NaslovnaNovostiUkrajina upotrebila novi tip kamikaze bespilotne letelice za gađanje ruskih ciljeva

Ukrajina upotrebila novi tip kamikaze bespilotne letelice za gađanje ruskih ciljeva

Video snimak koji je objavila Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) prikazuje ruski samohodni top 2S5 „Giatsint-S” koji je gađan i na kraju možda čak i uništen od strane drona kamikaze.

Video je privukao pažnju vojnih analitičara ukrajinske štampe, koji su primetili da je u početnim kadrovima bio vidljiv let nepoznate bespilotne letelice, sa repnim perjem u obliku slova V koji ih podseća na ukrajinsko kopnenog drona, vozilo Ajkula (Shark).

Pravougaona struktura krila drona takođe ima sličnosti sa početnom varijantom drona Shark, što ukazuje na njegovu potencijalnu transformaciju u drona kamikazu.

Može se pretpostaviti da je nova bespilotna letelica kamikaza nastala na osnovu ovog drona. Vredi napomenuti da je aerodinamička šema bespilotne letelice takođe slična ukrajinskom dronu RAM II i poljskom Warmate.

Pored toga, video u nastavku prikazuje udar po ruskim oklopnim vozilima pomoću FPV dronova.

Isti izvori vesti nabrajaju da su ukrajinske specijalne snage pogodile pet tenkova, dva BMP-a, dva oklopna vozila, automobile, izviđačko vozilo i oklopno vozilo koje liči na komandno-kontrolno vozilo ili vozilo za vezu.

Projekat „Armija dronova“: ​​ukrajinska odbrambena industrija obećava isporuku nekoliko stotina bespilotnih letelica

Ukrajinski vojni konzorcijum Ukroboronprom isporučiće nekoliko stotina dronova Oružanim snagama Ukrajine do kraja ove godine. Ukrajinske dronove naručila je Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine.

Ovi dronovi se kupuju u okviru projekta „Armija dronova“, rekao je u intervjuu agenciji Interfaks-Ukrajina načelnik službe za specijalne komunikacije i zaštitu informacija brigadni general Juri Ščihol.

Prema njegovim rečima, JSC Ukrajinska odbrambena industrija (bivši državni koncern Ukroboronprom) povećava svoj udeo u ukupnom obimu nabavki u vojne svrhe po projektu „Armija dronova“.

On je dodao i da Ukroboronprom sada radi i proizvodi nešto što ranije nije proizvodio „decenijama“. „Počeli su da proizvode FPV dronove, dronove velikog dometa. Od njih kupujemo ove proizvode i isporučujemo ih Oružanim snagama Ukrajine“, kaže brigadni general.

Herman Smetanin, generalni direktor JSC Ukrajinske odbrambene industrije (Ukroboronprom), rekao je u novembru da je novi ukrajinski dron kamikaza sa dometom od 1.000 kilometara ušao u masovnu proizvodnju.

shahed 136
shahed 136

Kasnije je ministar strateške industrije Aleksandar Kamišin naveo da je ukrajinska odbrambena industrija započela masovnu proizvodnju dronova koji imaju slične karakteristike kao bespilotne letelice Šahed-136 koje je Rusija kupila od Irana.

Prema njegovim rečima, ukrajinska odbrambena industrija je sada pokrenula masovnu proizvodnju na desetine dronova kamikaza mesečno. On je precizirao da je reč o novim dronovima koji do sada nisu javno predstavljeni.

4 KOMENTARA

  1. Rusija mora značajno pojačati kako pasivnu,tako i aktivnu anti-dron odbranu!Gubitak ovako vrijednih orudja(Giatsint-S)od strane dronova kamikaza je nedopustiv.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave