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je prvi put u poslednjih šest meseci da nije bilo ovakvih incidenata u regionu.

Guverner je počeo da objavljuje redovne novosti o situaciji na granici 21. maja ove godine kao odgovor na širenje “lažnih informacija na internetu”. Odluka je doneta u kontekstu sve većeg broja izveštaja o incidentima granatiranja.

ukrajinska vojna obavestajna sluzba podrzala akcije sabotera u belgorodskoj oblasti
ukrajinska vojna obavestajna sluzba podrzala akcije sabotera u belgorodskoj oblasti, maj 2023. godine

Belgorodska oblast je od aprila 2022. izložena povećanom stepenu terorističke pretnje. Proglašen je visok (žuti) stepen opasnosti zbog zaoštravanja situacije na ukrajinskoj granici i intenziviranja dejstava ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

2 KOMENTARA

  1. Treba što više gadjati infrastrukturu,mostove,saobraćajnice,pruge,Elektro mrežu,fabrike,ama baš sve što može poslužiti Ukrajinskoj armiji.Treba učiti od Amera pa i Izraelaca,kako to oni rade.Uvjeren sam da vrijeme ne radi za Rusiju i da se trebaju koristiti sva sredstva koja će im omogućiti pobjedu(pozitivan ishod)uz što manje gubitaka u ljudstvu i tehnici.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave