NaslovnaNovostiPoljsko vazduhoplovstvo dobilo deveti i deseti južnokorejski lovac FA-50GF

Poljsko vazduhoplovstvo dobilo deveti i deseti južnokorejski lovac FA-50GF

Poljsko ratno vazduhoplovstvo dobilo je još dva nova južnokorejska lovca FA-50GF, čime je ukupan broj letelica porastao na deset. Ovo je saopštila pres služba poljskog Ministarstva nacionalne odbrane.

Deveti i deseti laki borbeni trenažeri FA-50GF stigli su u Poljsku, a puštanje u rad ovih aviona počelo je u bazi poljskog vazduhoplovstva u Minsku Mazovjeckom. U međuvremenu, poljsko vazduhoplovstvo još nema pilote sposobne da samostalno upravljaju ovim avionima.

Prema dostupnim informacijama, Poljska će do kraja godine dobiti još dva aviona u ovoj konfiguraciji. Ukupno, prema prvom ugovoru, poljsko vazduhoplovstvo će dobiti 12 lovaca u modifikaciji FA-50GF (Gap Filler, popunjavanje praznine). Modifikacija „GF” blisko replicira proizvodnu verziju lovca FA-50 Block 50 proizvedenog za južnokorejsko vazduhoplovstvo.

Po drugom ugovoru, Poljska će dobiti još 36 lovaca, ali samo u modifikaciji FA-50PL, koja je što više sličnija južnokorejskom FA-50 Block 20. O datumima isporuke još ništa nije saopšteno, ali je ranije bilo izjavio je da će za to biti potrebno „mnogo godina“. Ugovor o nabavci 48 južnokorejskih aviona potpisan je u septembru 2022. godine.

Korean Aerospace Industries (KAI) objavila je prve fotografije lakih lovaca KAI FA-50 namenjenih poljskom vazduhoplovstvu u martu mesecu ove godine.

fa 50gf
fa 50gf

Borci u modifikaciji FA-50GF opremljeni su topom A-50 kalibra 20 mm kompanije General Dynamics sa 205 metaka i mogu biti opremljeni nevođenim raketama Hidra 70, bombama Mk 82, Mk 83, uključujući i one opremljene JDAM modulima koji omogućavaju korekciju leta pomoću GPS/INS navigacije i Pavevai II, korišćenjem laserskog navođenja.

Viseći kontejner AN/AAK-33 Sniper se koristi za osvetljavanje ciljeva laserskim snopom. Naoružanje za borbu protiv vazdušnih ciljeva predstavljaju rakete AIM-9 Sidewinder.

FA-50GF ukratko

FA-50GF je varijanta višenamenskog borbenog aviona T-50 Golden Eagle (골든이글), koji je razvijen u Južnoj Koreji. FA-50GF je prilagođena verzija aviona namenjena za izvođenje napada na zemlju i podršku kopnenim snagama.

Ovaj avion je opremljen naprednim avionskim sistemima i tehnologijama za izviđanje, nadzor i napad. Ima sposobnost nošenja različitog naoružanja, uključujući rakete vazduh-zemlja, vazduh-vazduh kao i vođene bombe. FA-50GF takođe ima integrirane senzore za ciljanje i izviđanje, kao i napredan avionski elektronski sistem za upravljanje.

FA-50GF je razvijen kako bi podržao vojne operacije na tlu, uključujući izvođenje vazdušnih udara, uništavanje ciljeva na zemlji i podršku kopnenim snagama. Takođe može obavljati zadatke kao što su izviđanje, osmatranje i prepoznavanje ciljeva.

kai fa 50 namenjen poljskoj
KAI FA-50 namenjen Poljskoj

Ovaj lovac se koristi u južnokorejskim oružanim snagama kao sredstvo za podršku kopnenim operacijama i obavljanje napada na ciljeve na zemlji. FA-50GF je deo modernizacije južnokorejskog vojnog vazduhoplovstva i doprinosi jačanju njihovih sposobnosti u oblasti vazduhoplovne borbe i kopnene podrške.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave