NaslovnaNovostiJedinice Oružanih snaga Rusije počele da koriste nove kamikaza bespilotne letelice Skalpel

Jedinice Oružanih snaga Rusije počele da koriste nove kamikaza bespilotne letelice Skalpel

Ruska vojska počela je da koristi novu lutajuću municiju Skalpel u zoni specijalne vojne operacije (SVO), prenosi TASS, pozivajući se na izvor u Konstruktorskom birou.

Proizvođači tvrde da je sada savladana mala proizvodnja ove platforme i da se mesečno proizvodi oko 20 takve municije. Istovremeno, dizajnerski biro napominje da se, ako je potrebno, obim proizvodnje može značajno povećati.

Prva serija od petnaest „skalpela” već je poslata u zonu sukoba u Ukrajini. Dizajneri su dobili povratne informacije od vojnog osoblja koje je koristilo ovu municiju i većina povratnih informacija je bila pozitivna.

Vojnici navodno primećuju lakoću pripreme za let, kontrolu i ciljanje, kao i visoku upravljivost i stabilnost prilikom zarona ka meti.

„Skalpel” je analog „Lanceta”, samo još jeftiniji i sposoban da deluje u takozvanom „bezbednosnom džepu” Oružanih snaga Ukrajine, gde ruska artiljerija ne može da dosegne, a konvencionalni dronovi ne mogu da dolete, dok je ciljani domet prekratak za rakete. Novi dron kamikaza je dizajniran da radi upravo u ovoj zoni.

Ova inovacija je deo tekućeg razvoja i modernizacije ruskog oružja koje se koristi u okviru SVO.

Podaci o skalpelu nisu obelodanjeni, ali je ranije navedeno da je sposoban da deluje na značajnom dometu, prevazilazeći mogućnosti dronova koji su već u upotrebi. Primećuje se da je u nekim aspektima inferiorniji od Lanceta, ali je pristupačniji zbog cene, jer je njegova proizvodnja 17 puta jeftinija.

Ovaj proizvod je analog Lanceta, ali čini se inferiorniji u nekim tehničkim parametrima – ovo je neophodna žrtva za jeftiniju i masovniju proizvodnju, navode ruski izvori. Može popuniti nedostatke Lancet drona. 

skalpel dron kamikaza
skalpel dron kamikaza

On je dodao da iako je glavni akcenat na tehničkoj konkurenciji, novi dron je proizvođače koštao navodo i sedamnaest puta jeftinije od svog analoga. Međutim, prema drugim izvorima, cena drona je zapravo oko 4 miliona rubalja.

Važno je naglasiti da su ovakve kamikaze dronove dizajnirane da unište neprijatelja kroz ciljanu eksploziju, što ih čini izuzetno efikasnim oruđem na bojnom polju. U isto vreme, Hodakovski je izrazio pretpostavku da će se sa sadašnjom statistikom o upotrebi ove vrste municije njihova aktivna upotreba na frontu samo povećati.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave