Naslovna Novosti Huti oborili američki borbeni dron MQ-9 za koji tvrde da je podržavao...

Huti oborili američki borbeni dron MQ-9 za koji tvrde da je podržavao Izrael [VIDEO]

0
kub
kub
google news

Huti (Ansar Alah) u Jemenu su kasno 8. novembra objavili da su oborili borbeni dron Sjedinjenih Država kod obale arapskog poluostrva, rekavši da je bio raspoređen u cilju podrške Izraelu.

„Naša protivvazdušna odbrana uspela je da obori američki MQ-9 dok je vršio neprijateljske aktivnosti nadzora i špijunaže u jemenskim teritorijalnim vodama kao deo američke vojne podrške Izraelu“, navodi se u saopštenju te grupe, koja je saveznik Irana. Huti su objavili snimak napada na MQ-9.

Zvaničnici američke odbrane kasnije su potvrdili da je oboren MQ-9, rekavši da je dron funkcionisao u međunarodnom vazdušnom prostoru i iznad međunarodnih voda kada je bio gađan.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da je dron verovatno oboren sovjetskim sistemom protivvazdušne odbrane 2K12 Kub, koji ima domet od 22-25 kilometara.

Bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredni dronovi mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa.

Huti, koji kontrolišu veliki deo Jemena i drže veliki arsenal raketa i dronova, deo su takozvane „Osovine otpora“ koju podržava Iran i koja se suprotstavlja Izraelu.

Od izbijanja rata u palestinskom pojasu Gaze, Huti su pokrenuli najmanje pet napada raketama i dronovima na Izrael. Poslednji od ovih napada bio je 6. novembra.

Huti su u prošlosti u nekoliko navrata oborili američke dronove, ali se Vašington uzdržao od odgovora. Ovog puta bi SAD mogle na neki način da odgovore te da potvrde još jednom bezuslovnu podršku Izraelu.

mq 9 reaper
mq 9 reaper

Udarna grupa nosača Dwight D. Eisenhower i grupa za spremne amfibije Bataan, koje su obe u Crvenom moru, mogu da pokrenu napade ili udare na ciljeve u Jemenu. Međutim, to neće odvratiti Hute, prekaljene u borbi, koji bi mogli eskalirati gađanjem američkih ratnih brodova.

Najpoznatiji slučaj obaranja ovog drona se odigrao 14. marta, kada je američko vazduhoplovstvo objavilo saopštenje u kojem je izvestilo da je ruski borbeni avion Su-27 oštetio izviđački dron MQ-9 koji je leteo u Crnom moru, usled čega je dron morao da “bude potopljen“.

Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

Huti ne prestaju sa napadima na Izrael

Operacija je bila četvrta značajna i biće ih još, rekao je portparol vojske Huti Jahja Šari u televizijskoj izjavi. Šari je rekao da će se napadi i obaranja nastaviti sve dok “agresija Izraela” ne prestane, misleći na rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

jemenski huti
jemenski huti

Podsetimo, Huti su zvanično objavili rat Izraelu, najavljujući napad velikih razmera balističkim, krstarećim projektilima i bespilotnim letelicama na izraelske ciljeve.

Jemen je prva zemlja koja je ušla u rat protiv Izraela. To znači da je snagama koje čine „Osovinu otpora“ naređeno da eskaliraju i postepeno uđu u rat sa Izraelom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version