NaslovnaNovostiUkrajina počela da koristi svoj jedini supersonični bombarder Su-17M3

Ukrajina počela da koristi svoj jedini supersonični bombarder Su-17M3

*** NAJNOVIJI PODACI: Snimljen je poljski Su-17 (vidi se iznad njega putnički avion). Na uvećanom snimku vidi se poljska oznaka. Inače, Ukrajinci su na čuvanju imali 50 Su-17M3, MR4 i UM3. Moguće je da su ih Rusi uništili sve jer su znali gde su im baze čuvanja. “Ukrajinac” koji stoji pored, verovatno je statista.

poljak

Suočeni sa značajnim gubicima u floti ukrajinske taktičke avijacije izazvanim napadima na vazduhoplovne baze Oružanih snaga Ukrajine krstarećim raketama H-101 i kvazibalističkim raketama 9M723-1 Iskander-M, ukrajinske snage su navodno počele aktivnije da koriste svoj lovac-bombarder Su-17M3 sa promenljivom geometrijom krila.

Ranije je ovaj tip aviona korišćen za testiranje pojedinačnih modula avionike za jurišne avione Su-25M1. Lovac bombarder Su-17, avion sovjetske proizvodnje, navodno je primećen u vazdušnom prostoru iznad Ukrajine, kako je otkriveno na proukrajinskom NMFTE nalogu na svom Telegramu. Propratni video je deljen na istoj platformi.

Video prikazuje Su-17 kako preleće iznad ukrajinskog vojnika koji nonšalantno stoji sa rukama u džepovima. Treba napomenuti da ovaj avion pored Ukrajine, poseduje i Poljska.

Su-17M3 pripada višenamenskom taktičkom avionu treće generacije i, uprkos svom zastarelom dizajnu, teška je meta za presretače poput MiG-31BM. Avion ima veliku brzinu leta na zemlji do 1400 km/h, a na velikoj visini do 2300 km/h, što mu obezbeđuje značajnu borbenu stabilnost, posebno pri manevrisanju na povratnom kursu maksimalnom brzinom.

Presretanje takvog cilja na daljinama većim od 150 – 200 km, posebno pri brzini od 2M, postaje teško čak i za rakete R-37M.

Pored toga, mala radarska kontura Su-17M3 obezbeđuje mu slabu vidljivost, sa efektivnom reflektujućom površinom u regionu od 2 – 2,5 kvadratnih metara. Pominje se i mogućnost prilagođavanja Su-17M3 upotrebi klizećih vođenih bombi JDAM-ER, čime se proširuju njegove borbene mogućnosti.

Su-17M3, poznat i kao Su-22M3, je sovjetski/ruski vojni borbeni avion koji je razvijen tokom Hladnog rata. Evo nekoliko ključnih karakteristika i informacija o Su-17M3.

Su-17M3 ukratko

Su-17M3 je razvijen u Sovjetskom Savezu kao nadogradnja na prethodne verzije Su-17. U pitanju je višenamenski lovac-bombarder, sposoban za izvođenje različitih misija, uključujući napade na ciljeve na zemlji i vazdušnu borbu.

Jedna od ključnih karakteristika Su-17M3 je njegovo variabilno krilo, koje omogućava avionu da promeni ugao krila u zavisnosti od uslova letenja. Ovo drastično poboljšava manevarske sposobnosti.

su 17m3
su 17m3

Avion je opremljen turboventilatorskim motorom koji mu daje sposobnost brzog uzlijetanja i manevrisanja tokom leta. Su-17M3 može nositi različite vrste naoružanja, uključujući razne vrste bombi, raketa, i topova.

Za svoje doba, avion je bio opremljen savremenim sistemima avionike koji uključuju radare za praćenje ciljeva, sisteme navigacije i komunikacije. Kao što smo napomenuli, Su-17M3 ima visoku operativnu brzinu, što ga čini efikasnim u brzim taktičkim misijama.

Su-17M3 je bio aktivan u različitim regionalnim konfliktima tokom Hladnog rata i nakon njega. Avion je kasnije doživeo dalje nadogradnje i prerastao u modele kao što su Su-20 i Su-22. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Su-17M3 je ostao u upotrebi u nekim od bivših sovjetskih republika, poput Ukrajini, a i dalje se koristi u nekim zemljama širom sveta.

Su-17M3 predstavlja jednu od važnih faza u evoluciji sovjetskih/ruskih vojnih aviona, donoseći poboljšanja u performansama i sposobnostima u odnosu na prethodne modele.

Su-17

Suhoj Su-17, označen kao [izdelie S-32], je revolucionarni lovac-bombarder koji poseduje krilo promenljivog zamaha. Ova tehnološki napredna letelica, poznata po svom NATO nazivu „Fitter“, proizvedena je isključivo za sovjetsku vojsku. Niz izvoznih varijanti poznati su, pre svega kao Suhoj Su-22 i manje omiljeni Su-20.

Sovjetski Su-17M3,M4

Ova izvanredna serija aviona, koja uključuje Su-17/20/22, proizvodila se između 1967. i 1990. godine. Ima izuzetan servisni rekord, pošto ga je koristio veliki broj vazduhoplovnih snaga. Ruska Federacija je odlučila da povuče svoju flotu 1998. godine.

Iako je Su-17 imao sposobnost da koristi i nuklearno oružje, pokazao je ogromnu svestranost u višestrukim ulogama. Služio je u različitim kapacitetima od pružanja podrške iz blizine do izvođenja kopnenih napada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave