NaslovnaNovostiRuska vojska prvi put upotrebila kasetne bombe RBK-500 protiv položaja ukrajinskih oružanih...

Ruska vojska prvi put upotrebila kasetne bombe RBK-500 protiv položaja ukrajinskih oružanih snaga

Ruski vojni izvori podelili su početkom novembra prvi snimak masovne upotrebe kasetnih bombi RBK-500 u Ukrajini. Snimak je navodno snimljen u oblasti Staromajorskoe na jugu DNR.

Objavljeni su snimci sa bljeskovima eksplozija i oblacima dima koji pokrivaju značajno područje iznad položaja ukrajinskih oružanih snaga. Prema izveštaju, upotreba kasetne municije od strane ruske strane bila je odgovor na ukrajinsko granatiranje vršeno sličnom municijom po položajima u novim ruskim  a nekada ukrajinskim regijama.

Za sada nema tačnih podataka o tome da li će upotreba kasetne municije postati stalna praksa ruskih oružanih snaga ili je reč o izolovanom incidentu. Međutim, kako napominju ruski izvori, mogućnosti ruske municije su mnogo šire od one koju je Zapad isporučio Ukrajini. 

RBK-500 je moćna kasetna bomba sposobna da uništi kolonu oklopnih vozila ili veliki broj ljudstva. Jedna kaseta sadrži 15 protivtenkovskih podmunicija Motif-3. Bomba eksplodira u vazduhu, a podmunicija se razbacuje po ciljanom području. Svaka Motiv-3 ima padobran koji usporava pad. 

U međuvremenu, infracrveni senzori omogućavaju podmuniciji da traži ciljeve u krugu od 100 metara. Čim pozicionira metu, punjenje detonira, stvarajući kumulativni mlaz gasova i rastopljenog bakra. Sposoban je da probije oklop tenka od 70 do 150 mm.

RBK-500 se može lansirati iz aviona, kao i iz MLRS Smerč i Tornado-S. Kasetna bomba RBK-500 ušla je u službu sovjetskog vazduhoplovstva 1987. Municija Motif-3 je nadograđena na verziju Motiv-3M. 

Ova kasetna municija se koristi sa visina od 400-5000 m pri brzinama od 500-1900 km/h. Korisna je za uništavanje opreme i ljudstva koje se nalazi na otvorenim površinama, u rovovima i u prirodnim naborima terena. Vazdušna bomba težine 500 kg nosi 108 (starih) ili 126 (novih) jedinica podmunicije težine po 2,5 kg.

rbk 500
rbk 500

Svaki SPBE „Motiv-3M“ je sposoban da probije homogeni oklop debljine 70 mm pod ovim uglom sa visine (udaljenosti) od 100 metara. Odlični su za dejstvo na otvorenim površinama, u stepi i pustinji, ali ih je gotovo nemoguće koristiti ih u šumi i u urbanim sredinama. Treba napomenuti da sistemi SPBE sadrže 5 „Motiv-3M“ raketa sa kasetnom bojevom glavom (KGČ) 9K58 „Smerč“.

SPBE „Motiv-3M“ takođe je uključen u niz avionskog naoružanja kao što je gore pomenuta kasetna bomba tankih zidova RBK-500. Klizna bomba PBK-500U takođe bi mogla da isporuči udarne elemente na ciljeve sa dometa oslobađanja od tridesetak kilometara.

Početkom novembra smo prikazali i udar Motiv-3M na oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevke. Na Internetu se pojavio spektakularan video snimak upotrebe Motiv-3M SPBE. 

Treba napomenuti da RBK-500 bombe ranije nisu korišćene da se smaljili rizici. Sada, nakon poboljšanja, verovatno će se koristiti sve češće.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave