NaslovnaNovostiPresretanje britanske rakete Storm Shadow od strane ruskih sistema protivvazdušne odbrane/elektronskog ratovanja...

Presretanje britanske rakete Storm Shadow od strane ruskih sistema protivvazdušne odbrane/elektronskog ratovanja zabeleženo na videu

Ruski informativni resursi objavili su snimak odraza snažnog raketnog udara, tokom kojeg su korišćene britanske rakete Storm Shadow i američki sistemi HIMARS.

Uprkos ekstenzivnoj upotrebi visokotehnološkog naoružanja, jedan od projektila Storm Shadow, vredan milione dolara, pogodio je praznu čistinu bez nanošenja značajnije štete.

Postoji pretpostavka da je raketa mogla biti oštećena sistemima PVO ili sistemom elektronskog ratovanja, jer je odstupanje od nepoznatog objekta bilo oko 30-40 metara.

Ovaj slučaj pokazuje moguće slabosti savremenih zapadnih visoko preciznih projektila na ruske sisteme, a za uzvrat naglašava efikasnost PVO/elektronskog ratovanja u odbijanju raketnih napada.

Kako primećuju „Vojni dopisnici ruskog proleća“, video-snimak je zabeležio masovni napad u pravcu grada Tokmak i drugih naselja Zaporoške oblasti.

Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem, Storm Shadow. Nije isključeno da je ovo u pitanju na priloženom video snimku.

Ruski vojni analitičar Aleksej Leonkov otkrio je ovu informaciju u intervjuu izdanju Izvestija.

Međutim, ruski vojni analitičar nije ostavio utisak da ruska vojska ne može da se nosi sa ovim pretnjama, pa je precizirao da su ruski odbrambeni sistemi uspeli da identifikuju i presretnu ove rakete.

„Prilikom prve upotrebe projektila Storm Shadow, ukrajinska vojska je koristila pametnu taktiku. U ofanzivi na Lugansk, ove krstareće rakete bile su deo talasa vazdušnih napada, što je predstavljalo novi izazov za nas. Kao rezultat toga, nekoliko projektila Storm Shadow je uspelo da stigne do Luganska. Međutim, kada smo precizno analizirali situaciju, pokrenute su akcije presretanja“, detaljnije navodi Leonkov.

Rusi priznaju: Ukrajinci koriste mamce raketa Storm Shadow

Leonkovove primedbe bile su odgovor na izveštaj o raketnom napadu na Sevastopolj 30. oktobra. Informacija koja se juče pojavila u ruskoj štampi sugeriše da su četiri ukrajinska aviona orkestrirala napad na Sevastopolj, od kojih je svaki nosio po dve rakete Storm Shadow. 

Pored toga, ukrajinske snage su aktivirale nekoliko mamaca sa kopna koji su imitirali karakteristike ovih krstarećih raketa kako bi obmanuli PVO.

oboreni storm shadow
oboreni storm shadow i ruska novinarka

Takođe, Rusi tvrde da su rakete sa velikom preciznošću presreli ruski PVO sistemi, ali i da su čak pravili razliku između pravih i mamaca.

„30. oktobra, oko 13 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao da napadne ciljeve na teritoriji poluostrva Krim sa osam krstarećih raketa Storm Shadow. Tokom odbijanja napada sistema PVO u borbenoj službi, sve rakete su oborene“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Prema lokalnim vlastima, dve rakete su oborene iznad Sevastopolja. Njihovi ostaci pali su na školu na severu grada, gde je jedna osoba povređena.

Ukrajinska strana pak tvrdi da je protivvazdušni raketni sistem S-300 oštećen nakon raketnog napada koji je izveden na rejon Saki na poluostrvu Krim, u jutarnjim satima 30. oktobra, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na Telegram kanal „Astra“, a kredibilitet ovog izvora procenite sami.

Poznati ruski vojni stručnjak i urednik časopisa Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov izjavio je da su ruski raketni sistemi u Siriji pokazali svoju sposobnost da obaraju rakete Storm Shadow koje je London poslao u Kijev.

Leonkov je naveo da je Storm Shadow raketa koja može da pogodi i stacionarne ciljeve. „Naši raketni sistemi su se prvi put suočili sa njima tokom napada na Damask 14. aprila 2018. Te rakete su tada oborene“, primetio je ekspert.

Ruski vojni zvaničnici su 2018. godine obavestili medije da su presreli oko 71 krstareću raketu koju su ispalile američke, britanske i francuske snage.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

2 KOMENTARA

  1. Ne brini neće, za pola oružija koje koriste su dobili nadoknadu za vršenje “reciklaže” po svojoj zemlji, i te same rakete su stariji modeli koje je ispalo jeftinije “pokloniti” nego modernizovati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave