NaslovnaNovostiHaotično povlačenje Ukrajinaca: Mase ruskih snaga ulaze u Avdijiku - Slike užasa...

Haotično povlačenje Ukrajinaca: Mase ruskih snaga ulaze u Avdijiku – Slike užasa u rovovima

Ukrajinske snage počele su da se povlače iz severnih i južnih oblasti grada Avdijivke (Avdejevka) nakon što su ruske snage probile njihove odbrambene linije. Rusi govore o neurednom povlačenju praćenom slikama užasa:

U nekoliko mreža rovova ruski vojnici su bili iznenađeni kada su pronašli veliki broj mrtvih žena! Izgleda da su muškarci u Kijevu.., tvrde cinično ruski izvori. Prema Rusima, vladala je panika među ukrajinskim snagama, a neki su se povlačili prema koksari, drugi prema postrojenju za prečišćavanje vode, a treći u urbano područje.

Rusi su očistili i industrijsku zonu sa fabrikom Promka. Razvoj događaja pokazuje da će Avdijivka uskoro pasti.

Rusi napreduju sa jugoistoka u Avdijivku

Jugoistočno od Avdijivke ruske trupe su preuzele kontrolu nad industrijskom zonom duž Jasinovačkog ulice, letnjim naseljem „Niva“ i zadrugom „Vinogradniki“.

Ukrajinski vojni izvori priznaju taktičke uspehe Oružanih snaga Rusije, koji bi uskoro mogli da prerastu u strateške, jer Oružane snage Ukrajine imaju sve manje snage da održe odbranu.

Ruski stručnjak Jurij Podoljaka najavljuje sledeće: “Oružane snage Rusije se spremaju za ozbiljan i odlučan napad na Avdifku. U blizini koksare nalazio se veliki broj ukrajinskih vatrenih tačaka. I danas i sinoć bilo je masovnih artiljerijskih i vazdušnih udara na njih. Odnosno, Rusi udaraju po ivici odbrane Avdejevskog koksa i hemikalija AKHZ kako bi nastavili sa odlučnim napadom.”

Podoljaka je dodao da su Oružane snage Rusije učinile isto u rejonu sela Stepovo, Berdiči i Novokalinovo.

„Otporne tačke ukrajinske vojske su locirane i dobile su veliku količinu vatre, uključujući i dronove. Sve ukazuje da se napad na ovom delu fronta može očekivati za dan, dva, ako vremenske prilike dozvole.”

Selo Stepovo je pod ruskom kontrolom i tamo vojska sprema linije za novi napad. U industrijskoj zoni južno od Avdijivke postoje veoma pogodni položaji, zbog visine, za dalja ofanzivna dejstva Rusa. Jugozapadno od Avdijivke, Oružane snage Rusije napadaju prema selima Tonenkoje i Severnoje. U ovoj oblasti Ukrajinci su takođe pod stalnim pritiskom.

Rusi su preuzeli zadrugu Vinogradinki

Ruski mediji potvrđuju da su Oružane snage Rusije izvele direktan napad na grad, sa severa na zgrade AKHZ ​​i istočno predgrađe u industrijskoj zoni.

Pošto su se pre dve nedelje čvrsto učvrstile na deponiji koksare, ruske trupe su izvršile napad na samu fabriku. Borbe se odvijaju u fabričkim zgradama i radionicama najbližim deponiji pepela. Sve više zgrada prelazi u sivu zonu. Ruske trupe se postepeno kreću duž pruge, tvrde ruski izvori.

“Južno od deponije, ruske trupe nastavljaju ofanzivu, napredujući ka odmaralištu Jagodka. Severno od Jasinovačkog ulice na jugoistoku Avdijivke, ruske oružane snage su zauzele daču Niva (hortikulturna zadruga Vinogradniki).”

Borbe se nastavljaju kod Stepova. Ruske grupe su napredovale u pravcu Novokalinovoje.

Istovremeno, ukrajinski vojni analitičari situaciju u regionu Avdijivke karakterišu kao veoma tešku. Izveštava se da se ukrajinske oružane snage ne brane baš najbolje jer se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom municije, dok ruske oružane snage danonoćno gađaju ukrajinske položaje svim raspoloživim naoružanjem.

Na južnoj strani najteže borbe vode se istočno od sela Severnoje, gde su angažovane 31. i 53. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine. Ovde jedinice 1. slovenske brigade Oružanih snaga Rusije pokušavaju da zauzmu ukrajinska utvrđenja uz podršku MLRS Grad.

Teren otežava napredovanje ruskim trupama. Prilaz koksarnici je otvorena ravna stepa sa retkim šumskim zasadima. Ovakvi uslovi onemogućavaju pešadiji napredovanje pod neprijateljskom vatrom.

Zbog toga ruske vazdušno-kosmičke snage pokušavaju da potpuno unište višespratnice fabrike koje ukrajinska vojska koristi za vizuelno-elektronski nadzor, kao i za raspoređivanje svojih ATGM posada. Rusi gađaju ovu oblast dronovima i vazdušnim udarima.

4 KOMENTARA

  1. Umesto da se nisu uopste suprostavljali 2022.g Februara meseca niti bi bilo rata niti bi ko stradao ovako onaj kepec ludak Zelenski odvede u smrt stotine hiljada ljudi istog naroda

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave