NaslovnaNovostiRostec razmatra mogućnost razvoja robota zasnovanih na višecevnom raketnom sistemu Tornado-S

Rostec razmatra mogućnost razvoja robota zasnovanih na višecevnom raketnom sistemu Tornado-S

Rostec razmatra mogućnost stvaranja robotskih platformi na bazi MLRS Smerč i Tornado-S, izjavio industrijski direktor kompleksa konvencionalnog naoružanja, municije i specijalnih hemikalija ruske državne korporacije Bekhan Ozdoev.

Sukob u Ukrajini primorao je proizvođače oružja da malo drugačije gledaju na oružje i opremu koja se stvara. Što se ruske strane tiče, neki tipovi naoružanja koji su već u upotrebi su modernizovani, uključujući višestruke raketne sisteme.

“Danas smo u mogućnosti da stvorimo najbolje oružje na svetu, uključujući Smerč i njegove modifikacije. Njihov modernizacijski potencijal nije iscrpljen. U budućnosti, na osnovu Smerča i Tornado-S, uzimajući u obzir iskustvo SVO, može se stvoriti nova generacija MLRS, uključujući i robotske. To znači da će potomci „Smerča“ kalibra 300 mm ostati najmoćniji MLRS ruske vojske”, citira Ozdojeva TASS.

„Tornado-S“ je razvijen kao zamena za Smerč MLRS. Kao i Smerč, Tornado-S ima 12 vođica za projektile od 300 mm. Kompleks je najmoćniji i dalekosežniji MLRS, sposoban da pogodi domet do 120 km, a sa novom municijom – do 200 km. Štaviše, preciznost projektila Tornado-S je 15-20 puta veća od municije prethodnika Smerča.

Tornado-S kalibra 300 milimetara, poznat i kao 9K515 „Tornado-S“, predstavlja značajnu nadogradnju sistema „Smerč“. Sistem naoružanja ima ugrađene sisteme za kontrolu i komunikaciju i automatizovani sistem za navođenje i kontrolu vatre (ASUNO). Testiranja MLRS Tornado-S obavljena su 2015. godine.

Tornado-S
Tornado-S

Instalacija vam omogućava da pogađate ciljeve u celoj taktičkoj dubini neprijateljskih borbenih formacija. Štaviše, ovi sistemi se mogu brzo preneti sa jedne lokacije na drugu. Kolone vozila na točkovima su sposobne da naprave bacanje do 300-500 km dnevno.

Jedinica kontrolnog sistema Tornado-S omogućava da svaka municija ima jedinstveni zadatak u letu, omogućavajući borbenom vozilu da salvom napadne nekoliko ciljeva. Zasnovano na inercijalnom navigacionom sistemu sa remenom, sistem može dodeliti domet leta i putanju svakom projektilu.

Usled razmeštanja u Ukrajini, sistem naoružanja je bio u centru pažnje poslednjih nekoliko meseci. Sistem naoružanja služi kao efikasna protivteža američkom HIMARS MLRS. Jurij Knutov, ruski vojni stručnjak, ranije ga je opisao kao daleko moćniji od HIMARS-a, sobzirom da ima domet gađanja od 120 kilometara i da može da usmeri svaku raketu pojedinačno.

Pored toga, Tornado-S je efikasniji zahvaljujući smanjenom vremenu spremnosti za lansiranje od samo tri minuta. Takođe dolazi sa ažuriranim i novim nosivostima.

himars i tornado s
himars i tornado s

Američki M142 HIMARS može ispaliti šest raketa od 227 mm vođenih GPS-om koje mogu doseći 80 kilometara i precizne su u krugu od pet do deset metara. Nakon sistema Tornado-S, Rusija razvija novi MLRS “Sarma” naoružan pametnom municijom.

1 KOMENTAR

  1. Šteta što Ruska(saveznička vojska),nije tokom prošle godine imala ovih sistema u puno većim količinama.To bi imalo znatan uticaj na operacije.Ali kao po nekom pravilu,Rusi/Sovjeti gotovo redovno kasne sa uvodjenjem oružja koja su im u datom trenutku neophodna.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave