NaslovnaNovostiRusi najavili dolazak svog najnovijeg lovca MiG-35 na scenu ukrajinskog ratišta

Rusi najavili dolazak svog najnovijeg lovca MiG-35 na scenu ukrajinskog ratišta

Potvrđeno je da će najnoviji ruski lovac, MiG-35, biti raspoređen u ratu koji je u toku u Ukrajini. Potvrda stiže od Sergeja Korotkova, glavnog konstruktora Ujedinjene avio-kompanije (UAC).

Nakon što je prošao svoj prvi let 2016. godine, a predstavljen 2017. godine, pretpostavlja se da trenutno postoji šest proizvodnih modela MiG-35 u arsenalu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, pored prototipova.

„U svetlu aktuelnih događaja, posebno rata u Ukrajini, avion već učestvuje u svim operacijama koje su u toku. Dodatni probni letovi tek treba da se završe, a zatim će Ministarstvo odbrane doneti konačnu odluku“, naveo je Korotkov na upite o odluci o serijskoj nabavci MiG-35 za Vazdušno-kosmičke snage Rusije.

On je istakao da specifikacije MiG-35 „ispunjavaju zahteve i stranih kupaca“, dok su u toku pregovori o potencijalnim izvoznim poslovima. Prema rečima generalnog direktora Konstruktorskog biroa Mikojan, Sergeja Korotkova, dizajneri su „učinili mnogo da produže životni vek aviona i smanje troškove rada, što je od suštinskog značaja za laki lovac. Dodatna konkurentska prednost MiG-35 je mogućnost eksploatacije infrastrukture MiG-29.”

Prema ruskim državnim medijima, MiG-35 predstavlja najsavremeniji avijacijski kompleks kategorisan kao avion generacije „4++“, koji integriše tehnologiju lovaca pete generacije prilagođene za rad u zonama sukoba visokog intenziteta usred guste protivvazdušne odbrane.

Dizajniran da gađa ciljeve u vazduhu u svim uslovima, danju ili noću, i da pogodi i mobilne i stacionarne kopnene i površinske ciljeve, nudi opštu raznovrsnost u borbenim scenarijima.

Među njegovim prednostima, proizvođači MiG-35 ističu smanjenu radarsku vidljivost, aktivnu faznu rešetku radara, sisteme ciljanja na kacigi, nove motore sa povećanim potiskom i mogućnosti da služe kao tanker za punjenje gorivom iz vazduha.

Korišćenje MiG-35 u ukrajinskom sukobu trenutno nije potvrđeno ničim drugim osim ovim saopštenjem u medijima.

Šta znamo o MiG-35?

MiG-35 je dizajniran da nasledi MiG-29. MiG-29 će ostati upamćen, pored neverovatne upravljivosti, verovatno po tome što je bio prvi lovac koji nije bio mlaznjak teške kategorije.

Usled kraja Hladnog rata i krize, Rusija je odustala od razvoja lakših aviona u korist većih lovaca Suhoj kao što su Su-30, Su-34 i Su-35.

Bilo je predviđeno da testiranje MiG-35 biti završeno početkom 2019. godine a očekivalo se da će Moskva naručiti najmanje 30 aviona. Međutim do sada je završeno samo dva prototipa i šest MiG-35 F u serijskoj proizvodnji.

Višenamenski avion MiG-35 četvrte generacije iz Rusije poznat je po tome što je izuzetno sofisticiran i koristi neke tehnologije pete generacije. Borac je dostupan u dve konfiguracije, jednosed i dvosed, koji izgledaju identično.

Dva Klimov RD-33MK turboventilatorska motora sa naknadnim sagorevanjem sa okretnim mlaznicama i sistemom za kontrolu vektora potiska koriste se za pogon ovog aparata, što ga čini lakšim za manevrisanje i boljem u borbi. Pored toga, bezdimni motori RD-33 smanjuju njihovu vidljivost.

Domet MiG-35 F je 2.000 kilometara i 3.100 kilometara kada je opremljen spoljnim rezervoarima za gorivo. Ima najveću brzinu od 2.400 kilometara na sat. Može da obavlja različite zadatke, uključujući nadzor, ciljane kopnene napade i nadmoć u vazduhu.

Avion je sposoban da koristi različite vođene i nevođene rakete, zajedno sa najnovijim precizno vođenim bombama ali i nevođenim bombama, između ostalog naoružanja.

mig 35 1
MiG-35

MiG-35 uključuje OLS-UEM koji pomaže u infracrvenom otkrivanju ciljeva. OLS-UEM može da pronađe mete na kopnu, u vazduhu ili na moru; čak može da pronađe ciljeve u vazduhu na udaljenosti od 55 kilometara.

Ovo uključuje vođene protivbrodske rakete H-31A, vođene protivradarske rakete H-31P, vođene rakete H-29TE, vođene rakete vazduh-zemlja H-29L, navođene TV KAB-500Kr i laserski navođene bombe.

Avionika na lovcu MiG-35 je takođe značajno poboljšana. Jedan takav sistem je novi Fazotron Žuk-MA aktivni fazni radar, koji može da otkrije brojne mete i nepropustan je za elektronsku odbranu.

MiG-35 zahteva znatno manje održavanja od MiG-29, te to može biti njegova najznačajnija prodajna tačka, kada govorimo o izvozu, jeftiniji je za upravljanje i obuku pilota od MiG-29.

36 KOMENTARA

  1. ‘Vojna struka’ nije izabrala Rafala zbog njegove nadmoćnosti u odnosu na MiG-35(uostalom o njegovom realnim borbenim karakteristikama se nije tada mnogo ni znalo),nego prvenstveno političkih razloga,tj.laganog približavanja zapadu(EU)!Pravi,realni odnos cijena /efikasnost izmedju za dva aviona tek treba utvrditi,pa se onda odlučiti za kupovinu(mnoge zemlje i godinama vagaju do donošenja konačne odluke).A proizvodnja tih 100 Rafala za Ukrajinu bi trajala godinama(avion koji se inače još nije sreo sa ozbiljnom PVO,niti je ostvario i jednu vazdušnu pobjedu).

  2. @Danilo PLACI SINE PLACI KAD DRUGO NE ZNAS! TAKVI KA TI BI PRODALI RODJENU MAJKU I SESTRU🤣🤣🤣! NASTAVI DA MRZIS SVOG KOMSIJU IZ SELA I DA REDOVNO GLEDAS ZADRUGU! A TAKVI SRBI KA TI ISTO SRBE S KOSOVA NAZIVAJU SIPTARIMA PA ME OVO I NE CUDI! E DRAGO MI JE DA SI SE IZNERVIRAO I DA SAD PLACES KA POSLEDNJA KURVA! DZABE PSUJES NE MOZES ME IZNERVIRATI JER SE NE MOGU IZNERVIRATI ZBOG TAKVIH JUNAKA, JER TO DOVOLJNO GOVORI O TEBI! TAKVE KURVE KA TI SAMO TO I SMIJU JER NA ULICI NEMAJU SRCA PA LIJECE KOMPLEKSE VRIJEDJANJEM I PSOVANJEM PREKO INTERNETA JER NA ULICI TO NE SMIJU!

  3. @Banco Ne Jado ne idem tamo, ja sam ponosni CRNOGORAC, a tamo mi nije mjesto! Zasto bi isa tamo? A jer ides ti u Ukrajinu posto svrsavas na Putina? Pa idi da branis bracu Ruse slabo im ide, ali ti nemas mu#a da uzmes pusku no ti je lakse da budes TASTATURA JUNAK! U Hrvatsku su pre samo 30 godina u ratu isli Crnogorci da brane Srbe, i zauzeli Dubrovnik i drzali ga 3 godine, i sve dok je ARKAN(Crnogorac) bio u Vukovaru, Kninu i drugim mjestima u Hrvatskoj Srbi su bili zasticeni, A DJE SU BILA TVOJA BRACA RUSI U RATOVIMA 90-ih I DJE SU BILI 99-e? I STO SU POBEGLI S KOSOVA KA POSLEDNJE KURVE? UDARILI VAM KURAC U LEDJA ETO DJE SU BILI, A TAKVI SRBI-RUSOFILI KA TI I DALJE IH VOLITE I SVRSAVATE NA NJIH I PUTINA! A DA SAD CES DA MI RECES DA TOBOZE 90-ih BIO JELJCIN🤣🤣🤣🤣! SJEDI DOLJE U KLUPU OCJENA JEDAN

      • @Koki zamisli mene kazes da sam glup a potpisujes se sa “Koki”🤣🤣🤣, e kukala nam majka 🤣🤣🤣! Nemoj jadan ne bio da se nerviras i potresas jer vidim da te pogodila istina o Putinu i Rusima. Opusteno mrznja i stres nijesu dobri za zdravlje! Prebaci kanal sa Zadruge na Hepi pa ce ti biti lakse kad oni strucnjaci kazu da su Rusi prije par dana prosli Varsavu a sad su blizu Berlina🤣🤣🤣. MNOGO JE RUZNO VRIJEDJATI LJUDE PREKO INTERNETA, ALI TO ME UOPSTE NE IZNENADJUJE OD VAS RUSOFILA, NO NEMA VEZE NE LJUTIM SE NA TAKVE TASTATURA JUNAKE, SAMO TI NASTAVI DA GLEDAS ZADRUGU, NEMOJ SE POTRESATI ZBOG ISTINE, BOLJE TI VJERUJ PINKU I HEPIJU JER TAMO ZNAJU BOLJE🤣🤣🤣

        • Ajde ti Indijanac što nazivaše druge tastatura junacima Makni taj pseudonim “Crnogorac” i brukaj se u svoje ime . Avetinjo. Zoveš ih tastatura junacima a i sam si isto jer kriješ identitet. Što ‘ no reče Njegoš “gleda majmun sebe u zrcalo”. Tako i ti sa ovim tvojim oponentima. Sve moj do mojega.

          • @Bogdan Racic ja se vazda potpisujem ka CRNOGORAC na svim portalima jer sam veliki nacionalista svoje drzave KOJA SE VAZDA ZVALA CRNA GORA I ZVACE SE TAKO JOS MNOGO MNOGO VJEKOVA, I NE VIDIM ZASTO TI TO SMETA? MENE NE BI SMETALO DA SE TI POTPISUJES SA SRBIJA ILI VELIKA SRBIJA. A svakog ko vrijedja preko tastature cu uvjek nazvati “TASTATURA JUNAK” STO ISTO VAZI I ZA TEBE, JER JA NIKOG NE VRIJEDJAM! A vi Rusofili ako ne znate normalno i civilizovano komunicirati argumentima onda ne morate da vrijedjajte! Znaci Rusofili vide da sam u pravu po pitanju Putina i Rusije i onda kad nemaju argument onda placu i nerviraju se, jer im tako ne pricaju na Hepiju i Pinku i onda vrijedjaju! Hvala Bogu pa su moji Crnogorci uvidjeli da su Rusi prevaranti i fukare i da vise ne zelimo da imamo nikakva posla sa njima, JER SU NAS IZDALI U RATU 90-ih I TOKOM BOMBARDOVANJA 99-te, I JOS POVUKLI VOJSKU S KOSOVA PA SE ZATO DESIO ONAJ PROGON SRBA S KOSOVA 2004-e, I ZASTO BI SE MI VISE PETLJALI SA NJIMA POSLE SVEGA TOGA! SVAKOM KO IMA IOLE MALO MOZGA U GLAVI JE DOVOLJAN ZNAK DA SA NJIMA VISE NE TREBA PRAVITI NIKAKAV POSAO! A TO STO SU VAS PREVARILI I UBEDILI NA VASIM KANALIMA DA SU ONI SILA KOJA ETO SAMO STO NIJE STIGLA U BERLIN, I STO SE EU I NATO VEC SJUTRA RASPADAJU, I DA CE PUTIN POSLE UKRAJINE DA DODJE I DA VAM VRATI KOSOVO, E PA TO JE VAS PROBLEM I VI U TO NASTAVITE DA VJERUJETE, ALI JE MNOGO RUZNO DA KAD NEMATE ARGUMENT ONDA POCNETE DA VRIJEDJATE! SRBI SU IZRODILI TESLU, MILANKOVICA, PUPINA, JOKICA I DA NE NABRAJAM DALJE, A RUSOFILI UMESTO DA BUDU PONOSNI NA TO I DA VOLE SVOJU LIJEPU SRBIJU, ONI SUPROTNO VISE VOLE NEKU AZIJSKU ZEMLJU RUSIJU I NJIHOVOG VLADARA NO SVOJU SRBIJU, DA NIJE SMESNO BILO BI ZALOSNO🤣🤣🤣! ALI DOBRO TO JE VAS PROBLEM I JA VAM ONDA OD SRCA ZELIM DA BUDETE RUSKA GUBERNIJA I DA UDJETE U ODKB I BRIKS POSTO TO I SAMI ZELITE! MI CEMO SARADJIVATI SA NAJSAVREMENIJIM ZEMLJAMA U EVROPI JER GEOGRAFSKI PRIPADAMO U EVROPI A NE U AZIJI, SAMO MI JE ZAO STO CRNA GORA NIJE OSTALA NEUTRALNA ALI DOBRO POLAKO SE NAVIKAVAMO I NA NATO! A sad vi Rusofili nastavite da vrijedjate, a ja cu vam svima odgovarati jer imam previse slobodnog vrijemena…

    • @Danilo eto jos jedan tastaru junak se javio🤣🤣🤣! Prvo da ti recem da si nepismen, a drugo da ti recem da sve ono sto sam napisao Kokiju ISTO VAZI I ZA TEBE! DZABE VRIJEDJAS, JER TAKO NE MOZES DA IZLECIS MRZNJU PREMA CRNOGORCIMA! JA SE NECU SPUSTATI NA TVOJ NIVO JER BI ME BILA SRAMOTA OBRAZA I CASTI DA NEKOG VRIJEDJAM JUNACKI PREKO TASTATURE! AJDE TI MAJSTORE NASTAVI DA GLEDAS ZADRUGU I NEMOJ SE NERVIRATI JER TO STETI ZDRAVLJU!

  4. Ne sklapaju 30kom.dnevno,nego se to odnosi na seriju od 30kom.za cijelu proizvodnu liniju(niko tačno ne zna koliko će im vremena trebati za proizvodnju cijele serije-samo se može od prilike odrediti)!Rafal jeste veoma kvalitetan avion,ali pitanje je da li prednjači u kriterijumu cijena/efikasnost u odnosu na MiG-35 u tolikoj mjeri(odnosno,uopšte)da bi ga izabrala Srbija!Takodje,prelazak na potpuno drugačiji model aviona,vjerovatno i ne bi bio pametan potez,kada se već ima u naoružanju MiG-29,obučeni piloti,tehničko osoblje i infrastruktura!To bi značilo promjenu čitave koncepcije za 180°,što bi bilo izuzetno problematično.

  5. Ми купујемо авионе од осведочених непријатеља Србије( доказани и у првом св.рату)…шта то значи? Лижемо задњицу западу који нас је бомбардовао и мрзи…

  6. Да га купимо уместо “Рафала” !. Нек напуне Кинези оне њихове џиновске транспортере и…правац Сербика !. Машала…🇷🇺🇷🇸🇨🇳 !!!.

  7. A naši političari rešili da kupe Rafale za tri puta veće pare i višestruko skuplju eksploataciji. I to od neprijatelja, zemlje članice NATO!

    • Rafal je f1 za ovu kantu i mrcinu, ovo neće kupovati ni bifše ruske republike, kome treba avioni koji su neefikasni i primitivni?!?

    • @Nole59 vojna struka u Srbiji je jos pre par godina izabrala Rafal za buduci borbeni avion, a ne ovaj MiG-35 koga ni ruska vojska ne zeli! Cuj narucili 30 komada, e pretrgose se majci pa uzese citavih 30 komada. Jer to neki vic? Rafal je za sve ruske avione “naucna fantastika”! Da Rusi imaju samo 100 Rafala odavno bi preskocili Dnjepar…

    • @Zelimir bas tako, jer NATO nece dozvoliti prelet preko drzava clanica NATO-a sve dok traju sankcije za Rusku Federaciju, a to ce potrajati jos mnogo mnogo godina! NATO ne dozvoljava prelet 2 baterije Pancira S-1 koje je defanzivno naoruzanje koje je Srbija platila a kamoli borbene avione

      • @Kimi sad ce Rusofili da te utepaju, jer kad u Srbiji nesto kazes protiv oca nacije Aleksandta Vucica i protiv Putina i majke Rusije odmah si NATO PLACENIK i “SRPSKI IZDAJNIK! Zato Kimi odmah da si povuko rijec i da odmah reces da je “Lada” najbolji auto i da je svo “rusko naoruzanje” 10 puta bolje od zapadnog naoruzanja, i jos da reces da se u Rusiji zivi ka u Raju a da se Evropa i NATO raspadaju🤣🤣🤣! VIDI SE KIMI DA SI RAZUMAN SRBIN I DA NE GLEDAS PINK I ZADRUGU I HEPI!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave