Naslovna Novosti Ukrajinski jurišnik Su-25 zamalo se sudario sa helikopterom Mi-8 u vazduhu

Ukrajinski jurišnik Su-25 zamalo se sudario sa helikopterom Mi-8 u vazduhu [VIDEO]

0
umalo sudar ukrajinskog su 25 sa helikopterom mi 8
umalo sudar ukrajinskog su 25 sa helikopterom mi 8
google news

Ukrajinski informativni resursi distribuirali su snimak incidenta, usled kojeg Oružane snage Ukrajine, čistom igrom slučaja, nisu izgubile dva sistema naoružanja odjednom. Umalo su se sudarili jurišnik Su-25 iz sastava 299. brigade taktičke avijacije sa helikopterom Mi-8.

Na snimku se vidi kako je pilot jurišnika mehanički podigao nos aviona, čime je obe ukrajinske posade spasenio od pogibije. Verovatno, zbog problema u interakciji različitih jedinica, piloti Su-25 i Mi-8 nisu bili potpuno svesni pozicija.

Objavljeni snimak može da indirektno nagovesti nedostatak iskusnih pilota i komandanata u redovima Oružanih snaga Ukrajine, tvrde ruski izvori vesti. Datum i mesto incidenta nisu saopšteni, ali se može pretpostaviti da je snimak nastao na većoj udaljenosti od linija borbe.

Nakon što je nova kombinacija ruskih sistema PVO S-400 i aviona A-50U AWACS dokazala svoju efikasnost uništavanjem 24 ukrajinska aviona za nedelju dana krajem oktobra, piloti Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine izbegavaju da se približi linijama fronta.

Sličan incident dogodio se 25. avgusta u Žitomirskoj oblasti, gde su se, zbog kršenja pravila letenja, na nebu sudarila tri ukrajinska aviona: dva trenažna L-39 i borbeni MiG-29. Usled toga su poginula tri pilota Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i takozvanog “duha Kijeva” Andreja Pilščikova sa pozivnim znakom „Juice“.

u sudaru dva trenazna aviona l 39 u ukrajini tri pilota nastradala medu kojima je i popularni juice
u sudaru dva trenazna aviona l-39 u ukrajini tri pilota nastradala

Podsetimo, olupine aviona pale su u bašte privatnih kuća udaljene oko 300 metara, javila je ukrajinska verzija svima dobro poznatog RSL. Na terenu niko nije povređen i nije bilo štete na kućama. Vojska je uklonila poslednji deo olupine sa mesta nesreće oko 15.30 časova. po lokalnom vremenu 26. avgusta.

Najzastupljeniji jurišnik na linijama fronta u Ukrajini, Su-25

Suhoj Su-25 je jednomotorni jurišnik prvenstveno razvijen za izvršavanje kopnenih napada, bliske vazdušne podrške i zadataka iz vazduha kao direktnu podršku kopnenim trupama tokom vojnih operacija.

Rusija i Ukrajina su intenzivno koristile jurišni avion iz sovjetske ere, Su-25, u sukobu koji je u toku. Inače, to je model aviona koji je ubedljivo pretrpeo najviše gubitaka u ratu.

Uglavnom leti na malim visinama da bi pogodio mete na zemlji, stavljajući ga u domet neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i MANPADS-a.

su 25 je napunio 48 godina ove godine.jpg
su-25 je napunio 48 godina ove godine

Su-25 je zastupljen u izveštajima o sukobu skoro skoro svakodnevno. I Rusija i Ukrajina izgubile su pozamašnu količinu Su-25 u sukobu koji je u toku. Zbog pretnje koju predstavljaju neprijateljski prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane (MANPADS), Su-25 obično ispušta svoju municiju dok se lagano penje na duži domet.

Kompjuter za napad oružjem na avionu izračunava domet, visinu i ugao penjanja za preciznu isporuku i daje signale za lansiranje pilotu, uzimajući u obzir balistiku oružja i preovlađujući vetar. Kada je letelica blizu mete, ona lagano roni i lansira rakete u metu sa visine.

Tačnost napada je veća kada je domet nizak, ali su pilot i avion u većem riziku. Međutim, uprkos opasnostima letenja Su-25, to je avion sa najvećom eksploatacijom u ratu koji je u toku.

Trenutno se ruskim trupama isporučuje Su-25 u modifikaciji SM3. Ova verzija jurišnika opremljena je automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom, optoelektronskim sistemom SOLT-25, ugrađenim sistemom za označavanje ciljeva i nišanskim sistemom sa elementima veštačke inteligencije. 

Najnovija oprema omogućava pilotu da pogađa objekte na visini većoj od 5.000 km. Svi ažurirani avioni opremljeni su motorima R-195, koji su se ranije smatrali tajnim i najpouzdaniji su u svojoj klasi. Oklopna zaštita jurišnih aviona i njihova povećana preživljavanje ostali su nepromenjeni.

su 25sm3 nad sirijom
su 25sm3 nad sirijom

Performanse leta Su-25

  • Dimenzije:
    • dužina – 15 m; visina – 4,8 m
    • Raspon krila – 14,36 m
    • Površina krila – 30,1 kv. m
  • Težina: prazan – 9315 kg; Normalno uzletanje – 14600 kg; maksimum pri poletanju – 17600 kg; borbeno opterećenje: normalno – 1340 kg; maksimalna – 4340 kg
  • Brzina: maksimum na zemlji – 950 km/h; krstarenje – 750 km/h; sletanje – 210 km/h
  • Maksimalni domet leta: blizu zemlje – 750 km; na nadmorskoj visini 1250 km
  • Domet delovanja – 300 km; Maksimalna visina leta – 7000 m

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version