NaslovnaNovostiRusi sada uništavaju letelice Oružanih snaga Ukrajine koje su im sami vratili...

Rusi sada uništavaju letelice Oružanih snaga Ukrajine koje su im sami vratili 2014. godine

Započevši svoju invaziju u Ukrajini 2022. godine, Rusija se suočila sa avionima Oružanih snaga Ukrajine, koje je Moskva sama vratila Kijevu 2014. godine. Sada Oružane snage Rusije pokušavaju da unište sve ove avione i helikoptere.

Treba napomenuti da je nakon aneksije Krima, na desetine aviona i helikoptera prebačeno Ukrajincima. Početkom 2014. godine na poluostrvu se nalazilo 126 jedinica raznih letelica (84 aviona i 42 helikoptera) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Većina navedenih letelica tada je bila u sastavu 10. brigade pomorske avijacije Ratne mornarice Ukrajine (vojna jedinica A1100 u selu Novofedorivka, Saki rejon) i 204. brigade taktičke avijacije (vojna jedinica A0959) Vazduhoplovstva Ukrajine u Belbeku.

Takođe, neki su bili u skladištu ili popravci na teritorijama Sevastopoljskog avio-preduzeća (SAP), Evpatorijskog avio-remontnog kombinata (EARZ) i kao deo Državnog vazduhoplovnog istraživačkog i opitnog centra Oružanih snaga Ukrajine u selu Kirovski.

Tokom događaja „ruskog proleća“ u martu 2014, 10 letelica (4 aviona i 6 helikoptera) vratilo se na teritoriju pod kontrolom Kijeva. Navedena količina je uključivala: 1 helikopter Ka-27 na fregati „Hetman Sahajdačni“, još 5 helikoptera i 4 različita aviona, uključujući jedan An-26.

Istovremeno, od preostalih 116 jedinica, 110 se spremalo za premeštaj, a 6 je trebalo da bude zbrinuto (jedan An-26 i 5 Be-12).

U periodu od aprila do početka juna 2014. u Ukrajinu su prebačene 82 letelice (59 aviona i 23 helikoptera). Ovaj broj obuhvata: 35 lovca Mig-29 i 4 lovca Mig-29UB, kao i L-39 iz 204. brigade, 13 jedinica Mig-29 iz GANIT-a u Kirovskom, 3 jurišna aviona Su-25 i avion Jak-38 sa skladištz u EARZ, kao i An-2 i Be-12 iz sastava 10. brigade mornaričke avijacije.

lancet pogađa mig 29
lancet pogađa mig 29

Tada je, zbog izbijanja ratnih dejstava u Donbasu, obustavljen transfer avionske opreme od strane Rusa. Za proteklo vreme, od onoga što je prebačeno u Kijev, uspeli su da obnove: preko 20 aviona MiG-29, 3 L-39, 3 Su-25, 2 An-26 i 3 Ka-27.

Neki od navedenih primeraka i dalje ratuju protiv ukrajinskog najvećeg donora, Ruske Federacije.

WSJ: Rusija kupuje helikopterske motore od država kojima su iste prodali

Rusija preduzima korake za otkup helikopterskih motora. Ovo se odnosi i na najpopularniju porodicu Mi-8/17 i na manje uobičajene modele, piše The Wall Street Journal.

Delegacija Ruske Federacije je u aprilu navodno posetila Kairo kako bi razgovarala o povratku oko 150 helikopterskih motora, uglavnom modela Mi-8 i Mi-17.

Izveštava se da je Egipat, glavni kupac ruskog oružja pre sukoba u Ukrajini, pristao na ovaj zahtev. Zauzvrat, Rusija je ponudila da otpiše deo dugova i zadrži zalihe pšenice, koja igra važnu ulogu u snabdevanju Egipta hranom.

Belorusija je takođe odobrila vraćanje motora za Mi-26. Međutim, kako je navedeno u američkoj publikaciji, Pakistan i Brazil su odbili da prenesu agregate za jurišne letelice Mi-35M.

Kako se navodi u zapadnoj štampi, pokušaji Moskve da vrati helikopterske motore uzrokovani su ozbiljnim gubicima istih tokom sukoba u Ukrajini.

Sa druge strane, ruski izvori napominju da je šef Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov govorio o akutnoj nestašici motora u aprilu 2023. godine, nazivajući ovaj nedostatak „uskim grlom helikopterske industrije“.

mil mi 26
mil mi 26

Prema njegovim rečima, sa potrebom od preko 500 jedinica VK-2500, bilo je moguće „napumpati“ proizvodnju na 300 jedinica.

Međutim, velika potražnja za motorima ne može biti nedvosmislena indikacija značajnih gubitaka u Ukrajini, kako to pokušavaju da predstave u američkoj štampi. Pre svega, ovo ukazuje na habanje motora kao rezultat aktivne upotrebe vojne avijacije, tvrde Rusi.

15 KOMENTARA

  1. Komentari smeh !
    Kupuju motore…ali ne zbog svojih potreba…nego da ukro-nacistima to ne kupe ameri.
    Rusi imaju toga na pretek…

      • Ma sa 106 zemalja..hahahaaa…ovo je za ono zgazićemo ukrainu za 3 dana, pa kada su popili nokaut, izašla verzija rusistan ratuje sa 50 zemalja…hahahaa..mršš beeee..

        • Koju li drogu ti koristiš te tako plitko umno razmišljas da su Rusi krenuli kao Izraelci verovatno bi za 3do 5 dana to bilo gotovo al bi pobili 20 – 30 miliona ljudi možda nisi čuo da sad imaju mini nuklearne bombe veličine omanje tegle koje cilhano mogu da unište ceo jedan grad za par sekundi ali Rusi nisu takav narod za sve ovo vreme nije ubijeno civila koliko za dan u Gazi a to je ta Eu demonkratija zašta ti nemaš klikere da shvatiš

        • Lepo prenosite propagandu Natoa. Rusi nikada to nisu izjavili već zapadni mediji. Ukrajinska Kopnena Vojska je jača i opremljenija bila od bilo koje vojske u Evropi, a ta teritorija je kao Francuskai Nemačka zajedno. Ne računamo nuklearno oružje naravno.

  2. Trebat će Rusima još dosta vremena,sredstava i radne snage,da bi dostigli potreban nivo ratne proizvodnje motora(koja je vjerovatno u mirnodopskim uslovima bila nedovoljna za toliku helikoptersku flotu).Habanje motora i brzina isteka resursa motora u ratnim uslovima,su logično znatno veći nego u miru.Imaju oni sigurno još”uskih grla’u proizvodnji oružja(za čije otklanjanje će biti prvenstveno potrebno vrijeme i znatno veće zalaganje u proizvodnji).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave