Naslovna Novosti Kineski lovac J-11 proleteo na tri metra od američkog nuklearnog bombardera B-52H...

Kineski lovac J-11 proleteo na tri metra od američkog nuklearnog bombardera B-52H Stratofortress

29
kineski lovac j 11 proleteo na tri metra od americkog nuklearnog bombardera b 52h stratofortress
kineski lovac j 11 proleteo na tri metra od americkog nuklearnog bombardera b 52h stratofortress
google news

Lovac J-11 kineske narodnooslobodilačke armije napravio je opasan manevar pored američkog bombardera B-52H Stratofortress, saopštila je američka indo-pacifička komanda (INDOPACOM).

Incident se dogodio 24. oktobra 2023. iznad Južnog kineskog mora. Kineski avion pokušao je da presretne B-52H Stratofortress i doleteo je na tri metra od američkog nuklearnog bombardera. INDOPACOM je odmah ponašanje kineskog pilota nazvao nesigurnim i neprofesionalnim.

Takve situacije se dešavaju veoma često. U izveštaju američkog Ministarstva odbrane navodi se da je od jeseni 2021. do jeseni 2023. bilo 180 slučajeva “neprofesionalnog i rizičnog ponašanja kineskih aviona na nebu”. Napominju da je u pitanju veća brojka nego u celoj prethodnoj deceniji.

Na objavljenom snimku se vidi kako se J-11 približava B-52H Stratofortress, na trenutak nestaje, a zatim se ponovo pojavljuje. Incident je bio jedinstven jer je kineski lovac izveo “nebezbedan manevar” u blizini strateške letelice, koja može da nosi nuklearno oružje.

Interesantan je i narativ celog događaja u svim američkim medijima, gde se niko ne pita šta traži nuklearni bombarder u, sam naziv kaže, “Južnom kineskom moru”.

Inače, početkom ove godine, prva grupa od pet žena koje su se obučavale na lovcu J-11B u Kini je uspešno izvela svoje prve solo letove, čime su sertifikovane da upravljaju avionom J-11B. Dakle nije isključeno da je avionom upravljala kineskinja.

Ukratko o J-11 kineskom lovcu

Nebo iznad Kine odiše prisustvom modernog ratnog vazduhoplovstva, a jedan od ključnih igrača u tom nebu je kineski lovac J-11. Razvijen na temeljima Sovjetskog Su-27, J-11 je postao simbol tehnološkog napretka i sposobnosti vojne avijacije Kine.

prve zene piloti j 11b
prve zene piloti j 11b

J-11 ima korene u slavnom sovjetskom lovcu Su-27 Flanker. Kina je stekla prava za proizvodnju Su-27 od Rusije, a zatim razvila domaću verziju pod nazivom J-11. Ovaj proces je rezultirao avionom koji objedinjuje moćne karakteristike sovjetskog nasleđa sa kineskim inženjerskim inovacijama.

J-11 odlikuju karakteristike višenamenskog lovca sa impresivnim karakteristikama agilnosti, brzine i sposobnosti nosivosti raznolikog naoružanja. Opremljen modernom avionskom opremom, J-11 može efikasno izvršavati različite vojne zadatke, uključujući i vazdušne i zemaljske operacije.

Postoje različite varijante J-11, svaka sa svojim specifičnostima i unapređenjima. J-11A, J-11B i druge verzije imaju svoje specifične karakteristike koje ih čine prilagodljivim za različite tipove misija. Avion se pokazao kao ključni deo Ratnog Vazduhoplovstva Kine, pružajući značajan doprinos vazdušnoj nadmoćnosti i odvraćanju.

Njegova prisutnost u vazdušnim snagama svedoči o strateškom fokusu Kine na jačanje svojih vojnih kapaciteta. Saradnja između Kine i Rusije u vezi sa J-11 donela je kontroverze u oblasti prava intelektualne svojine. Pitanja kopiranja i korišćenja ruskih tehnologija često prate razvoj kineskih vojnih sistema.

j 11b
j 11b

Kroz kontinuirane nadogradnje i evoluciju, J-11 ostaje ključni igrač u dinamičnom pejzažu kineskog ratnog vazduhoplovstva.

29 KOMENTARA

  1. __Bilo bi bas fino da kinezi I rusi odrade jednu vezbu u mexiko zalivu cisto da vidimo reakciju, ono, kao briga za medjunarodne vode I bezbedna plovidba bla.😂

  2. Ма немојте да се заватавате. Тај маневар је извео искусан пилот да би аметоканцима саопштио да му ту није место!! И то Американци одчично знају. А новинари пишу шта им се нареди!!

  3. Sta ako je bio americki avion u medjunarodnim vodama i sta bi bilo da su ga srusili a u njemu atomske bombe,nebi bilo verovatno tada deo Kine na mapi. Svi se radujete tom dogadjaju a posledice nisu bitne.

    • Ti ili nisi zdrav ili si još mali dok ovako pišeš. Glupo mi da ti objašnjavam pa pitaj starije ili pi lekove ali više ne piši komentare da ti se ne smeju ljudi.

  4. Južnokinesko more,pripada kinezima i normalno je da ga J 11 presretne i udalji.To što J11 ,liči na SU 27,je ništa novo,saradnja sa RF.Srpska avijacija bi trebalo da sa RF,napravi sporazum o kupovini ruskih aviona 4+ i pete generacije MIG 31/35, ili SUH.35.Naši piloti već lete na ruskim,i ne treba im dodatna obuka ,kao ni servisiranje.Pogrešna odluka AV,Makron je poltron i neko ko se okreće kako vetar duva.

    • Ne znas geografiju. Juzno kinesko more ima samo to u nazivu, a dele ga nekoliko drzava i postoje teritorije medjunarodnih voda. Lako je prici sa lovcom na bombardera. Sto ne probaju prici F22 Raptoru, ili F35?

      • Ti što sve znaš reci šta će tamo nuklearni bombarder pogotovo Američki ?! A što se tiče f22, raptora i f35 to ćete tek videti vremenom.Biće isto kao i sa ne vidljivim samo što je on bio mnogo napredniji od pomenutih.I opet je završio u oranju. Američka tehnologija je kao i reklame.Ako još verujete u reklame onda se nadajte. Biće još oranja i delova pa ćete skuplati po njivama krila i delove i raptora i ovih f-ova “opakih mašina”…

  5. Trebalo bi da Kinezi pošalju svoje avione da patroliraju duž obale Kalifornije pa da vidimo da li Ameri smeju da im priđu na tri metra.

      • Шта ће тамо када је то америчка обала, ваљда је то питање, а не Прпа, пријатељу. Као и – шта ће Амери на кинеским обалама? Наплатиће им све Кинези са каматом, имам неки лош осјећај.

  6. Изнад Кинеског мора?
    Докле ће да провоцирају и нарушавају мир амерички авиони???

  7. Ako je nesigurno i ne profesijonalno 3 metra svaka čast pilota,a što kur baraat američki avioni tamu, sruši gi kako što Srbija gi rušeše nevidlivite nivni avioni

    • Zato sto j. kinesko more nije samo kinesko i dele ga nekoliko drzava, a ima i medjunarodne vode. Od tih nekoliko drzava, sve su americki saveznici. Uci i citaj geografiju.

    • Slazem se sa tobom ali AV je najavio kupovinu francuskih rafala 4.generacije….od satanista iz amerike nikad nismo kupovali bilo sta za vojsku osim stp su nam donirali one hamere.bilo bi extra kad bi kupili su 27 ili j11

  8. Koliko ja razumem, nije on “pokušao” da predretne B52, već ga je uspešno presreo.
    I šta će američki bombatder u Južnom kineskom moru??

  9. Како су се само усудили Кинези да се у кинеском мору приближе Американцима?

    • Понашају се непрофесионално и крајње анти амерички. Безобразалук.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version