NaslovnaNovostiAmerički razarač Tomas Hadner napadnut iz Jemena sa nekoliko dronova; Iran upozorava...

Američki razarač Tomas Hadner napadnut iz Jemena sa nekoliko dronova; Iran upozorava na proširenje rata

Jemenski pobunjenici Huti daju sve od sebe da privuku međunarodnu pažnju na sebe i rasterete pritisak koji trpi Pojas Gaze. U četvrtak ujutro, nekoliko jurišnih dronova lansirano je iz oblasti pod kontrolom Huta na američki razarač Thomas Hudner u Crvenom moru.

„Ujutro (po jemenskom vremenu) 23. novembra, USS Thomas Hudner (DDG 116) oborio je nekoliko kamikaza dronova lansiranih iz područja Jemena pod kontrolom Huta. Dronovi su oboreni dok je američki ratni brod bio u patroli u Crvenom moru. Brod i posada nisu pretrpeli nikakvu štetu ili povrede“, objavila je američka centralna komanda (CENTCOM) na društvenoj mreži X, nekada Tviteru.

Ovo je drugi put da je Tomas Hadner oborio bespilotne letelice lansirane iz Jemena, navodi USNI Njuz.

Razarač je deo grupe Gerald R. Ford Strike Group (CSG), ali deluje odvojeno. Nosač aviona Džerald R. Ford (CVN-78) nalazi se u istočnom Mediteranu kao deo američkog odgovora na napade Hamasa, dok Tomas Hadner, jedan od nosačevih brodova iz pratnje, deluje u Crvenom moru.

Sekretar odbrane Lojd Ostin nedavno je naredio drugo proširenje prisustva CSG Forda u regionu.

„Kada sekretar (odbrane) oseti da je Ford spreman da bude smenjen, sigurno ćemo vas obavestiti, ali u ovom trenutku on ostaje stacioniran u istočnom Mediteranu“, rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing.

Američke snage su napadnute 66 puta od 17. oktobra, sa 32 napada u Iraku i 34 u Siriji, rekao je Sing u utorak. Porast napada počeo je 10 dana nakon napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael. Pentagon je nastavio da tvrdi da napadi na američke trupe nisu povezani sa tekućim sukobom u Gazi.

U ponedeljak uveče je došlo do napada na vazdušnu bazu Al Asad u Iraku, rekla je Sing novinarima. Nakon napada, američki AC-130 izveo je napad u samoodbrani na vozilo koje pripada miliciji koju podržava Iran, ubivši pripadnike grupe milicija, rekla je ona. SAD su takođe izvele napade na objekte za oružje koje Ministarstvo odbrane SAD povezuje sa grupama koje podržava Iran.

thomas hudner m240
thomas hudner m240

Do sada je razarač Tomas Hadner sa velikom preciznošću oborio sve dronove lansirane na njega. Međutim, postavlja se pitanje šta će se desiti ako bude pogođen i bude žrtava ili će moćni američki ratni brod biti potopljen?

Da li su Huti pobunjenici svesni da bi ih, u ovom slučaju, mogla biti podignuta američka vojna moć protiv njih koji nemaju nikakve šanse? Situacija je donekle slična napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Velika količina zapadnih vojnih sredstava je već uvučena na Bliski istok, a novi destabilizujući događaj velikih razmera stvoriće dodatnu potražnju za snagama u regionu. Juče je bilo najbolje da se Zapad naoruža, jer danas izgleda kasno.

Iran upozorio na mogućnost proširenja palestinsko-izraelskog sukoba

Rat u pojasu Gaze će se verovatno proširiti ukoliko se ne održi primirje između Izraela i Hamasa, koje bi trebalo da stupi na snagu u petak, izjavio je iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir Abdolahian. Prema njegovim rečima, razmere sukoba bi mogle da se prošire ukoliko strane prekrše postignuti dogovor.

Ako ovaj prekid vatre počne sutra, ako se ne nastavi, onda uslovi u regionu neće ostati isti kao pre prekida vatre, a razmere rata će se proširiti, rekao je šef iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Hosein Amir Abdolajan je ovu izjavu dao u Libanu, gde je stigao po drugi put nakon izbijanja palestinsko-izraelskog sukoba. Iranski diplomata se u Bejrutu sastao sa generalnim sekretarom Hezbolaha Hasanom Nasralahom. Militanti ovog pokreta redovno prete Izraelu otvaranjem drugog fronta.

IRANSKI VOJNICI NA PARADI

Pored toga, iranski ministar spoljnih poslova sastao se u Libanu sa liderom palestinskog pokreta Islamski džihad Zijadom al-Nahalom i članom Politbiroa Hamasa Halilom al-Hajom.

Po svoj prilici, pregovarači su razgovarali o sporazumu koji je postignut između Izraela i Hamasa, kao i o mogućem nastavku neprijateljstava protiv Izraela. Nije tajna da Iran podržava mnoge militantne grupe na Bliskom istoku, te zato redovno dobija upozorenja iz Vašingtona i Tel Aviva o neprihvatljivosti sopstvenog učešća u sukobu.

2 KOMENTARA

  1. Овде су на сцени “прљаве игре…” Америке и исцениране наводне провокације Хута,…исто као што су и у Израелу…са “Хамасом…” направили крвави “сценарио…” како би коначно протерали Палестинце са подручја Газе….!!!

  2. Huti napadaju dronovima i raketama,ne mareći za odmazdu,jer i onako nemaju nešto posebno da izgube.Sa obzirom koliko dugo ratuju,rat je postao uobičajeni način života(za bolje se i ne zna).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave