Naslovna Novosti Usled patroliranja supersoničnih MiG-31K iznad Crnog mora, američki izviđački dron RQ-4B promenio...

Usled patroliranja supersoničnih MiG-31K iznad Crnog mora, američki izviđački dron RQ-4B promenio kurs

31
mig 31 nosi kindzal
mig 31K nosi kindzal
google news

Nakon početka patroliranja vazdušnim prostorom kod poluostrva Krim avionima MiG-31K/I, američki izviđački dronovi deluju daleko od granica Ruske Federacije.

Usled aktivnosti vojne avijacije Ruske Federacije, američki istraživački dron RQ-4B Global Hawk bio je prinuđen da promeni putanju leta iznad Crnog mora.

Podaci o rezultatima patrola ruskih borbenih aviona iznad Crnog mora dobijeni su pomoću izvora Flightradar24. Ranije je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin lično naredio početak svakodnevnih patrola nad Crnim morem od strane supersoničnih presretača MiG-31K/I naoružanih hipersoničnim raketnim sistemom Kindžal.

Dodatni efekat operacija koje izvode ovi avioni je psihološki pritisak na neprijatelja. Dakle, svako poletanje supersoničnog presretača MiG-31K/I naoružanog Kindžalom prati i aktiviranje uzbune za vazdušnu opsanost širom Ukrajine. Sreda nije bila izuzetak, oko 14:00 sirene su se oglasile u svim regionima zemlje.

Ukrajinska vojska zazire od ruske vojne avijacije

Važno je napomenuti da ukrajinsko vojno osoblje veoma zazire od ruske vojne avijacije. Prema rečima komandanta patrole sa pozivnim znakom „Leši“, nakon što su čuli buku aviona koji se približava, vojnici Oružanih snaga Ukrajine brzo napuštaju bojno polje u potrazi za skloništem i napuštaju vojnu opremu.

Ukrajinski pilot je napomenuo da ruska avijacija deluje u zoni specijalne vojne operacije danonoćno, gađajući različitim vrstama raketa koncentracije neprijateljskih snaga, kao i oklopna vozila. „Lešijeva“ priča je objavljena na Telegram kanalu Ministarstva odbrane Rusije.

Američki špijunski dron tipa RQ-4B Global Hawk evoluirao je u sredu u jugozapadnom delu Crnog mora, severno od turskog grada Eregli. Bespilotna letelica, registarske oznake 10-2045 i radio pozivnog znaka FORTE10, poletela je iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji.

kindzal kh 47m2
kindzal H-47M2 u trenutku lansiranja

RQ-4B Global Hawk je izašao iznad Crnog mora sa teritorije Bugarske i leteo je oprezno, na velikoj udaljenosti od poluostrva Krim ili ruske obale u oblasti Krasnodarske teritorije.

Poređenja radi, poslednji let koji je izveo dron ovog tipa, 6. novembra, obavljen je u jugoistočnom delu Crnog mora, otprilike 200 kilometara južno od Novorosije, o čemu smo pisali.

S druge strane, ruska novinska agencija Tass javila je da su se u Kijevu oglasile sirene i da su se za dva minuta svi regioni Ukrajine našli u crvenoj zoni. Kako je saopštio ruski izvor, uzbuna za vazdušni napad širom Ukrajine trajala je do večernjih časova.

Iako početak patrolnih misija nad Crnim morem sa lovcima-presretačima MiG-31K/I koji nose hipersonične rakete Kindžal još nije najavljen od strane zvaničnih ruskih izvora, moguće je da je prva operacija ovog tipa izvedena 8. novembra.

U danima koji predstoje i u narednom periodu biće konstatovana i učestalost sa kojom Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije izvršavaju misije ovog tipa u regionu.

MiG-31 i raketa Kindžal

MiG-31 je supersonični avion presretač koji je razvijen za upotrebu od strane sovjetskih vazduhoplovnih snaga preko Mikojanovog konstruktorskog biroa kao zamena za raniji MiG-25 i između ostalog, među najbržim je lovcima na svetu. Rusko vazduhoplovstvo ima 130 aviona, dok kazahstansko 20.

Postoje nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

mig-31 kinžal
mig-31 kinžal

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

MiG-31 je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Najbolja konfiguracija od početka rata u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u nekoliko navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske energetske infrastrukture. 

Moskva često šalje MiG-ove 31 sa Kindžalom u Belorusiju. Prema zapadnim stručnjacima, MiG-31 bi mogao da pogodi bilo koju evropsku vojnu bazu ako bi poleteo iz Belorusije i lansirao Kinžal.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal 1

Rusko ministarstvo odbrane očekuje da će MiG-31 ostati u upotrebi do 2030. godine ili kasnije, a potvrđeno je 2020. godine kada je objavljeno da će se produžiti vek trajanja sa 2.500 na 3.500 sati na postojećim okvirima aviona. Preko 50 aviona je modifikovano u MiG-31BM (Boljšaja modernizacija/duboka modernizacija).

Opremljen nizom raketa dugog dometa, MiG-31 je naneo razorne udare po ukrajinskim položajima.

Prema izveštaju Kraljevskog instituta ujedinjenih britanskih službi, presretač MiG-31 je navodno oborio brojne ukrajinske ratne avione svojim moćnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M tokom vršenja patrola na velikim visinama.

31 KOMENTARA

  1. Neri Pumpido
    “sklona alkoholizmu ”
    Imaš li dokaza za ovu tvrdnju? Do sada nije zaustavljen i kažnjen nti jedan pilot Mig: 31,29, SU: 27, 30, 35, 34, 24. Ili helikoptera Mil 28, 25, Ka 52, u alkoholiziranom stanju.

  2. 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺
    Podrska braci
    A ko sere neka sere po Rusima,barem se neko suprosravio NATO…
    SAMO OSTRO BRACO RUSI

  3. Zanimljivo je što podržavate komunjarčine, koje rade identične stvari koje je radio Hitler, očigledno su srp i čekić i “svi će imati koliko im treba, a mi sve ostalo”, lopove i oligarhe, koji svoje novinare zbog jednog(1) komentara na dm, uhapse i osude na 35 godina TEŠKE ROBIJE. Ne trpe da se otkriju njihova delovanja na bliskom istoku, Jemenu, Egiptu, Africi, Palestini, donacije u modernom naoružanju i novcu, a za uzvrat kopaju njihovu zemlju i nose sve što nađu, npr., Afganistan im za sitne pare daje plutonijum, a oni im zauvek zagađuju domove, a daju malo žita za uzvrat. To je ‘moderni nacizam’, kao i ovo ovde. Ne znam šta će biti, ali dobro biti neće, a ko nije držao čoveka “na nišanu”, taj ne zna šta je muka i beznađe. Bolje se pomolite(ne komunjare) za mir i za život, ceo život bre ratujem, ne znam ni za koga, ni zašto, jbm ti život…

  4. To Milane Bog te Sacuvao Udri BAGLJU NACISTICKU
    NEK IDU NASI U UKRAINU PA DA VIDIS KAKO CE PRODJU.
    BIO SAM JEDVA POBEGAO KORUPCIJA 1.MILION.

  5. Rusi kad bih ratovali kao njihovi protivnici ubijali sve zivo završili bi za 24 sata. Znaju oni šta i kako Treba da rade.

  6. KOJI BRE RUSI. PA ONI PRAVE OVE RATOVE PO. SVETU. NE MOGU DA SE IZBORE SA UKRAJINOM 2 GODINE. A NA POČETKU JE BILO ” GOTOVO JE OVO ZA PAR MESECI” ALI UKRAJINCI IMAJU SAVEZNIKE. PA SE RUSI MALO PREŠLI. ŠTO NE KAŽE GAZDA VLADIMIR KOLIKO JE RUSKIH MLADIH VOJNIKA POGINULO. NEGO PLAŠI SVET SA TIM MODERNIM AVIONIMA I BOMBAMA. ALI NE PRAVE SAMO RUSI AVIONE I BOMBE. KLASIČNA RUSKA DIKTATURA. ZAPLAŠIVANJE. DEZIMFORMACIJE. A OVI PLAĆENI RUSOFILI NA HAPPY I PINK ZATUPLJUJU OVAJ NAPAĆENI SRPSKI NAROD. 600 DANA U AKTUELNOSTIMA ISTI GOSTI SVAKI DRUGI DAN. PUKOVNICI ,KVAZI POZNAVAOCI I ANALITIČARI PROPALI. KLASIČNO ZATUPLJIVANJE LJUDI.

      • Blago tebi. Ti si medcinski fenomen. Čovek bez mozga a živi. Polu pismeni analitičar. Internet je majka za takve.n

    • E Moj Prdljivko Ukraina dobila naoruzanje od Zapada a nercunas Dronove ona ne ratuje saUkrainom nego Evropom i Amerikom.

    • Ти си баш неки познавалац. Покрије се ушима мајсторе Изненаде …

    • Vidim sve moj do mojega?
      Pukovnici su operativci koji rukovode vojnim operacija a i oni najbolje poznaju taktiku i mogu meditorno peocenjivati stanje na ratištima.
      Glupo mi je da alalfabete komentarišu i kritikuju dokazane vojne stručnjake.
      Rusi sprovode SVO i dejstvuju ograničenom upotrebom moćnog oružja i vode računa da civilne žrtve svedu na minimum. Ka bi ratovali kao Amerikanci u Iraku, Libiji ili Siriji ili recimo lzrael u Gazi, Ukrajinci bi odavno istakli belu zastavu!!!

  7. Kakav naslov. Ma nije valjda promenio kurs. Kakav spektakularan uspeh. Inače za sve “mrzitelje” Nacista protiv kojih se Ruje navodno bore, Rusija je zemlja koja ima najviše ekstremnih desničara, tj. Nacista na svetu.

  8. Уништите скотове који свуда изазивају нестабилност где год се појаве

    • Ruska armija je ustvari najveća banda na svijetu, očajna je i sklona alkoholizmu , bezobzirno ruši zgrade i kuće te prednjači u zločinima na planeti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version