Naslovna Novosti Američke baze u plamenu: SAD pod salvom iranskih balističkih raketa i dronova...

Američke baze u plamenu: SAD pod salvom iranskih balističkih raketa i dronova u Siriji i Iraku; F-15 dejstvovao

0
f 15ex
f 15ex
google news

SAD su izvele vazdušne napade sa dva F-15 na položaje Iranske garde u Siriji, a Teheran je odmah odgovorio: proiranske snage, sirijska vojska i iračke milicije napale su američke baze i položaje u Siriji i Iraku.

Iranci su gađali američke baze dronovima kamikaza i balističkim projektilima. Posebno se ističe napad iračkih milicija iranskom balističkom raketom Fath/BM-120 lansiranom sa prepravljenog civilnog kamiona.

Čini se da su Iranci razvili nešto slično ruskom raketnom sistemu Club-K.

club k
Ruski Club-k

Ukupno su pogođene dve američke baze u selu Deir ez-Zor, vazduhoplovna baza Al-Harir u severnom Iraku, dok je američka vazdušna baza Ain al-Asad zapadno od Bagdada pogođena 3 puta, kao i američka patrola sa IED u Mosulu.

Amerikanci navode da ima ranjenih, ali nema mrtvih. Američki izvori, međutim, govore o „gubitcima“ koji se ne objavljuju u nastojanju da situacija dalje ne eskalira. Iz tog razloga javlja se dosta prtužbi na politiku predsednika Bajdena. Pripisuju mu „mlaku” reakciju.

Na primer, idalje nije bilo odgovora SAD nakon što su Huti oborili MQ-9 „Reaper“.

Zvaničnik američke odbrane otkrio je da je bilo čak 46 napada na američke snage u Iraku i Siriji od 17.10. To je izjavio juče nakon dejstvovanja F-15.

Udar F-15 na iranske objekte u severnoj Siriji

SAD su napale objekte u istočnoj Siriji koje koriste iranski Korpus garde Islamske revolucije i srodne grupe, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin. Napad su izvela dva F-15 na skladište oružja u znak odmazde za napade na američko osoblje u Siriji i Iraku.

„Posle serije napada na Amerikance u Iraku i Siriji, snage Centralne komande SAD (USCENTCOM) izvele su vazdušni udar na objekat u Siriji koji koriste iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) i srodne grupe.”

Preduzećemo sve neophodne mere da odbranimo naš narod od onih koji su odgovorni za napade i odgovorićemo u vreme i na mestu koje odaberemo“, navodi se u saopštenju Centralne komande Sjedinjenih Država.

Prema rečima ministra odbrane, napad je „režirao američki predsednik Džo Bajden kako bi jasno stavio do znanja da će Sjedinjene Države braniti svoje interese“. Kao što imamo prilike da vidimo, izborna kampanja u SAD uveliko traje.

Lojd Ostin je dodao da su SAD „potpuno spremne da preduzmu dalje neophodne korake da zaštite naše ljude i naše objekte. Pozivamo na eskalaciju“, napominjući da će američko osoblje nastaviti da sprovodi misije protiv ISIS-a u Iraku i Siriji.

Ovo je drugi put u nekoliko sedmica da su američke oružane snage iz vazduha napale instalaciju u istočnoj Siriji za koju kažu da je povezana sa Revolucionarnom gardom, elitnim telom iranske vojske, i oružanim organizacijama bliskim Teheranu.

Irak: Meta napadnih patrola i vojnih baza američkih snaga

Bomba je eksplodirala na putu u blizini Mosula dok je zajednička patrola američkih snaga i iračke agencije za borbu protiv terorizma prolazila pored, saopštila su dva bezbednosna izvora.

Gotovo istovremeno se saznalo da su izvršena dva napada naoružanih, bespilotnih letelica na dve vazdušne baze u kojima su stacionirane američke snage: jedna je bila u bazi Harir u severnom Iraku, a druga u Ain al-Asadu u centralnom Iraku.

Portparoli američke ambasade u Bagdadu i međunarodnih snaga koje predvode SAD stacionirane u Iraku nisu odmah dali saopštenja.

Zanimljivo je da je napad na američku vojnu bazu usledio dan nakon što su tamo stigla skoro dva bataljona američkih marinaca. Ovo uprkos činjenici da je 2021. godine američko vojno-političko rukovodstvo povuklo glavne snage marinaca iz Iraka, ostavivši značajno manje vojnika.

Ono što takođe privlači pažnju jeste da je ovo drugi napad u jednom danu na američku vazdušnu bazu Al Harir u Iračkom Kurdistanu.

Bazu je sinoć pogodio dron, čija je eksplozija oštetila američki udarno-izviđački dron MQ-1C Grey Eagle i infrastrukturu vojnog objekta. Drugi udar je ponovo oštetio infrastrukturu. Na terenu vojnog objekta izbio je požar.

Sirijska vojska napala američke snage u Deir ez Zoru

Borbe su izbile u provinciji Deir ez-Zor između sirijskih i kurdskih snaga koje podržavaju američke trupe. Najintenzivnija neprijateljstva su zabeležena u oblasti naftnih i prirodnog gasnih polja, koje kontrolišu američke trupe.

Posebnost ovih borbi je da se pored malokalibarskog naoružanja koriste i protivtenkovski raketni sistemi, MANPADS, bacači granata, uključujući AGS, teška artiljerija i minobacači.

Sirijske snage pucaju sa istoka na položaje SAD i Kurda koji se nalaze na istočnoj obali reke Eufrat. Napominje se da su borbe počele u oblasti reke Eufrat od Damaska. Uzrok neprijateljstava bio je američki vazdušni napad na istočna naselja Deir ez Zora.

Prema arapskim medijima, američka vojska je takođe pogodila iranski restoran i skladište oružja na putu Port Said. Proiranske snage odgovorile su raketnim napadom na naftno polje El Omar, koje je pod okupacijom SAD.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version