NaslovnaNovostiKoristeći opremu za elektronsko ratovanje, ruska vojska presrela sliku kamere drona Oružanih...

Koristeći opremu za elektronsko ratovanje, ruska vojska presrela sliku kamere drona Oružanih snaga Ukrajine

Ruski izvori tvrde da su pripadnici 1. zasebne gardijske motorizovane slovenske brigade (1. omsbr, vojna jedinica 08801) iz DNR uspeli da presretnu sliku (video signal) sa kamere FPV drona ukrajinskog Oružanih snaga, koji je krenuo ka granicama Oružanih snaga Rusije.

Detalje o tome šta se dogodilo u svom materijalu je izneo vojni dopisnik RT Filip Prokudin.

U izveštaju se navodi da su vojnici pomenute formacije Oružanih snaga Rusije mogli da vide šta se dešava „kroz oči“ ukrajinskog operatera letećeg FPV drona. Ruski vojnik sa pozivnim znakom „Kasper“ objasnio je da se to dogodilo kada su se poklopili kanali kontrole ruskih i ukrajinskih FPV dronova.

Istovremeno, Rusi nisu dozvolili da ukrajinska bespilotna letelica kamikaza dođe do njihovih položaja. Oni su rasporedili opremu za elektronsko ratovanje/elektronsko ratovanje kako bi porazili i uništili neprijateljski FPV dron.

Pored toga, ruski vojnik je dodao da oprema Oružanih snaga Ukrajine praktično nema šanse da izbegne poraz usled napada FPV dronova koji se kreću brzinom od 80 km/h. Samo ako ukrajinska vojska instalira opremu za elektronsko ratovanje/ometanje na svoju opremu, oni imaju šansu da izbegnu udar.

“Ako nema takve zaštite, onda mali „kvad” sa „šargarepom” može lako da obori tenk,” dodao je vojnik.

fpv dron sa projektilom
FPV dron sa projektilom (šargarepom)

Gotovo je nerealno, nemoguće je čuti kako se dron približava u tenku, objasnio je „Kasper”.

Snimci vazdušne bitke ruskih i ukrajinskih dronova sve češći

Ređe, ali se dešava da se dronovi međusobno sukobljavaju. Jedan od ruskih vojnih Telegram kanala objavio je snimak takve vazdušne bitke između ruskih i ukrajinskih dronova na nebu iznad Marinke (Donjecka Narodna Republika).

Vidimo da je ruski dron pokušao da nabije bespilotnu letelicu koju je lansirala ukrajinska formacija. Ukrajinski dron je nosio prikačenu granatu, očigledno namenjenu da pogodi položaj ruskih trupa. Međutim, ruski dron je napao i oborio neprijateljski dron, nakon čega se srušio, a eksplodirao je teret na njemu, granata.

Bespilotne letelice se sve više koriste za „lov“ neprijateljskih dronova. Ova taktika se pokazala uspešnom i često smanjuje troškove i prilikom izvođenja operacija uništavanja neprijateljskih dronova. 

Tipičan primer je situacija koju vidimo na snimku koje su objavili vojni dopisnici o borbi dva drona na Marinskom sektoru fronta.

Mnogi vojni stručnjaci ističu da će u savremenim uslovima bespilotne letelice imati sve značajniju ulogu u sistemu PVO, pre svega u zaštiti od napada ili izviđačkih letova neprijateljskih bespilotnih letelica.

Među neobičnim i retkim snimcima ovog tipa treba izdvojiti i nedavni pokušaj Ukrajinaca da FPV dronom napadnu jurišni helikopter Ka-52 VKS Rusije. Takođe nedavno, ukrajinski FPV operater drona je preciznim navođenjem pogodio u ruski kamionet, nakon čega je video snimak postavio na internet, gde su ga aktivno distribuirali ukrajinski resursi, sve dok neko nije primetio da kamionet ruskih trupa zapravo prevozi zarobljene pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

fpv dron sa eksplozivom
fpv dron sa eksplozivom

Jedna od najinteresantnijih kategorija dronova u vojsci su FPV (First-Person View) dronovi. Ovi dronovi omogućavaju vojnicima da dobiju realističan i praktično “prvi pogled” iz perspektive drona tokom leta. Evo kako se FPV dronovi koriste u vojsci i koje prednosti donose:

1. Izbegavanje rizika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može da izvede opasne izviđačke i napade misije bez potrebe za prisustvom ljudi na terenu. Ovo smanjuje rizik po živote vojnika i omogućava izvršenje misija u opasnim ili neprijateljskim okruženjima.

2. Precizno izviđanje ciljeva: FPV dronovi su opremljeni visokokvalitetnim kamerama i senzorima koji omogućavaju precizno izviđanje i identifikaciju ciljeva. Ovo je od suštinskog značaja za vojne operacije kako bi se izbegla kolateralna šteta i osigurala tačnost u napadima.

3. Brzina: FPV dronovi omogućavaju brzu reakciju na promenljive situacije na terenu. Vojska može da lansira dronove u stvarnom vremenu kako bi dobila trenutne informacije o dešavanjima i donela brze odluke.

4. Operacije u Noćnim Uslovima: Mnogi FPV dronovi su opremljeni noćnim vidom i infracrvenim senzorima, što ih čini idealnim za vojne operacije tokom noći ili u uslovima smanjene vidljivosti.

5. Taktika: Korišćenjem FPV dronova, vojska može diverzifikovati svoje taktike i strategije. Mogu se izvesti iznenađujući napadi i izviđačke misije koje bi bile teško izvodljive pomoću tradicionalnih sredstava.

6. Kontrola: FPV dronovi se kontrolišu na daljinu, omogućavajući operaterima da ostanu van opasnosti i da imaju potpunu kontrolu nad dronom tokom misije.

Međutim, upotreba FPV dronova u vojsci takođe izaziva etičke i bezbednosne dileme. Postavlja se pitanje privatnosti i potencijalne zloupotrebe tehnologije za špijuniranje ili napade na civilne ciljeve.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona 1

U zaključku, FPV dronovi su revolucionarna tehnologija u razvoju koja je već transformisala vojne operacije širom sveta. Njihova sposobnost za brzo izviđanje, precizne napade i smanjenje rizika po ljudske živote čini ih dragocenim alatom u savremenoj vojnoj strategiji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave