Naslovna Novosti SAD razvijaju novi lovac: F-7 – namenjen da zameni stare verzije legendarnog...

SAD razvijaju novi lovac: F-7 – namenjen da zameni stare verzije legendarnog F-16

2
t 7a red hawk
t 7a red hawk
google news

F-16 Fighting Falcon je najpopularniji avion na svetu i vrlo verovatno najviše reklamiran ikada. Čak i danas postoje brojne porudžbine, a najnaprednija verzija je F-16 Block 70/72 Viper, avion koji integriše nešto od tehnologije V-generacije iz F-35 Lightning II.

Što se tiče starih verzija F-16, Amerikanci planiraju da ih zamene razvojem nove letelice. Reč je o projektu F-7.

Prema američkom izdanju Breaking Defense, zvaničnik iz Vazduhoplovstva otkrilo je da SAD razmatraju novu vrstu platforme pod nazivom F-7. Novi avion će biti baziran na trenažnom avionu T-7A Red Hawk koji je razvio Boeing.

Međutim, američki zvaničnik je naveo da do sada nije bilo razgovora sa Boingom o projektu F-7 i odbio je da ulazi u više detalja o novom avionu.

U kontaktu od citiranog izvora, Boeing je samo naveo da su vodili razgovore sa nadležnima iz vazduhoplovstva SAD o budućnosti trenažera T-7, koji bi trebalo da bude osnova razvoja F-7.

T-7A Red Hawk, novi avion za obuku američkih pilota

T-7 u verziji Red Hawk, je najnoviji avion za obuku pilota američkog ratnog vazduhoplovstva koji odaje počast zaostavštini legendarnih Tuskegee Airmen-a, prve eskadrile afroameričkih pilota u borbenim misijama tokom Drugog svetskog rata.

boeing saab t-7a red hawk
boeing saab t-7a red hawk

T-7A Red Hawk, koji proizvodi Boeing, uvodi mogućnosti koje pripremaju pilote za letelice pete generacije, uključujući: veliku G-silu, upravljanje informacijama dobijenim od senzora, uglom napada, noćnim operacijama i informacijama vazduh-vazduh razmenjuju vazduh i vazduh-zemlja.

T-7A ima duple repove koji obezbeđuju zavidnu manevarsku sposobnost pri malim brzinama, omogućavajući mu da leti na način koji više odgovara zahtevima realnih uslova. Posebno je dizajniran za obuku pilota za avione pete generacije.

Jedinstveni motor ovog aviona generiše skoro tri puta veću snagu od dvostrukih motora bivšeg trenažnog aviona T-38C Talon koji će u potpunosti zameniti.

U septembru 2018. godine, Boingu je dodeljen ugovor vredan 9,2 milijarde dolara za isporuku 351 aviona T-7A, 46 simulatora letenja i prateće opreme za potpunu zamenu flote T-38C koju je američko vazduhoplovstvo koristilo 57 godina za obuku pilota.

Prvi avioni T-7A i simulatori stižu u vazduhoplovnu bazu San Antonio-Randolf u Teksasu do kraja 2023. godine. Sve baze za obuku leta će na kraju preći sa T-38C na T-7A. Ove baze su: Američka vazduhoplovna baza Kolumbus u Misisipiju; Američka vazduhoplovna baza Laflin u Teksasu; Američka vazduhoplovna baza Šepard u Teksasu i američka vazduhoplovna baza Vens u Oklahomi.

Očekuje se da će ovaj avion igrati ključnu ulogu u obuci budućih vojnih pilota i pripremi za složene borbene operacije.

2 KOMENTARA

  1. Па они ако не ратују против некога припашће јер они не знају друго ни да раде…да им није увезених стручњака..јад и беда од народа…

  2. А кај ће вам више толико нових оружја п..да вам материна, кад се и са овим што имате могжете пет пута поубијати сви заредом?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version