Naslovna Novosti Vojna aktivnost Kine i Sjedinjenih Država u Tajvanskom moreuzu značajno porasla

Vojna aktivnost Kine i Sjedinjenih Država u Tajvanskom moreuzu značajno porasla

0
mirage2000 tajvan
mirage 2000 tajvan
google news

Vojna aktivnost Kine i Sjedinjenih Država u Tajvanskom moreuzu je značajno porasla. Samo u oktobru ove godine zabeleženo je nekoliko incidenata u vezi sa demonstracijom sile kako Pekinga tako i Vašingtona u vodama Južnog kineskog mora.

Lovac J-11 kineske narodnooslobodilačke armije napravio je opasan manevar pored američkog bombardera B-52H Stratofortress, saopštila je američka indo-pacifička komanda (INDOPACOM) 24. oktobra ove godine.

Eksperti ističu samo neke od najzapaženijih akcija Sjedinjenih Država i Kine u ovom regionu. Konkretno, od 26. oktobra oko Tajvana su primećena 182 aviona kineskog vazduhoplovstva. Štaviše, skoro polovina njih je prešla srednju liniju u Tajvanskom moreuzu.

Kineska avijacija je već 29. oktobra izvela manevre u blizini Tajvana koje je Zapad označio kao nebezbedne. Upravo je na današnji dan kineski avion ispalio rakete u blizini kanadskog helikoptera, koji se u to vreme nalazio u Južnom kineskom moru.

Zauzvrat, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan izveli su vežbe vazdušnih snaga velikih razmera. Istovremeno, stručnjaci skreću pažnju da se to dogodilo prvi put i da je rezultat nedavnog zbližavanja Seula i Tokija.

kineski lovac j 11 zamalo udario u americki avion iznad juznog kineskog mora
kineski lovac j 11 zamalo udario u americki avion iznad juznog kineskog mora

Od 4. novembra američka mornarica izvodi vežbe u Južnom kineskom moru. U njima su učestvovali nosač aviona USS Ronald Reagan i USS Carl Winson. Samo dan ranije u vodama se pojavio kineski nosač aviona Šandong.

Posmatrači skreću pažnju na to da će sledeće godine na ostrvu biti održani izbori i predviđaju značajan porast vojnih aktivnosti u regionu i od strane SAD i Kine.

Tajvanske vlasti: sa zabrinutošću posmatramo akcije kineske grupe nosača aviona u Tajvanskom moreuzu

Tajvanska vojska poslala je svoje snage da nadgledaju kineske pomorske snage predvođene nosačem aviona Šandong koje prolaze kroz Tajvanski moreuz. Ovo je saopšteno od zvaničnog predstavnika tajvanskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju ministarstva se navodi da je eskadrila koju predvodi Šandong ušla u Tajvanski moreuz prošle srede, krenuvši na sever, ali držeći se „kineske strane“ srednje linije plovnog puta.

Ranije u aprilu ove godine, Šandong je učestvovao u kineskim vojnim vežbama oko Tajvana, a prošlog meseca je ponovo ušao u Tihi okean.

Kina kaže da Tajvanski moreuz nije međunarodni plovni put i da kineski brodovi imaju pravo da tamo budu. Međutim, ovu činjenicu osporavaju i Tajvan i njegov pokrovitelj, Sjedinjene Države.

Osim toga, Vašington često šalje ratne brodove kroz moreuz. To se dogodilo, na primer, prošle nedelje. Moreuzom je prošao američki brod u pratnji kanadske fregate.

Od četvrtka ujutro, grupa kineskih nosača nastavila je da se kreće na sever, saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana.

sandong kineski nosac aviona
sandong kineski nosac aviona

Tajvan šalje ‘odgovarajuće’ snage za nadzor, dodao je predstavnik Ministarstva odbrane kineskog samoupravnog ostrva, ne ulazeći u detalje.

Drugi američki saveznik iz regiona je Japan, Iz Tokija su saopštili u ponedeljak da su Šandong i drugi kineski ratni brodovi otplovili ka Južnom kineskom moru nakon devet dana vežbi amfibijskog sletanja u Pacifiku.

Tajvan se više puta žalio da ne samo brodovi kineske ratne mornarice, već i avioni kineskog vazduhoplovstva prelaze srednju liniju Tajvanskog moreuza. Linija, koja je uslovno podela pomorske teritorijalne granice sa Kinom, prema Tajvanu.

Kina, koja nikada nije bežala od upotrebe sile da bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, nedavno je povećala svoje vojne aktivnosti u blizini ostrva kao odgovor na ono što naziva dosluhom između Tajvana i Sjedinjenih Država.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version