NaslovnaNovostiUkrajina skinula tajnost sa projekta drona dometa od 1000 km: Na prvi...

Ukrajina skinula tajnost sa projekta drona dometa od 1000 km: Na prvi pogled isti Bayraktar ​​TB2

Projekat drona dometa 1.000 km, na kojem radi ukrajinski državni vojni konzorcijum Ukroboronprom, najavljen je u oktobru prošle godine, ali je držan u tajnosti.

Skoro godinu dana nakon pokretanja projekta, zamenica ministra strateške industrije Hana Hvozdijar predstavila je model nove ukrajinske bespilotne letelice koja veoma podseća na dron na kome radi Ukroboronprom, a koji bi trebalo da ima domet od 1.000 km.

Tajna razvoja nove bespilotne letelice toliko je čuvana da su od njenog objavljivanja u oktobru prošle godine bile objavljene samo dve slike koje diskretno prikazuju neke od elemenata trupa.

Da maketa drona koji je sada predstavio zamenik ministra strateške industrije odgovara projektu na kojem ukrajinska odbrambena industrija radi skoro godinu dana, pokazuju dve zvanične fotografije koje je Ukroboronprom ranije objavio. Na obe slike se mogu videti zajedničke oznake i natpisi, kažu ukrajinski stručnjaci na njihovom Difens sajtu.

Pre nego što su ispitivanja počela, na dron su stavljene reči iz Biblije: „Az vozdam“ (odužiću se). Prema rečima predstavnika grupe kompanija Ukroboronprom, nije u pitanju ime drona, već „misija“.

Prva stvar koja vam padne na pamet kada prvi put pogledate ovaj model je Bayraktar ​​TB2

Međutim, ovo je tačno samo na prvi pogled, jer uprkos sličnom dizajnu, postoji značajna razlika u pogledu aerodinamike između dva drona. Sama veličina motora jasno ukazuje da će novi ukrajinski dron verovatno biti mnogo manji.

Kako navodi Difens ekspres, ovaj dron ima prilično zajedničku aerodinamiku sa onom bespilotne letelice PD-2 – koju je razvila ukrajinska kompanija UkrSpecSystems. Najverovatnije, ova nova bespilotna letelica spada negde između Bayraktar ​​TB2 i PD-2, po veličini.

ukrajisnki model drona pd 2
ukrajisnki model drona pd 2

Ukrajincima je najvažnije da ovaj model konačno stavi tačku na pitanje da li dron koji proizvodi Ukroboronprom ima slične karakteristike sa bespilotnom letelicom Šahed-136. Posebno je odmah primećeno da se stvara kao „multifunkcionalna platforma“, što tehnički znači da se može koristiti za obavljanje više vrsta misija.

Ovo ga već čini skupljim od drona čiji je zadatak da izvrši jedan let i pri samouništenja jednostavno pogodi metu. Šahed-136 se razlikuje po tome što je jeftin dron kamikaza za jednokratnu upotrebu koji čak nema ni stajni trap.

Najnovije saopštenje ukrajinskog državnog koncerna Ukroboronprom u vezi sa dronom dometa od 1.000 km bilo je ranije ove godine. Tada su predstavnici ukrajinske odbrambene industrije precizirali da je projekat razvoja ovog drona već došao u fazu testiranja.

Takođe tada ukrajinski državni koncern saopštava: „domet je 1.000 kilometara, težina bojeve glave je 75 kg. Nalazimo se u završnoj fazi“.

bayraktar tb2
bayraktar tb2

Potez ukrajinske odbrambene industrije da razvije takvo oružje usledio je kada je Rusija pojačala svoje napade dronovima i raketama na ukrajinske objekte i kritičnu infrastrukturu.

4 KOMENTARA

    • Ne bih rekao da su prazne priče. Posle raspada SSSR-a novonastala država Ukrajina je bila država sa najjačom tehnologijom posle USA. Oni su to sve rasturili. Proizvodili su baš sve, svi motori za avione i helikoptere za celi Varšavski ugovor su proizvedeni u fabrici MotorSich, proizvodili su najbolje transportne avione na svetu, na području Ukrajine su bila najveća brodogradilišta za proizvodnju brodova sa velikim deplasmanima, proizvodili su sve vrste turbina za brodske motore (Rusija je ovladala proizvodnjom pre dve godine i upitan je kvalitet), kijevski termodinamički zavod je proizveo interkontinentalne balističke rakete Vojvoda (Satan), ceo svemirski program SSSR-a je bio u Ukrajini … Da ne nabrajam dalje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave