NaslovnaNovostiUkrajinska vojska sada gubi položaje u blizini Bahmuta, za koje se borila...

Ukrajinska vojska sada gubi položaje u blizini Bahmuta, za koje se borila šest meseci

Nedavno je ruska vojska krenula u ofanzivu na južnim i severnim bokovima Artjomovskog (bivšeg Bahmuta) fronta. Ukrajinski izvori i vojni komandanti potvrđuju da ukrajinske snage gube teritoriju za koju se bore od juna.

Na jugu su Oružane snage Ruske Federacije ušle u pokrenute protivnapade i približile se selu Kleščejevka. Oružane snage Ukrajine (OSU) već nekoliko meseci pokušavaju da probiju selo i pravac na istok. Kao rezultat ruskih napada, ukrajinske snage su bile prinuđene da se povuku i napuste svoje položaje severno od sela i pređu u odbranu.

Prema poslednjim izveštajima sa fronta, nakon masovnog artiljerijskog granatiranja, ruske snage su ušle u porušeno naselje i vode se borbe u Kleščejevki. Selo je uglavnom u sivoj zoni.

Pošto je teško oštećeno u borbama, u objektima gotovo da i nije ostalo uporišta. OSU i dalje kontrolišu dominantnu visinu zapadno od Kleščejevke. Da bi preuzela kontrolu nad ruševinama sela, ruska vojska mora ponovo da zauzme visinske tačke i počisti okolna područja.

U sivoj zoni je i selo Andrejevka, dok Kurdjumovka ostaje pod ruskom kontrolom.

Ruske snage su pre nekoliko dana takođe izvršile napade severno od, nekada Bahmuta, a ukrajinska komanda je bila prinuđena da prebaci neke snage sa južnog boka na sever. Kao rezultat toga, ukrajinska odbrana kod Klesčejevke i Andrejevke je bila oslabljena. Nedavni napadi iz Berhovke omogućili su ruskoj vojsci da napreduje 1,5 km u oblasti akumulacije i da se približi Bogdanovki.

Jedan od glavnih razloga za ruske taktičke uspehe u oblasti Artjemovsk je verovatno rusko napredovanje oko Avdijivke u pravcu Donjecka. Pretnja od opkoljavanja primorala je komandu oružanih snaga Ukrajine da prebace deo rezervi grupe Artjemovsk u pravcu Avdijivke. S druge strane, ruska vojska je iskoristila situaciju.

Na levoj obali reke Dnjepar kod sela Krinki u Hersonskoj oblasti, OSU napredovle

Ukrajinska komanda redovno pokušava da prebaci male grupe trupa u ovu oblast, pokazujući spremnost da manji mostobran pretvori u punopravni. Ovo primorava ruske snage da koriste svoje rezerve na ovom delu fronta.

Na obe strane se vodi žestoka bitka. Oružane snage Ukrajine, ako žele da vode ofanzivne operacije u ovoj oblasti, moraju da akumuliraju najmanje dva bataljona za izvođenje jurišnih napada.

Ako ukrajinske oružane snage nastave da uspešno napreduju, odmah će biti potrebne dodatne snage, međutim, tamo logistika veoma složena. Prilikom proširenja mostobrana, Ukrajincima je potrebno više teškog naoružanja, kao i zalihe za proširenu grupu, ali je to izuzetno teško uraditi uz pomoć čamaca.

Dakle, sadašnji „obim” ukrajinskog iskrcavanja je u izvesnoj meri idealan za zadatke koji stoje pred Oružanim snagama Ukrajine: izvlačenje Rusa pod vatrom sa desne obale, nanoseći im stalne i značajne gubitke.

Kakav bi mogao biti odgovor ruskih oružanih snaga? Jedna od očiglednih je koncentracija naoružanja – artiljerije i avijacije – do nivoa koji obezbeđuje kontinuirano uništavanje OSU do cele dubine područja koje oni zauzimaju.

Za Ruse, takva taktika će najbolje rešiti problem Krinkovskog mostobrana. Sada se za njegovo suzbijanje koristi jedva polovina potrebnog broja artiljerije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave