NaslovnaNovostiStrani borci odlaze iz Ukrajine usled preterano žestokih borbi: „ovo je previše“,...

Strani borci odlaze iz Ukrajine usled preterano žestokih borbi: „ovo je previše“, “nisam se prijavio za ovo”

Ukrajinski oficir Dmitrij Kostjuk je u intervjuu za Si-En-En rekao da mnogi strani plaćenici napuštaju Ukrajinu, suočeni sa realnošću borbe u zoni specijalne vojne operacije.

On je rekao da je motivacija za mnoge strance da dođu u Ukrajinu da dobiju impresivnu stavku u svojoj biografiji, međutim, ne očekuju da će se suočiti sa tako intenzivnim sukobima.

Kostjuk je istakao da mnogi plaćenici dolaze sa idejom da se ovde redovno vode vatreni obračuni, ali ne shvataju razmere upotrebe artiljerije i stalne izloženosti vatri.

Ova realnost ih šokira i, prema rečima ukrajinskog oficira, skoro polovina pristiglih plaćenika, sagledavši pravu situaciju na frontu, odlučuje da napusti zonu borbenih dejstava, izjavljujući da je „ovo previše“ ili poput “Nisam se prijavio za ovo”

„Skoro polovina ljudi je videla ovo i rekla: ‘Ne, ne, ovo je previše. Nismo se prijavili za ovo“, rekao je Kostjuk.

Još letos je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je od početka specijalne operacije u Ukrajinu stiglo više od 11 hiljada stranih plaćenika. Ministarstvo odbrane RF je takođe saopštilo da su ruske trupe već eliminisale oko pet hiljada militanata iz inostranstva.

Međutim, nepoznato je koliko se zaista trenutno stranih plaćenika nalazi na teritoriji Ukrajine.

Amerikanac izjavio je da je tokom borbi u Ukrajini poginulo 510 njegovih sunarodnika

Američki plaćenik Metju VanDajk izvestio je da je tokom borbi u Ukrajini poginulo 510 njegovih sunarodnika, a nekoliko stotina Amerikanaca je povređeno. VanDajk je rekao i da se za interese Kijeva bore i građani evropskih zemalja.

Osim toga, Amerikanac smatra da je komanda Oružanih snaga Ukrajine pogrešno planirala kontraofanzivu, usled čega su ukrajinske trupe pretrpele velike gubitke. Takođe, ofanzivne akcije su počele prekasno, a ruske oružane snage su se dobro pripremile i izgradile moćne linije utvrđenja, tvrdi ovaj borac, a vest prenosi većina ruskih medija.

Upitan da prokomentariše kako se rat odvija, VanDajk je kritikovao odluku Kijeva da sačeka sa pokretanjem kontraofanzive, ali je delovao optimistično u pogledu novog oružja koje dolazi u zemlju sa Zapada, za koje se verovalo da bi potencijalno moglo da preokrene tok rata.

Međutim, primetio je da visokotehnološko oružje samo po sebi nije dovoljno, kao što su Ukrajinci naučili kada su borbena vozila pešadije Bredli onesposobile ruske nagazne mine, isto kao i ukrajinska vozila koja su duplo starija od njih.

Prema Vandajku, sukob je došao u ćorsokak i to je prepoznato u Kijevu. Za Ukrajince se događaji ne razvijaju previše optimistično tvrdi on.

IzvorCNN

4 KOMENTARA

  1. Njihova glavna taktika je da prvo uniste balistickim raketama, pa bombarderima i na kraju haubice, kad su napali Srbiju nisu uspeli da uniste ni pedalj vojske pa su i odustali od kopnenog napada, na žalost, u ukrajni se odvija sasvim drugačija borba, vojska se krije medju civilnom infrastrukturom, a ludi Rusi ne idu tehnikom amerikanaca nego šalju vojsku da gine ko blesava.

    • Teško da je NATO obuka,prilagodjena masovnim frontalnim okršajima.Ako izuzmemo rat u Koreji i neke operacije u Vijetnamu(Irak 1991 ne računam-tu je avijacija gotovo sve riješila),zapadne vojske su decenijama vodile(i na osnovu toga bile i obučavane),ratove ograničenog karaktera,protiv znatno slabijih armija(i kvantitativno i kvalitativno).Takvu doktrinu su prenjeli i na Ukro vojsku,poslati na obuku kod njih,a koja se pokazala neadekvatnom za uslove ratišta Istočne Ukrajine(odnosno zapadne Rusije).

  2. U zadnjoj ofanzivi, vojska ukraine uvela je trupe u borbena dejstva po NATO doktrini ratovanja, posto je predhodno obucena po najjacim NATO zemljama i u sklopu njihovih Armija, sa najboljim instruktorima koi su te formacije cesto i predvodili na okrsaima u Dombasu , sa skoro kompletnim zapadnim orudjima i naoruzanjem. Na linijama napada doziveli su takav neuspeh, da su Ukrainski generali usled borbe, zbog velikih besmislenih gubitaka, vracali se na primene taktike i strategije iz sovjeckog doba, da bi spasli sto se spasit moze, sa vec zbunjenim i izludjenim vojnicima sa linija fronta. Englezi ,ciji su instruktori u najvisem broju predvodili obucene ukro- vojnike i razne placenike, izjavili su da je taktika dobra , nego ukrainski vojnici nisu kadri da je primene u borbi, i da nisu dovoljno uvezbani itd . Izgovori….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave